У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

На тему: «Аніліз та оцінка фінансового стану нгву

«бориславнафтогаз»»

АНОТАЦІЯ

У дипломній роботі розглянуто теоретичні і практичні аспекти проведення комплексного аналізу фінансового стану підприємства. Проаналізовано фінансовий стан та основні показники діяльності підприємства. Розглянуто питання організації фінансового аналізу на підприємстві, визначені його слабкі місця, встановлено мету, завдання та інформаційні джерела аналізу. Проведений сам числовий аналіз, зроблені висновки і надані рекомендації щодо отриманих результатів дослідження.

Ключові слова: фінансовий аналіз, ліквідність, платоспроможність, фінансова стійкість, ділова активність, банкрутство.

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………………8

Загальна характеристика НГВУ «Бориславнафтогаз»……………….11

Характеристика умов проведення робіт на підприємстві…………...11

Техніко-технологічна характеристика виробництва………………...13

Організаційна та виробнича структура…………………………….....18

Аналіз основних ТЕП НГВУ «Бориславнафтогаз»………………….22

Методика аналізу та оцінки фінансового стану підприємства………

Вибір та обгрунтування системи показників для аналізу

фінансового стану підприємства………………………………………….26

2.2.1 Показники майнового стану…………………………………………28

2.2.2 Показники ліквідності і платоспроможності……………………….28

2.2.3 Показники фінансової стійкості……………………………………..30

2.2.4 показники ділової активності…………………………………….....32

2.2.5 Показники прибутку і рентабельності………………………………35

2.2 Методика аналізу фінансового стану підприємства………………....З6

3 Аналіз фінансового стану НГВУ «Бориславнафтогаз»………………..46

3.1 Аналіз складу майна та джерел його утворення……………………..46

3.2 Аналіз ліквідності і платоспроможності……………………………..53

3.3 Аналіз фінансової стійкості…………………………………………...56

3.4 Оцінка ефективності поточної діяльності……………………………60

3.5 Аналіз прибутку і рентабельності………………………………….....62

3.6 Оцінка вірогідності банкрутства підприємства……………………….68

4 Розробка заходів щодо поліпшення фінансового стану НГВУ «Бориславнафтогаз»……………………………………………………………….70

4.1 Оцінка можливих резервів для покращення фінансового стану…….70

4.2 Практичні рекомендації, спрямовані на поліпшення фінансового стану підприємства……………………………………………………………………….75

Висновки…………………………………………………………………………...78

Список використаної літератури…………………………………………………83

Додатки

Додаток А «Методика розрахунку показників фінансового стану підприємства»……………………………………………………………………..85

Додаток Б «Баланси та звіти про фінансові результати підприємства за 2005-2007рр.»……………………………………………………………………..91

Додаток Г «Організаційна та виробнича структура НГВУ «Бориславнафтогаз»»……………………………………………………………102

ВСТУП

В умовах ринкової економіки суттєво розширені права підприємств у галузі фінансово-економічної діяльності. Це значно підвищує роль своєчасного та якісного аналізу фінансового стану підприємств, оцінки їх ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності, оздоровлення підприємств та виходу їх з кризового стану.

Однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні є нафтовидобувна галузь. Видобуток нафти і газу як ніяка інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народного господарства. Економічний ефект від розвитку цієї галузі полягає у мультиплікаційному ефекті коштів, вкладених у видобуток. Адже з розвитком даної галузі розвиватимуться виробництво нафтовидобувних матеріалів і відповідного обладнання, машинобудівна галузь, металургія і металообробка, нафтохімія, виробництво скла, деревообробна і фарфоро-фаянсова промисловість, транспорт, енергетика тощо. Ріст нафтовидобувної галузі неминуче викликає економічне зростання у країні і виникнення необхідних умов для розв'язання багатьох соціальних проблем.

В контексті цих міркувань тема дипломної роботи „ Аналіз та оцінка фінансового стану НГВУ ”Бориславнафтогаз” є особливо актуальною.

Метою даної роботи є всебічна оцінка фінансового стану підприємства, резервів його діяльності та ділової активності задля пошуку резервів підвищення рентабельності, виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства, а також виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами; розробки найвірогідніших передбачень і прогнозів майбутніх умов функціонування підприємства, визначення дохідності підприємства для порівняння її з аналогічними

показниками інших підприємств або оцінка підприємства з погляду його ринкової вартості; своєчасного виявлення та усунення недоліків у господарській діяльності для визначення шляхів підвищення фінансового стану підприємства та його платоспроможності, виявлення змін у фінансовому стані в просторово-часовому розрізі та основних чинників, які впливають на фінансовий стан підприємства, прогнозування основних тенденцій у фінансовому стані.

Для досягнення мети дипломної роботи необхідно вирішити такі основні завдання:

оцінка та аналіз економічного потенціалу суб’єкта господарювання; оцінка фінансового потенціалу: ліквідності і платоспроможності, фінансової стійкості; оцінка та аналіз результативності фінансово-господарської діяльності підприємства: оцінка ділової активності, аналіз прибутку і рентабельності підприємства; оцінка вірогідності банкрутства підприємства; перспективний аналіз ( прогнозування фінансового стану);

Для того щоб виконати ці завдання, вивчають:

наявність, склад і структуру оборотних коштів підприємства, причини та наслідки їх змін; наявність, склад і структуру джерел власних коштів підприємства, причини та наслідки їх змін; стан, структуру і зміни довгострокових активів; наявність, структуру поточних активів у сферах виробництва й обігу, причини та наслідки їх змін; платоспроможність і фінансову гнучкість; ефективність використання активів; окупність інвестицій.

Об’єктом дослідження в дипломній роботі є НГВУ ”Бориславнафтогаз”, звітність якого використовується як основний інструмент для проведення фінансового аналізу.

Предметом дослідження є комплексний аналіз та оцінка фінансово - господарського стану НГВУ ”Бориславнафтогаз”.

Основна частина дипломної роботи складається з чотирьох розділів, які в свою чергу поділені на пункти і підпункти. В першому розділі розглядаються загальні умови господарювання досліджуваного підприємства. В другому розділі розглядаються теоретичні та методичні засади організації фінансового аналізу на підприємстві. В третьому розділі на основі теоретичних викладок першого та другого розділів проводиться комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності досліджуваного підприємства:

оцінка та аналіз економічного потенціалу;

оцінка фінансового потенціалу: ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості;

оцінка та аналіз результативності фінансово-господарської діяльності підприємства: оцінка ділової активності підприємства, аналіз прибутку і рентабельності, оцінка вірогідності банкрутства, перспективний аналіз.

В четвертому розділі проводиться оцінка можливих рекомендацій щодо поліпшення фінансового стану НГВУ «Бориславнафтогаз».

1. Загальна характеристика НГВУ "Бориславнафтогаз"

1.1 Характеристика умов проведення робіт на підприємстві

НГВУ «Бориславнафтогаз» - підприємство нафтовидобувної промисловості. Нафтогазовидобувне управління ( надалі – управління.) утворене відповідно до рішення загальних зборів ВАТ «Укрнафта» від 08.10.1997р. шляхом перетворення дочірного підприємства «Бориславнафтогаз» ВАТ «Укрнафта» в структурну одиницю ВАТ «Укрнафта» і діє на підставі Положення. Розвиток нафтогазової галузі у Бориславському нафтопромисловому районі бере початок з середини дев"ятнадцятого століття. З встановленням Радянської влади в 1939 р. замість сотень різних приватних фірм на території Борислава і околиць було створено п'ять нафтопромислів. Тоді ж було започатковано виробничі зв'язки між нафтовиками Борислава і Баку, які розвиваються і донині й приносять спільну користь.

У 1770


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21