У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНФОРМАЦІЙНА БАЗА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ

Сутність, зміст та призначення організаційно-інформаційної моделі фінансового аналізу. Економічна інформація та основні ознаки її класифікації у фінансовому аналізі. Бухгалтерська звітність -інформаційна основа фінансового аналізу: її склад і зміст. Система інформаційного забезпечення фінансового аналізу. Основні принципи формування раціональних потоків інформації. Автоматизований банк даних - основний компонент інформаційного забезпечення. Зміст загальної схеми формування економічної інформації в умовах застосування ПЕОМ. Основні елементи організації аналітичної роботи на підприємстві. Зміст аналітичного процесу з використанням ПЕОМ. Основні етапи організації фінансового аналізу на підприємстві.

Оргаїшаційпо-інформаційна модель як засіб формалізації фінансового аналізу суб'єктів господарювання

Будь-яка цілеспрямована діяльність потребує певних обмежень і передбачає визначення суб'єктів діяльності, її об'єктів, мети та завдань, вирішення яких є умовою досягнення мети діяльності, формування інформаційної бази, методів і прийомів, за допомогою яких передбачається вирішити поставлені завдання.

Одним із засобів формалізації аналізу суб'єктів господарювання є розробка організаційно-інформаційної моделі, яка поєднує обидві основні складові фінансового аналізу: організаційну та інформаційну. Організаційні питання, які вирішуються на рівні розробки моделі фінансового аналізу діяльності підприємства, стосуються характеристики його суб'єктів, об'єктів, мети і завдань та методичного забезпечення. Інформаційні питання охоплюють побудову інформаційної бази аналізу: визначення джерел інформації, характеристику інформаційного забезпечення та розробку системи показників, за допомогою яких передбачається досліджувати об'єкти аналізу.

Важливим принципом створення інформаційної бази аналізу є забезпечення повноти інформації щодо досліджуваного об'єкта.

Організаційно-інформаційна модель аналізу діяльності підприємства є стислою характеристикою його суб'єктів та об'єктів, мети і завдань, системи показників, що визначають параметри

об'єктів, інформаційної бази, методів і прийомів перетворення економічної інформації, узагальнення результатів аналізу.

Організаційно-інформаційна модель фінансового аналізу суб'єктів господарювання складається з шести взаємопов'язаних блоків.

Перший блок - «Мета і завдання аналізу» - передбачає визначення мети аналітичної діяльності та системи завдань, послідовне вирішення яких призведе до досягнення поставленої мети.

Другий блок - «Об'єкти та суб'скти аналізу» - характеризує об'єкти аналітичної діяльності та основні параметри, за якими дані об'єкти підлягають дослідженню, а також суб'єкти аналізу стосовно конкретних завдань, які належать виконати для досягнення мети аналізу.

Третій блок - «Система показників аналізу» - складається з переліку показників, за якими передбачено дослідити об'єкти аналізу, з визначенням певних термінів тривалості аналітичного періоду.

Четвертий блок - «Інформаційна база аналЬу» - визначає джерела утворення та види економічної інформації, за допомогою якої мають досліджуватись об'єкти аналізу.

П'ятий блок - «Методичне забезпечення аналізу» - передбачає характеристику методів та прийомів обробки економічної інформації.

Шостий блок - «Прийоми узагальнення та реалізації результатів аналізу» - характеризує заключну стадію економічного аналізу, яка завершується прийняттям управлінських рішень щодо подальшого розвитку об'єктів аналізу.

3.2. Характеристика та класифікацій економічної інформації

Найважливішою складовою частиною управлінського процесу, основою фінансового аналізу є система економічної інформації. Економічна інформація - це сукупність даних, які па базі попереднього якісного пізнання переважно кількісно відображають соціально-економічні відносини та використовуються для аналізу, управління, планування і прогнозування соціально-економічного розвитку. Стосовно суб'єкта господарювання (основної ланки економіки), економічна інформація являє собою сукупність даних, що характеризують його економічну і фінансову діяльність. Вона, як і будь-яка інша інформація, є об'єктом збереження, передачі та перетворення.

Система економічної інформації займає проміжне місце між процесами операційної, інвестиційної і фінансової діяльності

(керуюча система), де зароджується економічна інформація, та процесами управління (управлінська система), де інформація фіксується, переробляється і використовується в цілях підвищення ефективності господарювання.

У процесі проектування інформаційної системи фінансового аналізу необхідно врахувати основні характеристики економічної інформації, які впливають на вибір інформаційних технологій рішення аналітичних завдань. Це може бути досягнуто за допомогою її класифікації за певними ознаками, найважливішими з яких є джерела формування інформації, напрями її використання і місце утворення.

За джерелами формування економічна інформація поділяється на правову, директивну, нормативно-довідкову, прогнозну, планову та фактографічну.

Джерелом правової інформації є законодавчі акти України, що регулюють діяльність підприємств і установ у сфері господарських, фінансових та трудових відносин.

Директивна інформація міститься у постановах Кабінету Міністрів України, Національного банку України, наказах Міністерства фінансів, Державного Комітету статистики, інших міністерств та відомств.

Джерелом нормативно-довідкової інформації є збірки галузевих та відомчих нормативів, збірки міжгалузевих нормативів, стандарти, прейскуранти, довідники.

Планова і прогнозна інформація міститься у бізнес-планах, фінансових планах, інвестиційних проектах, кошторисах. На відміну від правової, директивної та нормативно-довідкової, вона формується безпосередньо в суб'єктах господарювання, виходячи з можливостей їх розвитку, вимог чинного законодавства України, відповідних директивних документів та з урахуванням нормативів, що не носять директивного характеру, а також іншої довідкової інформації.

Основним джерелом фактографічної інформації є бухгалтерський та статистичний облік. Бухгалтерський облік відображає фінансові ресурси та фінансово-господарські операції підприємств. Облікова інформація отримується методами суцільного безперервного спостереження, обов'язкового документування та систематизації на рахунках. На основі даних бухгалтерського обліку складається бухгалтерська (фінансова) звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух коштів підприємства за звітний період та забезпечує інформаційні потреби

усіх користувачів, включаючи інвесторів, кредиторів і постачальників. Вона с інформаційною основою фінансового аналізу.

У відповідності до закону України "І Іро бухгалтерський облік і фінансову звітність" від 16 липня 1999 р. № 996-ХІУ у П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" визначені мета фінансової звітності, її склад, основні елементи, звітний період, якісна характеристика, принципи підготовки і розкриття інформації.

Фінансова звітність складається з балансу (ф. 1), звіту про фінансові результати (ф. 2), звіту про рух грошових коштів (ф. 3), звіту про власний капітал (ф. 4) та приміток до річної фінансової звітності (ф. 5).

У бухгалтерському балансі відповідно до П(С)БО


Сторінки: 1 2 3 4