У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Завдання для курсової роботи:

1 Суть, функції та основні принципи оподаткування і податкової політики

2 Основні види податків держави. Податкове законодавство

3 Податкова система та податкова політика на Україні

Зміст

Вступ.......................................................................................................................... 3

1 Суть, функції та основні принципи оподаткування і податкової політики..... 5

2 Основні види податків держави. Податкове законодавство............................ 16

3 Податкова система та податкова політика на Україні..................................... 32

Висновки.................................................................................................................. 42

Перелік використаної літератури.......................................................................... 44

Вступ

Податки дуже складна і надзвичайно впливова на всі економічні явища та процеси фінансова категорія. Це – обов’язковий елемент економічної системи держави незалежно від того, яку модель економічного розвитку вона вибирає, які політичні сили перебувають при владі. Відсутність податків паралізує фінансову систему держави в цілому, робить її недієздатною і в кінцевому підсумку – позбавленою будь-якого сенсу.

Кожна країна іде різними економічними шляхами (передусім рин-ковим або командно-адміністративним), має свої особливості у роз-витку економіки, в динаміці розвитку економічних процесів, що впливає і на розвиток окремих складових загальної економічної сис-теми, а також на податкову систему держави, яка належить до фінан-сової системи і повинна постійно пристосовуватись до змін у суспіль-стві.

У розвинених країнах світу податкові збори становлять від 25 до 50 % загального валового внутрішнього продукту країни. Більшу питому вагу податкові платежі мають у країнах із коман-дно-адміністративним шляхом розвитку економіки (Швеції, Данії, Бельгії, Нідерландах, Фінляндії).

Історія цивілізації свідчить, що в різні періоди розвитку суспільства вводилися різноманітні податки: на землю, майно, прибуток, цінні папери, спадщину та дарування, додану вартість, заробітню плату, акцизи, збори і відрахування, на автомобілі, коней, собак, продуктивну худобу та птицю, бджіл, подушні податки і податки на неодружених чоловіків, податки на бороду, вікна, двері тощо.

Податки мають досить високу питому вагу в дохідній частині бюджету держави, тому що вони є основним джерелом його наповнення. В усіх країнах світу витрати держави плануються виходячи з дохідної частини, тобто з кількості зібраних податків. Якщо при плануванні з'являється дефіцит бюджету, уряд при вве-денні нових податків, обов'язкових зборів та платежів повинен пе-редбачати можливі негативні наслідки насамперед для населення і підприємців.

Податки мають суспільний зміст і матеріальну основу. Суспільний зміст податків виявляється в перерозподілі національного доходу, у тому, що вони є частиною єдиного процесу відтворення, специфічною формою виробничих відносин. Матеріальною основою податків є гро-шові кошти, мобілізовані державою у платників податків.

Сплата податків і податкових платежів пов'язана з перерозподілом новоствореної вартості. Таким чином, вони є частиною єдиного проце-су відтворення, специфічною формою виробничих відносин. Реалізація цих відносин здійснюється через функції, які виконують податки.

Податок — це плата суспільства за виконання державою її функцій, це відрахування частини вартості валового внутрішнього продукту на загальносуспільні потреби, без задоволення яких сучасне суспільство існувати не може.

Мета курсової роботи полягає у тому, що на підставі нормативних законодавчих документів, які стосуються податків, оподаткування і функцій податків, вона повинна висвітлити принципи оподаткування, суть податкової політики та податкової системи України, а також виділити основні види та функції податків.

Об’єктом дослідження є податки, податкова система, податкова політика та податкове законодавство.

В даній курсовій роботі детально розглядаються суть податків,їхні функції та принципи оподаткування. Наведено теоретичні основи податкової політики України, котра регулюється податковим законодавством України. Описуються основні види податків, зокрема, ті котрі приносять найбільший дохід до бюджету (ПДВ, акцизний збір, мито та податок з прибутку підприємств).

Ця курсова робота дозволяє краще зрозуміти сутність та основні принципи системи оподаткування, принципи організації податкової системи та актуальні проблеми формування податкової політики, а також подає інформацію про основні функції податків.

1 Cуть, функції та основні принципи оподаткування та податкової політики

Податок — це плата суспільства за виконання державою її функцій, це відрахування частини вартості валового внутрішнього продукту ( ВВП ) на загальносуспільні потреби, без задоволення яких сучасне суспільство існувати не може.

Податки є частиною загальної фінансової системи як держави в цілому, так і окремих її суб'єктів. Крім того, вони виступають однією з категорій ринкової економіки.

Податки існують у сфері виробничих відносин, оскільки є вилу-ченням частини виробленого продукту (в грошовій формі) в дохід держави. Але податки — це нестійка категорія. Вони постійно зміню-ються. Змінна й сфера їх дії.

Сутність податків, як економічної категорії, проявляється через ті функції, які вони виконують. Виділяють три головні функції податків (рис. 1).

Рисунок 1.1 - Функції податків

Фіскальна функція. Її сутність полягає в забезпеченні надхо-дження коштів до державного бюджету. В будь-якому суспільстві ця функція послідовно реалізується. За її допомогою відбувається формування фінансових ресурсів держави, призначених для по-криття витрат, пов'язаних із виконанням державою своїх функ-цій — економічних, соціальних, оборонних, охорони здоров'я, екологічних тощо.

У свою чергу, ця функція поділяється на дві (деякі економісти та вчені виділяють їх окремо): контрольну та розподільчу.

Контрольна функція. Вона полягає в обліку кількості податків і розміру кожного з них, а також в оцінці ефективності кожного ка-налу надходження податків. Це передбачає не тільки здійснення контролю за отриманням податків, а й застосування різних санкцій до порушників. Крім того, виконання цієї функції передбачає також внесення постійних змін у систему оподаткування з метою підви-щення її ефективності, яка залежить від існуючої в державі податко-вої дисципліни, законослухняності платників податків та їх став-лення до держави. Основна мета цієї функції — досягнення своєчас-ної і повної за обсягом сплати податків.

Виконання розподільчої функції пов'язане зі стягненням податків і забезпеченням наповнення бюджету, який потім буде розподілений. При виконанні цієї функції держава повинна збирати постійні,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11