У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

Вступ

1. Поняття та види інвестицій

а) поняття та сутність інвестицій

б) види інвестицій

2. Державна реєстрація іноземних інвестицій

а) державна реєстрація

б) контроль за здійсненням іноземних інвестицій.

Додаток

Висновок

Використана література

ВСТУП

Для забезпеченні виходу економіки з кризового стану і стабільного її розвитку вирішальну роль відіграє науково обґрунтована інвестиційна політика держави. Саме вона визначає реальні джерела, напрями, структуру інвестицій, здійснює раціональні та ефективні заходи для виконання загальнодержавних, регіональних та місцевих соціально-економічних і технологічних програм, відтворює процеси на макро- й мікроекономічному рівнях. Водночас держава повинна створювати сприятливий інвестиційний клімат з метою ширшого залучення, поряд з внутрішніми, іноземних інвесторів на взаємовигідних засадах.

Загальновідомо, що ефективне реформування економіки будь-якої країни, її структурне перетворення з якісним оновленням товаровиробництва, ринкової та соціальної інфраструктури немислимі без відповідних капіталовкладень, тобто без належного інвестування. Без надійних капіталовкладень неможливо забезпечити створення і впровадження новітніх технологій, систем сучасної організації та управління товаровиробництвом і збутом продукції, розвиток ринкової інфраструктури, інформатизацію суспільства тощо. Це фундаментальні основи для забезпечення конкурентоспроможності національного товаровиробництва, без чого не може бути й успішної інтеграції нашої країни в Європейське співтовариство. Складні відтворювальні процеси відбуваються виключно на базі інвестування. Чим воно активніше, тим швидші темпи відтворення і ефективних ринкових перетворень.

Крім того інвестиції дають змогу впроваджувати науково-технічні досягнення у виробництво і на цій основі забезпечувати зростання ВНП, продуктивності праці, реальних доходів на душу населення, а також вирішувати багато соціальних проблем. Дослідженнями встановлено пряму залежність між темпами зростання ВНП та інвестиціями, бо конкурентоспроможність і темпи розвитку підприємства визначаються інвестиціями. Без них підприємство будь-якої форми власності приречене на банкрутство. Тому у розвинутих країнах приділяється серйозна увага інвестиційній діяльності.

В цій контрольній роботі я розкрию поняття і сутність інвестицій, їх різновиди та їх державну реєстрацію. Питання цієї теми дуже важливе для економіки України як молодої держави, тому, що інвестування в останню відіграють дуже важливу роль в її розвитку, до того ж ще при економічній кризі, яка склалася в державі. Більшість іноземних інвесторів не вкладають гроші в нашу економіку, бо бояться їх втратити з причин її нестабільності. У висновку контрольної роботи я розгляну проблеми інвестування в Україні.

1. Поняття та види інвестицій

а) поняття та сутність інвестицій

Суспільні відносини, що виникають в результаті здійснення інвестування, досить складні та різноманітні. І саме це викликає певні труднощі у визначенні економічного та пра-вового змісту поняття "інвестиції", що призводить до різного їх тлумачення. Саме слово "інвестиції" англійського похо-дження і означає "капіталовкладення". Таким чином "інвес-тиції" та "капіталовкладення" розглядаються як синоніми.

Зарубіжні та більшість вітчизняних економістів роз-глядають інвестиції як довгострокові вкладення капіталу в різні галузі та сфери економіки, інфраструктуру, соціальні програми, охорону навколишнього середовища як в даній дер-жаві, так і за кордоном, з метою розвитку виробництва та отримання прибутку.

У ст. 1 Закону України "Про інвестиційну діяльність" наведено визначення інвестицій. Інвестиціями є всі види май-нових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'-єкти підприємницької та інших видів діяльності, в резуль-таті якої створюється прибуток (доход) або досягається со-ціальний ефект. Це визначення в цілому відповідає міжна-родному підходу до уявлень про інвестиційну діяльність як процесу вкладення ресурсів (благ, майнових та інтелектуаль-них цінностей) з метою отримання прибутку, доходу, дивідендів, соціального ефекту у майбутньому. Тобто інвестор відмовляється від задоволення своїх поточних потреб, розра-ховуючи на задоволення їх у майбутньому, але вже у більшо-му розмірі.

У п. 28 ст. 1 Закону України "Про оподаткування при-бутку підприємств" наведено дещо інше, вужче визначення по-няття інвестицій: як господарської операції, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпо-ративних прав і цінних паперів в обмін на кошти або майно.

В юридичній та економічній літературі робилися і робляться спроби дати визначення поняття "інвестиції". Так, А. Богатйрьов визначає інвестиції як продуктивні витрати, тобто витрати, спрямовані на відтворення життя, матеріаль-них і духовних благ як необхідних умов життя людини в суспільстві.

Проблема визначення поняття та змісту інвестицій як в юридичній, так і в економічній літературі викликана їх складністю і наявністю багатьох форм та видів інвестування. Більшість із них визначають якість, окремі риси економічно-го та правового змісту інвестування. Під інвестиціями також розуміють фінансування, яке забезпечує створення або роз-ширення постійної участі у діяльності підприємства, завдя-ки якому інвестор може здійснювати, певною мірою, управ-лінський контроль над нею; операції з налагодження зарубі-жного виробництва, в результаті яких встановлюється конт-роль над процесом прийнятті рішень в іноземній філії. При цьому, окрім матеріальних та фінансових ресурсів, за кордон переводяться такі специфічні активи, як компетенція її уп-равляючих з технічних знань; операції компанії, що здійсню-ються за кордоном з метою створення чи розширення філій, а також участі в нових чи існуючих за кордоном компаніях, які надають інвестору право контролю над цими компаніями тощо. Таким чином, у світовій практиці під прямими іноземними інвестиціями розуміють капіталовкладення за кордоном, які передбачують отримання прибутку та, в тій чи іншій мірі, кон-троль інвестора за підприємством, в яке вони вкладені.

При здійсненні інвестиційної діяльності особливого значення набувають форми та види інвестицій, від яких зале-жить правовий режим суб'єктів інвестиційної діяльності, опо-даткування, митний режим, дивідендна політика та багато інших чинників. А тому проблема класифікації інвестицій має як теоретичний, так і суто


Сторінки: 1 2 3 4 5 6