У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………. | 6

Розділ 1 Теоретично-методичні основи формування потенціалу розвитку підприємства………………………………………………………

1.1 Економічний зміст та складові елементи економічного потенціалу підприємства………………………………………………………………… | 9

1.2 Вибір та обґрунтування системи показників для оцінки потенціалу підприємства………………………………………………………………… | 17

1.3 Класифікація та характеристика факторів, що впливають на рівень потенціалу підприємства…………………………………………………… | 25

1.4 Методи оцінки наявності та ефективності використання потенціалу підприємства………………………………………………………………… | 30

Розділ 2 Аналіз потенціалу розвитку підприємств хлібопекарської галузі………………………………………………………………………….

2.1 Загальна характеристика підприємств хлібобулочних виробів……… | 46

2.2 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємств хлібобулочних виробів………………………………………. | 50

2.3 Аналіз показників основних складових елементів єкономічного потенціалу підприємств хлібопекарської галузі………………………….. | 57

2.3.1 Аналіз виробничого потенціалу підприємств………………………. | 58

2.3.2 Аналіз фінансового потенціалу підприємств……………………….. | 63

2.4 Аналіз конкурентоспроможності потенціалу хлібопекарських підприємств…………………………………………………………………. | 66

Розділ 3 Напрями підвищення ефективності використання потенціалу розвитку підприємсв хлібопекарства………………………………………

3.1 Шляхи покращеня процесу управління потенціалом розвитку підприємств………………………………………………………………….. | 77

3.2 Прогнозування показника фондовіддачі на 2009 рік для підприємств хлібопекарської галузі……………………………………………………… | 83

3.3 Пошук резервів та розробка заходів щодо підвищення ефективності використання потенціалу розвитку підприємств………………………… | 89

Висновки…………………………………………………………………….. | 96

Список використаних джерел літератури…………………………………. | 101

Додатки

ВСТУП

В умовах ринку, що характеризуєься нестабільністю цілей підприємства, обумовленою мінливістю попиту та пропозиції, цін на товари і фактори виробництва, змінами в конкурентному середовищі й іншими макро- і мікроекономічними факторами, однією з першочергових задач керівництва підприємства стає формування й оцінка поточних і перспективних можливостей підприємства, тобто його потенціалу. Це викликано, насамперед, необхідністю забезпечення ефективності функціонування і зміцнення конкурентноспроможності на ринку.

Формування ринкових відносин в Україні з метою трансформації економіки в соціально орієнтовану ставить перед суб’єктами підприємницької діяльності задачу гармонізації економічної та соціальної ефективності виробництва. Особливо актуальною та значущою ця задача є для підприємств хлібопекарської промисловості, для яких соціальна орієнтація виробництва набуває приорітетного значення в перехідний трансформаційний період.

Хлібопечення – одна із найважливіших галузей як харчової промисловості, так і економіки України в цілому. Вона забезпечує населення життєво необхідними продуктами харчування – хлібом та хлібобулочними виробами, тому і особливої уваги набувають питання пошуку шляхів подолання проблем цієї галузі.

Ефективність успішного функціонування хлібопекарських підприємств значною мірою залежить від якості, оперативності, достовірності й аналітичності інформації, на основі якої приймаються важливі управлінські рішення.

Метою даної магістерської роботи є розробка шляхів і заходів, що підвищують ефективність потенціалу розвитку підприємства.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

визначити економічний зміст потенціалу підприємства; розглянути систему показників для оцінки потенціалу підприємства; вивчити методи оцінки наявності та ефективного використання потенціалу підприємства; застосувати вивчені методи для підвищення потенціалу розвитку підприємства ВАТ "Івано-Франківський хлібокомбінат".

При написанні даної роботи використовувалась методична допомога, а також підручники пов'язані з дисципліною "Потенціал підприємства".

Об'єктом дослідження є підприємства ВАТ "Івано-Франківський хлібокомбінат", ТзОВ "Лігос" та ТзОВ "Залізнична пекарня", які належать до хлібопекарської галузі промисловості. Період дослідження складає три роки з 2006 року до 2008 року. Предметом дослідження є потенціал розвитку даних підприємств.

Актуальність обраної теми полягає в тому, що в роботі подається наукове обгрунтування покращення потенціалу розвитку. Значення і актуальність ефективності покращення потенціалу розвитку полягає в тому, щоб підприємство ефективно використовувало свій наявний потенціал, тобто розвивалося зміцнюючи свої конкурентні позиції.

Структура магістерської роботи складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел літератури та додатків.

У вступі розкривається актуальність обраної теми, мета написання даної роботи, завдання, об'єкт, предмет та період дослідження.

У першому розділі обгрунтовується економічний зміст потенціалу підприємства, вибирається та обгрунтовується система показників для оцінки потенціалу, розглядаються методи ефективності використання потенціалу, а також фактори, що впливають на рівень потенціалу підприємства.

У другому розділі проводиться аналіз основних техніко-економічних показників діяльності досліджуваних підприємств, аналіз основних елементів економічного потенціалу, а саме виробничого та фінансового, аналізується конкурентоспроможність потенціалу підприємств.

У третьому розділі вказуються шляхи покращення процесу управління потенціалом розвитку, проводиться прогноз показника використання основних виробничих фондів, а також рекомендуються заходи щодо підвищення ефективності потенціалу розвитку підприємств.

У висновку подається узагальнююча оцінка єфективності використання потенціалу розвитку підприємств хлібопекарської галузі промисловості та досліджуваних підприємств зокрема.

Список використаних джерел літератури містить перелік посібників вітчизняних та іноземних авторів, наукових статей, сайти інтернету та іншу періодичну літературу.

У додатках міститься звітність трьох підприємств за період 2006 – 2008 років.

Загалом дана магістерська робота побудована на змістовному вивченні теоретично-методичної бази формування потенціалу розвитку підприємств та шляхів його покращення.

 

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНО – МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Економічний зміст та складові елементи економічного потенціалу підприємства

В умовах ринку, що характеризуються нестабільністю цілей підприємства, обумовленою мінливістю попиту та пропозиції, цін на товари і фактори виробництва, змінами в конкурентному середовищі й іншими макро- і мікроекономічними факторами, однією з першочергових задач керівництва підприємства стає формування й оцінка поточних і перспективних можливостей підприємства, тобто його потенціалу. Це викликано, насамперед, необхідністю забезпечення, ефективності функціонування і зміцнення конкурентоспроможності на ринку.

Наприкінці 1970-х, початку 1980-х р.р. вийшло багато публікацій, які містять різні аспекти поняття «потенціал». У більшості робіт відзначається важливість вивчення проблем оцінки потенціалу та вказується на існування значних роз-ходжень у визначенні самого поняття потенціалу, його сутності, складу та співвідношення з іншими категоріями.

В етимологічному значенні термін «потенціал» походить від латинського роtеntіа й означає «потужність, сила».

Відповідно до визначення Великого економічного словника потенціал як економічна категорія становить наявні мож-ливості, ресурси, запаси, засоби, ще можуть бути використані для досягнення, здійснення будь-чого [16].

Аналіз публікацій з проблеми формування й оцінки потенціалу виявляє її недостатнє теоретичне обґрунтування на рівні підприємства. Основна маса публікацій з теорії потенціалів присвячена такій категорії


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24