У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Асоціацією “Позабіржова фондова торговельна система” розроблено, прийнято і вже впроваджується у практику ПФТС-індекс українс ьких цінних паперів З М І С Т

ВСТУП 8

РОЗДІЛ 1

СТАНОВЛЕННЯ, РОЗВИТОК ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ФОНДОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ 12

Сутність і функції ринку цінних паперів 12

Фондовий ринок як складова фінансової системи

України……………………………………………………….12

Основні інструменти ринку цінних паперів… 16

Основні учасники фондового ринку 24

Інфраструктура та основні інституції ринку цінних

паперів в Україні 26

Нормативно-правове забезпечення функціонування

фондового ринку 38

РОЗДІЛ 2

ОСОБЛИВОСТІ МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ФОНДОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ 44

2.1 Система регулювання ринку цінних паперів 44

2.1.1 Основні завдання регулювання фондового ринку 44

2.1.2 Механізм та методи регулювання ринку цінних паперів 47

2.1.3 Основні показники та оцінка ефективності

функціонування фондового ринку 52

2.2 Механізм державного регулювання фондового ринку в Україні 57

2.2.1 Необхідність державного регулювання ринку

цінних паперів…… ……………………57

2.2.2 Основні моделі державного регулювання ринку

цінних паперів 59

2.2.3 Моніторинг та контроль за діяльністю фондового

ринку в Україні 63

2.2.4 Особливості формування та реалізації політики на

ринку цінних паперів 69

РОЗДІЛ 3

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ФОНДОВИМ РИНКОМ В УКРАЇНІ 75

3.1 Проблеми і перспективи розвитку ринку цінних паперів в

Україні 75

3.2 Вдосконалення системи оподаткування діяльності

учасників фондового ринку в Україні 85

3.3 Особливості функціонування ринку цінних паперів в

умовах фінансової кризи…… ……………… ……………………95

ВИСНОВКИ…………………… … 104

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………… …….. 110

ДОДАТКИ 115

Вступ

Актуальність досліджуваної теми. Від початку 90-х років минулого століття наша країна розвивається шляхом створення ринкової економіки. Ринкова трансформація економіки України передбачає не тільки зміни в галузі відносин власності і виробничих відносин, а й прискорене формування відповідної цим відносинам фінансово-кредитної системи. Одночасно з реформуванням народногосподарського комплексу в Україні розгорнулось динамічне становлення ринку цінних паперів. Його формування в Україні стало важливою ланкою ринкових перетворень, посприяло оздоровленню економіки в цілому, інвестуванню її стрижневих галузей і об’єктів, прискоренню процесу приватизації державного майна.

Ринок цінних паперів є багатоаспектною соціально–економічною системою, на основі якої функціонує ринкова економіка в цілому. Він сприяє акумулюванню капіталу для інвестицій у виробничу і соціальну сфери, структурній перебудові економіки, позитивній динаміці соціальної структури суспільства, підвищенню достатку кожної людини шляхом володіння і вільного розпорядження цінними паперами, психологічній готовності населення до ринкових відносин.

На ринку цiнних паперiв формуються вихiднi критерii для оцiнки ефективностi нових вкладень, здiйснюється економiчний контроль за ефективною дiяльнiстю акцiонерних пiдприємств. Особливо це важливо для захисту пiдприємництва вiд наслiдкiв комерцiйного ризику в сучасних умовах, рiзких змiн у структурi свiтового господарства, стрибкiв у динамiцi товарних цiн, відсоткових ставок, валютних курсів.

Ринок цінних паперів (особливо короткостроковий) вiдiграє важливу роль у регулюваннi грошового обiгу та кредиту. Досвiд останнiх десятирiч у країнах Заходу свiдчить, що iснування розгалуженої мережi ринкiв цiнних паперiв у багатьох ситуацiях може стримувати розвиток iнфляцiйних процесiв. Це пов’язано з тим, що наявнiсть значної кiлькостi рiзних цiнних паперiв допомагає зв’язати частину невитрачених грошових ресурсiв споживачiв, перевести їх з положення незадоволеного поточного попиту в положення, що забеспечує iх збереження. За вiдсутностi або недостатнього розвитку ринку цiнних паперiв може скластися проблема розмiщення державних позик, викликана дефiцитнiстю бюджету.

Успішне функціонування економіки в умовах ринку не можливе без розвиненого й стійкого фондового ринку. Для стабілізації фінансового становища у зв’язку з обмеженістю фінансових ресурсів держави постає необхіднсть забезпечити розширене відтворення шляхом залучення та “переливу” коштів через фондовий ринок. Розвиток ринку цінних паперів є своєрідним індикатором лібералізації економіки й успішного проведення ринкових реформ.

Нині у розвинутих країнах ринки цінних паперів належать до числа найбільш динамічно зростаючих елементів фінансової сфери. Оборот на нових ринках цінних паперів зростає в багато разів швидше, ніж обсяг операцiй на товарних ринках i на традицiйних ринках комерцiйного та банкiвського кредиту. Формування ринкiв цiнних паперiв означає високий ступiнь економiчного розвитку. З ускладненням господарського механiзму функцii ринкiв цiнних паперiв стають дедалi рiзноманiтнiшими. Система цих ринкiв створює необхiдний i важливий компонент сучасного механiзму економiчного регулювання. Так, у краiнах Заходу рух капiталiв, перерозподiл трудових i матерiальних ресурсiв мiж рiзними галузями виробництва найчастiше опосередковується ринками цiнних паперiв. В умовах, коли величезнi обсяги капiталу виявляються зв’язаними на тривалий перiод у тiй чи iншiй продуктивнiй формi, саме ринки цiнних паперiв надають економiцi тої гнучкостi й мобiльностi, яка забезпечує можливiсть швидкого переливу ресурсiв з одних галузей в iншi i здiйснення структурної перебудови виробництва. На вiдмiну вiд iнших фiнансових ринкiв тiльки ринок цiнних паперiв є дiйовим iнструментом розподiлу й перерозподiлу капiталу корпорацiй мiж галузями.

При гармонійному розвитку, розвинутій інфраструктурі, налагодженому правовому забезпеченні механізмів захисту інтересів всіх його учасників — інвесторів, емітентів, посередників — він є потужним прискорювачем економічного розвитку будь-якої країни. Це вимагає відповідних зусиль органів державного управління й місцевого самоврядування, на які в законодавчому порядку покладено певні функції щодо регулювання ринку цінних паперів.

Вивчення досвіду інших країн свідчить, що ринок цінних паперів є одним із най-більш регламентованих державою на відміну від інших ринків (зокрема, товарного). Це можна пояснити особливостями функціонування цього ринку, головна з яких полягає в тому, що рух капіталів, забез-печений обігом різних видів цінних паперів, вклю-чаючи і їх похідні, не може існувати та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29