У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Грошово-кредитна система
48



ЗМІСТ

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..4

Розділ І. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ СИСТЕМИ.

1.1. Грошово-кредитна система: зміст, структура, об’єкти і суб’єкти. Риси сучасної грошово-кредитної системи……………………………………………6

1.2. Небанківські фінансові й кредитні установи як суб’єкти грошово-кредитної системи……………………………………………………………….12

1.3. Зміст та теоретичні концепції грошово-кредитної(монетарної) політики…………………………………………………………………………..15

Розділ ІІ. АНАЛІЗ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ СИСТЕМИ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.

2.1. Центральний Банк України та комерційні банки, їх основні функції і здійснювані операції…………………………………….………………………18

2.2. Механізм реалізації грошово-кредитної політики………………………..24

?????? ??I. ???????? ? ????? ???????????? ???????-????????? ??????? ???????…………………………………………...35

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...39

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………...42

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..43

ВСТУП

Розширення міжнародної торгівлі товарами та послугами перетворює кордони різних країн в умовні лінії на географічній карті. Однак валюта в більшості з них все ж залишається самостійною та невід’ємною складовою частиною економіки. В економічних системах, валюта яких вільно конвертується, рівень її обмінного курсу є вирішальним фактором успіху національних експортних галузей та рівня цін на товари та послуги, що імпортуються з інших країн.

Саме проведення державної монетарної політики регулювання грошово-кредитних відносин в Україні повинно забезпечити максимальну ефективність функціонування економічної системи нашої країни в цілому.

Актуальність теми полягає в тому, що з одного боку, держава займає визначальну роль в системі кредитно-фінансових відносин, а з іншого – з розвитком монетарних відносин, як зазначалося раніше, стираються кордони між різними країнами, взаємовідносини між ними вже неможливо уявити без грошових розрахунків.

У курсовій роботі досліджуються підходи до визначення поняття та специфіки грошово-кредитної системи такими вченими, як А.М. Котляров, О.І. Лаврушин, М.І. Савлук, В.С. Стельмах, А.М. Мороз,

Предметом дослідження у роботі є грошово-кредитна система України.

Метою є дослідження всіх аспектів роботи установ та організацій, які є учасниками грошово-кредитної системи та беруть участь у реалізації грошово-кредитної політики.

Завдання:

- дослідити основні теоретичні поняття грошово-кредитної системи, а саме її зміст, структуру, об’єктів і установ, які є суб’єктами грошово-кредитної системи;

- розкрити сутність здійснюваних Національним банком України операцій та показати його основні функції;

- охарактеризувати механізм реалізації грошово-кредитної політики в Україні.

Робота складається з вступу, трьох розділів (перший з яких теоретичного характеру, другий та третій – практичного, з елементами аналізу), висновків, списку використаної літератури та додатків.

Розділ І. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ СИСТЕМИ.

1.1. Грошово-кредитна система: зміст, структура, об’єкти і суб’єкти. Риси сучасної грошово-кредитної системи.

Грошово-кредитна система – це форма організації грошового обігу, яка історично та законодавчо склалася в тій чи іншій країні.

Історії відомі два основних типи грошових систем.

Перший тип — металевий обіг. Він виступає теж у двох формах: біметалізм, коли роль грошей законо-давчо закріплюється за двома металами (золотом і сріблом), та монометалізм, коли роль грошей вико-нує один метал (золото або срібло).

Другий тип — паперово-кредитна система гро-шового обігу, в основі якої лежать паперові та кредитні гроші.

№ п/п | Елементи системи металевого грошового обігу | Елементи паперово-кредитної системи грошового обігу

1 | Грошова одиниця (гривня, долар, рубль тощо) мають речове втілення | Грошова одиниця у готівковій (тілесній) та безготівковій (нетілесній) формах

2 | Масштаб цін (ваговий вміст грошового ме-талу в грошовій одиниці) | Масштаб цін у формі вагового вмісту грошового металу відсутній

3 | Види державних гро-шових знаків (мета-левих або паперових), що мають законну платіжну силу | Види державних грошових знаків та характер забез-печення їхньої платіжної сили

4 | Регламентація гро-шової емісії банкнот та монет | Регламентація готівкового та безготівкового обігу

5 | Визначення валютних курсів на основі зі-ставлення золотого (срібного) вмісту на-ціональних грошових одиниць | Визначення та забезпечення певного порядку обміну на-ціональної валюти на інозем-ну (валютний паритет і регу-льований державою валютний курс)

6 | Інститути, що здій-снюють емісію та ре-гулюють грошовий обіг |

Інститути, що здійснюють емісію та регулюють грошо-вий обіг

Таблиця 1. Зіставна структура грошових систем

Як видно із таблиці, структура сучасної гро-шової системи дещо змінилась. Деякі з елементів (зо-лотий паритет) уже стали історією, деякі (механізм встановлення курсів валют) видозмінилися, з'явились нові елементи (регламентація безготівкового обігу, ха-рактер забезпечення платоспроможної сили готівкових та безготівкових грошових знаків тощо).

Витіснення з обігу повноцінних металевих грошей пояснює закон Ніколя Орезма (1360 р.), який в сучасну економічну науку ввійшов під назвою закону Грехема.

Закон Грехема стверджує, що будь-який тип гро-шей, який є ціннішим у будь-якій іншій, відмінній від грошей якості, поступово зникає з обігу.

У популярній формі цей Закон формулюють так: "погані" гроші витісняють ''хороші" гроші з обігу. Наприклад, якщо функцію грошей виконує худоба, яка не диференціюється за якістю, то власники худоби намагаються розрахуватись гіршою худобою, залиша-ючи собі кращу для отримання від неї транспортних послуг, м'яса, шкіри, молока.

Аналогічна ситуація спостерігалась у країнах з біме-талічною грошовою системою. Якщо функції грошей виконують водночас золоті й срібні монети, перераху-нок одних в інші підтримується на одному рівні, а ціна вагової одиниці немонетарнтих золота та срібла від-різняється від цінової пропорції монетарних золота та срібла, то "хороші" гроші зникнуть з обігу і будуть замінені "поганими" грошима. Прикладом дії цього закону можуть слугувати події, що відбулися в 60— 70-ті рр. XIX ст. У цей час відбулося зниження вар-тості срібла порівняно з золотом. Так, якщо в 1866— 1870 рр. співвідношення ціни


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12