У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: “Управління інвестиційними операціями банківськими установами”

(на прикладі ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”)

 

Вступ

Розділ І. Теоретичні засади управління інвестиціями в системі менедж-менту банківської установи

1.1. Суть інвестиційної діяльності банківської установи, її види та форми

1.2. Правове регулювання інвестиційних операцій банківських установ в

Україні

1.3.Теоретичні підходи до управління інвестиційним портфелем банківської

установи

Розділ ІІ. Аналіз ефективності інвестиційної діяльності ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”

2.1. Загальна характеристика діяльності ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”

2.2. Аналіз динаміки та структури інвестиційного портфелю ВАТ “Райффай-

зен Банк Аваль”

2.3. Оцінка ефективності управління інвестиційним портфелем банківської

установи

Розділ ІІІ. Удосконалення управління інвестиційними операціями ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”

3.1. Впровадження сучасної системи ризик-менеджменту в інвестиційну дія-

льність

3.2. Розробка стратегічного плану інвестиційної діяльності банківської уста-

нови

Розділ ІV. Охорона праці в ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

ВСТУП

Одним з основних завдань реформування національної економіки України є активізація інвестиційної діяльності та формування її нового організаційно-правового економічного механізму, що має відповідати вимогам подолання кризи й оздоровлення економіки, лібералізації умов роботи підприємств в умовах ринку. Саме активізація інвестиційного процесу є головною складовою економічних вимог, які покликані визначити реальні зрушення в структурі економіки країни, прискорити перехід економіки на якісно новий рівень індустріального розвитку й інтенсивний тип відтворення, підвищити якість вітчизняної продукції та її конкурентоспроможність на світовому ринку. Необхідність у нових підходах до інвестиційних процесів назріла також у зв'язку з тим, що ринкова організація економічної діяльності означає вільний розподіл інвестицій із властивим йому міжрегіональним і міжгалузевим переливанням капіталу. В інвестиційній сфері відбулося значне розширення кола її учасників. Якщо раніше в інвестиційній сфері брали участь держава, підприємства й банки, то зараз тут з'явились принципово нові учасники: страхові, інвестиційні, фінансові компанії, пенсійні й інвестиційні фонди, концерни, консорціуми, промислово-фінансові групи.

Сьогодні від ефективності інвестиційної політики залежать стан виробництва, положення і рівень технічної оснащеності основних фондів підприємств народного господарства, можливості структурної перебудови економіки, рішення соціальних і екологічних проблем. Інвестиції є основою для розвитку підприємств, окремих галузей і економіки в цілому.

Таким чином, різноманітність і складність змін, що відбуваються в інвестиційній сфері економіки України, потреба розробки ефективних методів регулювання інвестиційної діяльності і механізму реалізації нею своїх функцій у системі ринкових відносин визначають актуальність теми.

Інвестиційні операції банків обумовлені вкладенням коштів у інвестиційні цінні папери (портфельні інвестиції). Ведення коштів у цінні папери передбачає досягнення ліквідності, збільшення доходу та вкладень, збереження коштів та мінімізацію банківських ризиків. Досягти всіх цілей одночасно для банків є неможливим, тому необхідно знайти компромісне рішення, з’ясувати що для банку на даний момент є пріоритетним.

Цілі інвестиційної діяльності банку полягають в додержанні безпеки банківських коштів, забезпечення їх диверсифікації, доходу та ліквідності. Інвестиційна діяльність банку здійснюється працівниками спеціалізованого відділу.

Функція інвестування потребує систематизованого аналізу ризику цінних паперів, які придбає банк, оцінки якості цих паперів, визначення здатності банку здійснювати інвестиції. Для цього потрібен безперервний і кваліфікований нагляд та вивчення ринку цінних паперів. Функція інвестицій – це поповнювати резервний капітал на основі ступінчатих строків зобов’язань інвестиційного портфеля (сукупність усіх видів цінних паперів, що належать банку), а також задовольняти непередбачену потребу в коштах, що виникає в зв’язку з вилучення клієнтами своїх коштів чи заявок на позики, що перевищують наявні ресурси.

На даний час банки відіграють важливу роль на фондовому ринку, здійснюючи функції емітентів, інвесторів та посередників. В даній магістерській роботі досліджується інвестиційна діяльність ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”, як активного учасника фондового ринку.

Основна увага зосереджується на інвестиційному портфелі банку – це інструмент, за допомогою якого забезпечується оптимальне для нього співвідношення прибутковості і ризику інвестицій. Оскільки усі фінансові інвестиції (цінні папери) розрізняються за рівнем прибутковості і ризику, їхні можливі сполучення в портфелі змінюють ці характеристики, а у випадку оптимального їхнього сполучення можна домогтися значного зниження ризику інвестиційного портфелю. Широко відомий принцип диверсифікованості при формуванні портфеля цінних паперів, відповідно до якого збільшення числа типів цінних паперів, що включаються в портфель, приводить до зниження ризику даного портфелю.

Основна задача портфельного інвестування — покращити умови інвестування, додавши сукупності цінних паперів такі інвестиційні характеристики, що недосяжні з позиції окремо узятого цінного папера, і можливі тільки при їхній комбінації. Тільки в процесі формування портфеля досягається нова інвестиційна якість із заданими характеристиками. Таким чином, інвестиційний портфель є тим інструментом, за допомогою якого інвестору забезпечується необхідна стійкість доходу при мінімальному ризику.

Мета даної роботи полягає в розробці пропозицій по удосконаленню управління інвестиційним портфелем банківської установи.

Основними завданнями для дослідження в магістерській роботі є:

- розглянути поняття та сутність інвестиційного портфелю комерційного банку та проаналізувати існуючі теоретичні підходи до організації портфельного управління;

- охарактеризувати нормативно-правову базу управління інвестиційним портфелем комерційного банку;

- провести комплексний аналіз та оцінку ефективності управління інвестиційним портфелем ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”;

- на підставі проведеного аналізу сформувати пропозиції по удосконаленню механізму управління інвестиційним портфелем ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”.

Об’єктом дослідження є інвестиційні операції комерційного банку.

Предметом дослідження в магістерській роботі є діяльність ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” по управлінню інвестиційними операціями.

Основними методами д ослідження є логічний, аналітичний, системний та порівняльний методи дослідження.

Практична цінність отриманих результатів полягає в можливості впровадження їх в практику діяльності ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”.

Теоретичною та інформаційною базою для дослідження є законодавство України, яке регулює операції комерційних банків з цінними паперами, а також роботи вітчизняних та зарубіжних дослідників у даній сфері, таких як: Берднікова Т.Б., Гудков Ф.А., Крушвіц Лутц, Мендpул


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15