У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з курсу

“Розміщення продуктивних сил”

на тему:

Виробництво технічних культур світу

План

Вступ

Значення і структура галузі

Чинники що впливають на розміщення технічних культур

Сучасний стан і територіальна організація галузі

Місце продукції у торговельному потенціалі України

Основні напрямки удосконалення і розміщення галузі на перспективу

Висновок

Зміст

Вступ

Значення і структура галузі

Чинники що впливають на розміщення технічних культур

Сучасний стан і територіальна організація галузі

Місце продукції у торговельному потенціалі України

Основні напрямки удосконалення і розміщення галузі на перспективу

Висновок

Перелік ілюстрованого матеріалу (додатки)

Список використаної літератури

Сторінка

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

Вступ

Сільське господарство відіграє важливу роль у світовій економіці – за числом зайнятих і часткою економічно-активного населення воно переважає промисловість, хоч за вартістю продукції значно поступається їй.

Світове сільське господарство в останні роки зберегло тенденцію до зростання. Особливе значення мало збільшення на 7,5% виробництва технічних культур. Проте повного забезпеченя ринкового попиту на технічні культури немає. Виходячи із вищесказаного я зацікавилась цією темою і поставила перед собою мету: вивчити продовольчу проблему як одну з глобальних проблем світу, порівняти розвиток сільського господарства і технічних культур в розвинутих країнах, країнах що розвиваються і постсоціалістичних країнах, зокрема в Україні.

З поставленої мети випливають такі завдання:

показати значення і структуру галузі

назвати чинники, що впливають на розміщення технічних культур

проаналізувати сучасний стан і територіальну організацію галузі

дослідити місце продукції галузі в торговельному потенціалі України

проблеми та перспективи галузі

При виконанні курсової роботи використана основна і додаткова література, матеріали періодичної преси, для наглядного і візуального підтвердження використано картосхеми, побудовані графіки і діаграми.

Значення і структура галузі

Технічні культури вирощують заради одержання сировини для виробництва різноманітних продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають цукрові буряки, цукрова тростина (мал. 1.1) ; олійні – соняшник, олива, арахіс, плоди олійной пальми, рапс, волокнисті – бавовник, льон, коноплі та ін. Важливу роль відіграють також культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини – особливо чай, кава, какао (рис. 1.1), наркотичні речовини – тютюн, олійник, мак та ін.; прянощі – перець чорний та червоний, гвоздичне дерево, мускатник та інші; а також каучуконоси (гевея) корнові, лікарські, ефірно-олійні рослини.

Структура галузі

Технічні культури

цукрові | олійні | волокнисті | тонізуючі | наркотичні

речовини

цукровий буряк - | цукрова тростина - | соняшник - | олива - | соя - | арахіс - | рапс - | бавовник - | льон - | коноплі - | чай - | кава - | какао - | тютюн - | олійник - | мак -

Рис. 1.1. Структура технічних культур. Власний аналіз.

Технічні культури хоч і трудомісткі, але і дуже прибуткові, тому у всіх районах, де вони культивуються під них відводяться найкращі землі.

Наведемо приклад з географії цієї галузі:

З кінця ХХ ст. щороку в світі виробляється 116 млн. т цукру. Частину його одержують з цукрової тростини в тропічній, субтропічній і субекваторіальних зонах (Індія, Бразилія, Куба, Таїланд, Австралія). у помірній зоні основними виробниками цукру є бурякосіючі регіони (Франція, ФРН, Україна, Росія). В США та Китаї цукор виготовляють як з цукрової тростини, так і з цукрових буряків. Частково цукор виробляють також з кукурудзи (США) і кокосових горіхів (Індія та інші країни тропічної Азії та Океанії).

Серед волокнистих культур найважливіше значення має бавовник, щороку виробляється 18-20 млн. т волокна бавовни. Основні райони його вирощування – субтропічна, тропічна та субекваторіальна зони: майже по збору дають Китай та США, близько Індія, інші важливі виробники – Пакистан, Узбекистан, Туркменістан, Туреччина, Єгипет, Бразилія. В помірній зоні основною волокнистою культурою є льон, якого найбільше вирощують у Китаї, Франції, а також в Росії, Україні та Білорусі. Основні виробники джгуту – Індія, Бангладеш, Китай.

2. Чинники що впливають на розміщення технічних культур.

Чинники продуктивних сил – це сукупність численних різноякісних умов, ресурсів, передумов, потрібних для вибору місця розміщення або подальшого розвитку будь-якого соціально-економічного об’єкта з урахуванням його особливостей, виборчих кретеріїв і поставленої мети.

Сукупність чинників утворює своєрідний механізм, необхідний для „запуску” ироцесу розміщення. Чинники регулюють кількісні та якісні характеристики розміщення усіх конкретних видів людської діяльності та мають вирішальний вплив на цей процес.

Якщо тереторіальний поділ праці пояснює своєрідний механізм розміщення продуктивних сил у межах певної соціально-економічної системи, тосукупність чинників розміщення конкретних економічних, соціальних та інших об’єктів є важливим інструментом вирішення конкретної проблеми локалізації об’єктів. Їхній облік дає можливість уникнути помилок у розміщенні окремих підприємств, галузей і виробничих комплексів, підвищити економічну ефективність їхнього функціонування.

Майже всі чинники розміщення піддаються формалізації. Цим зумовлені можливості широкого використання науково-методичних підходів до обгрунтування комплексності розвитку продуктивних сил. Посилення вимог до якості цього процесу, особливості регіональної соціально-економічної політики змушують виробляти нові підходи до оцінювання чинників розміщення продуктивних сил.

Розглянемо вплив чинників на розміщення продуктивних сил і розвиток економіки регіонів детальніше.

Природні ресурси. Ця група чинників має важливе значення як для визначення структури господарства країни, так і для розміщення продуктивних сил. Природні ресурси – це об’єкти і сили природи, які на певному розвитку продуктивних сил та вивченості можуть бути використані для задоволення потреб суспільства у формі безпосереднього застосування в матеріальній діяльності.

Водні ресурси – винятково важливий чинник для водомістких галузей промисловості (хімічної, електроенергетичної, металургійної), так і для розвитку сільського господарства, розвитку населених пунктів. Організація надійного водопостачання, захист водних ресурсів від забруднення і виснаження набувають у сучасних умовах особливої актуальності.

Природні умови – друга група чинників розміщення продуктивних сил. Вони пов’язані з територіальними


Сторінки: 1 2 3 4 5