У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Планово економічний відділ

2 Теоретичні та методичні основи аналізу платоспроможності підприємства

2.1 Економічна сутність платоспроможності підприємства

Однією з найважливіших умов функціонування суб’єктів господарської діяльності в умовах ринкової економіки є їх платоспроможність. Ринкові умови господарювання зобов’язують підприємства в будь-який час зуміти розрахуватися за своїми зобов’язаннями. З економічної точки зору під платоспроможністю підприємства розуміють наявність у підприємства коштів для погашення ним у встановлений термін і в повному обсязі своїх боргових зобов’язань, які випливають із кредитних та інших операцій грошового характеру, тобто це здатність підприємства виконувати свої зобов’язання. Іншими словами - це спроможність вчасно задовольняти платіжні вимоги, повертати кредити, проводити оплату праці персоналу, вносити платежі в бюджет.

В загальному, платоспроможність підприємства та її безпосередній аналіз здійснюється як за поточний, так і на прогнозний періоди, звідси і виділяють два основні види платоспроможності:

- поточна платоспроможність – здатність підприємства, установи за рахунок основних платіжних засобів розплатитись з терміновими зобов’язаннями з використанням платіжного календаря;

- перспективна платоспроможність – здатність підприємства, фірми за рахунок активів, що реалізуються повільно розрахуватись із довгостроковими пасивами, тобто із довгостроковими кредитами та іншими довгостроковими зобов’язаннями.

Платоспроможність визначається згідно даних балансу підприємства. Підприємство вважається платоспроможним, якщо його загальні активи більші, ніж зовнішні зобов’язання. Показником платоспроможності підприємства на визначену дату є відсутність прострочених боргів банкові, бюджетів, постачальникам, робітникам та службовцям.

Таким чином, основними ознаками поточної платоспроможності підприємства є:

- наявність грошей у касі, на поточних рахунках;

- брак простроченої кредиторської заборгованості.

Однак наявність тільки незначних залишків грошей на поточних рахунках знову ж таки не означає неплатоспроможності підприємства, бо кошти на поточні рахунки можуть надійти протягом кількох днів.

Беручи загалом, можна сказати, що вправність фінансового менеджера підприємства виявляється в тому, щоб на розрахунковому рахунку та в касі грошей було б не менше (але й не більше), ніж потрібно для виконання поточних платежів, а решта їх має бути вкладена в метаріальні та інші ліквідні активи [20, с. 234 - 235].

З іншої точки зору, платоспроможність підприємства – це зовнішня оцінка його фінансової стійкості, обумовлена рівнем забезпечення оборотних активів довгостроковими джерелами. Саме для характеристики фінансової стійкості підприємства важливо визначити його готовність постійно (щоденно) виконувати свої фінансові зобовязання з платежів, строк сплати яких настав. Міра такої готовності називається відомою економічною категорією – платоспроможністю.

В даному контексті, саме поняття платоспроможності та фінансової стійкості є тотожними, оскільки фінансово стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних коштів спроможне забезпечити запаси й витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розрахуватися за своїми зобов’язаннями. Виходячи з даного судження, можна стверджувати, що платоспроможність - це здатність позичальника своєчасно здійснювати розрахунки за всіма видами своїх зобов'язань господарської діяльності, тобто така платоспроможність характеризує саме життєздатність, стійкість підприємства.

Також, в залежності від об’єкта (підприємство, фінансова установа та ін.) та мети дослідження, автори безлічі праць на дану тематику, виділяють такі основні види платоспроможності:

- банківська платоспроможність - здатність банку забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов'язань. Визначається збалансованістю між строками і сумами погашення активів та строками і сумами виконання зобов'язань банку, а також строками і сумами інших джерел та напрямів використання коштів на зразок видачі кредитів та зазнаних витрат;

- клієнтська платоспроможність - здатність клієнта своєчасно здійснювати розрахунки за всіма видами своїх зобов'язань;

- загальна платоспроможність (фізичної особи) - здатність позичальника своєчасно і повністю виконувати прийняті на себе зобов'язання, включаючи зобов'язання за іпотечним житловим кредитом;

- фінансова платоспроможність - здатність підприємства своєчасно розраховуватися за своїми зобов'язаннями. Підприємство, яке достатньо забезпечене власним капіталом (зокрема робочим капіталом) і працює рентабельно, здатне покрити витрати за рахунок власних грошових надходжень, а при їх недостатності - за рахунок короткострокового кредиту банку.

Таким чином, в загальному, платоспроможність - це спроможність своєчасно цілком виконати свої платіжні зобов'язання, що випливають з торгових, кредитних і інших операцій платіжного характеру.

Розрахунок платоспроможності проводиться на конкретну дату, або на прогнозний період. Ця оцінка суб'єктивна і може бути виконана з різноманітним ступенем точності.

Для підтвердження платоспроможності перевіряють: наявність коштів на розрахункових рахунках, валютних рахунках, короткострокові фінансові вкладення.

Вищою формою фінансової стійкості підприємства є його спроможність розвиватися в умовах внутрішнього і зовнішнього середовища. Для цього підприємство повинно мати гнучку структуру фінансових ресурсів і при необхідності мати можливість залучати позикові кошти, тобто бути кредитоспроможним. Кредитоспроможним є підприємство при наявності в нього передумов для одержання кредиту і спроможності своєчасно повернути узяту позичку зі сплатою належних відсотків за рахунок прибутку або інших фінансових ресурсів [37, с.140-145].

Порівнюючи платоспроможність також із ліквідністю, то у фінансово-економічному аналізі показники платоспроможності мають дещо інше аналітичне навантаження, ніж показник ліквідності (повної або поточної), хоча поняття платоспроможності та ліквідності дуже близькі, оскільки від ступеня ліквідності балансу залежить платоспроможність. В той же час ліквідність характеризує не тільки поточний стан розрахунків, але й перспективу. Проте, якщо ліквідність характеризує підприємство з точки зору можливості розрахуватися за своїми зобов’язаннями за певний час за допомогою перетворення своїх активів на гроші, то під платоспроможністю розуміють здатність підприємства розрахуватися з кредиторами негайно, в день настання строку платежів, тобто йдеться про постійну наявність у нього в необхідних розмірах платіжних засобів або активів, які можуть негайно бути перетвореними у платіжні засоби (наприклад, швидколіквідні цінні папери) [25, с. 370 - 371].

Якщо ж звернутися до фінансового словника,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9