У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інформаційна логістика

Серед різноманіття пошуків шляхів розвитку ринку, засобів виробництва, нових напрямів діяльності комерційно-посередницьких організацій і підприємств викликають значний інтерес наукові дослідження і практичні новації, об'єднувані поняттям логістики
Протягом останніх роки бурхливо розвиваються засновані на інформатиці нові логістичні технології. Інформаційні системи займають в цих технологіях центральне положення. Підприємство є відкритою системою, яка матеріальним і інформаційним потоками пов'язана з постачальниками, споживачами, експедиторами та транспортними організаціями.
Інформаційне забезпечення логістичного управління є однією з найважливіших і актуальних проблем. Інформація стає логістичним виробничим чинником. Завдяки ній може скоротитися складування (краще управління запасами, узгодженість дій постачальника і споживача, заміна складування готової продукції складуванням напівфабрикатів або сировини). Завдяки інформації вдається також прискорити транспортування (узгодженість всіх ланок транспортного ланцюжка).

Що таке логістика, основні її види

Логістика – це наука про планування, управління, контроль та регулювання руху матеріальних й інформаційних потоків в просторі та в часі від їх первинного джерела д кінцевого споживача.

Інформаційні системи в логістики припускають швидку адекватну реакцію на вимогу ринку, стеженням за часом доставки, оптимізацію функцій в ланцюгах доставки і постачання і інше.
Але і тут виникають труднощі і проблеми щодо створення інформаційних систем на підприємстві:

1. Відсутність збору інформації на підприємствах

2. Відсутність технічного забезпечення на підприємствах

3. Проблема у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства, при подоланні митних бар'єрів, а особливо для держав, які знаходяться в безпосередній близькості один від одного і які практично щодня мають зв'язки

1. Відсутність збору інформації на підприємствах

Суть проблеми

В основному інформація носить не точний, не оперативний і не наступний характер. Часто компанії терплять крах унаслідок невчасної, або недостовірної отриманої інформації.

Шляхи вирішення

Можна створити галузеві і внутрішньовиробничі центри, які управлятимуть одночасно інформаційними і матеріальними потоками на підприємстві. Також можна створити логістичну інформаційну систему у сфері підготовки вантажів до перевезення з застосуванням електронних перевізних документів в внутрішніх і прямим міжнародних повідомленнях (про це ми поговоримо пізніше і докладніше). І нарешті налагодимо логістичну взаємодію постачальників і покупців транспорту і виробництва, створити гнучкі методи управління з орієнтацією на економію витрат ресурсів і енергії.

2. Відсутність технічного забезпечення на підприємствах

Суть проблеми

Відсутність комп'ютерів, які би збирали, берегли і перетворювали інформацію, а також полегшували сам процес управління. Адже саме за рахунок зростаючої швидкості і ефективності реакції на управляючі дані вигідніше вміст комп'ютеризованої системи зв'язку в економічних і виробничих структурах.

Шляхи вирішення

Збільшувати кількість інформаційного-технічного забезпечення

3. Проблема у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства, при подоланні митних бар'єрів, а особливо для держав, які знаходяться в безпосередній близькості один від одного і які практично щодня мають зв'язки

Шляхи вирішення

Потрібно ввести єдину міжнаціональну комунікаційну інформаційну систему. Вона буде призначена для передачі інформації про матеріальні потоки і контролю за їх рухом.

Ця інформаційна система об'єднуватиме комунікаційні системи багатьох країн і у зв'язку з цим вона зменшить час перебування вантажів на прикордонних станціях і пов'язані з цим витрати. Ця система повинна бути постійно відкритою для користувачів з приводу обміну даними, а також для користування цією системою потрібно – буде обрати спільну мову користування.

Що таке інформаційна та логістично - інформаційна системи?

Інформаційні системи забезпечують підготовку, введення, зберігання, обробку, контроль і передачу даних. Вони відрізняються ієрархічною структурою. Ступінь їх автоматизації звичайно відносно високий. Інформаційні системи реалізовані як сітка взаємозв'язаних обчислювальних машин різної величини і абонентних пунктів (терміналів). Їх підсистеми виконують функції на різних рівнях управління, як правило, використовуючи загальний банк даних. Інформацію все більш високого рівня одержують стисненням даних з детальної бази більш низьких рівнів. Детальні дані передаються на більш високий рівень тільки у разі значних відхилень від необхідного або очікуваного стану. Логістичні інформаційні системи є відповідними інформаційними сітями, що починаються з денних вимог замовників, що розповсюджуються через розподіл і виробництво до постачальників. Ці системи звичайно розділяються на три групи.

1. Інформаційні системи для ухвалення довгострокових рішень про структури і стратегії (так звані планові системи). Вони служать головним чином для створення і оптимізації ланок логістичного ланцюжка. Для планових систем характерна пакетна обробка задач

2. Інформаційні системи для прийняття рішень на середньо термінову та короткотермінову перспективи

3. Інформаційні системи для виконання повсякденних справ (так звані виконавські системи). Вони використовуються головним чином на адміністративному і оперативному рівнях управління, але іноді містять також деякі елементи короткострокової диспозиції.

Створення
логістичних інформаційних систем

Створення інформаційних систем вимагає системного мислення. Структура логістичної системи підприємства, матеріальний потік, забезпечуючи логістичні, інформаційні системи взаємозв'язані та взаємозалежні. Щоб логістичні інформаційні системи могли забезпечити необхідну ефективність логістичних процесів, їх треба інтегрувати вертикально і горизонтально.

Вертикальна інтеграція – зв'язок планових, диспозитивних і старанних систем. Під горизонтальною інтеграцією розуміється зв'язок окремих комплексів задач в диспозитивних і старанних системах. Головну роль в всій архітектурі логістичних систем грають диспозитивні системи, які визначають вимоги до відповідних виконавським системам.

Логістичні інформаційні системи підрозділяються на три групи: планові, диспозитивні (або диспетчерські) , оперативні.

Принципи побудови логістичних інформаційних систем

У відповідності до принципів системного підходу будь-яка система повинна досліджуватися у взаємовідношенні із зовнішнім середовищем, а вже потім всередині своєї структури. Цей принцип, принцип послідовного просунення по етапам створення системи повинен зберігатися і при проектуванні логістичних інформаційних систем

З позиції системного підходу в процесах логістики виділяють три рівні (див рис. 2).

Рис.2. Рівні в процесах логістики з позиції системного підходу

Інформаційні потоки в логістиці

Інформаційний потік – це сукупність циркулюючих


Сторінки: 1 2