У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





з дисципліни „ Основи зовнішньоекономічної діяльності”

на тему

«Формування експортної товарної політики підприємства»

Зміст

Вступ 3

Розділ 1. Теоретико-методологічні положенння аналізу формування товарної політики підприємства.

1.1. Роль і значення товарної політики підприємства в сучасних умовах. 4

1.2. Товарна політика підприємства у зовнішній торгівлі. Експортна товарна політика. 13

1.2.1. Поняття експортної товарної політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 13

1.2.2. Головні причини і завдання експортної товарної політики зовнішньоекономічної діяльності. 18

1.3. Правове регулювання експортної товарної політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 20

Розділ 2. Аналіз діяльності українсько-росiйського вiдкритогог акцiонерного товариства "Дружкiвський завод газової апаратури".

2.1. Характеристика та аналіз діяльності українсько-росiйського вiдкритого акцiонерного товариства "Дружкiвський завод газової апаратури". 26

2.2. Оцінка маркетингової діяльності підприємства в ЗЕД. 36

Розділ 3. Рекомендації та пропозиції щодо діяльності підприємства.

3.1. Рекомендації та пропозиції. 41

3.2. Обгрунтування запропонованих заходів. 43

Висновок. 44

Список використаної літератури. 47

Додатки. 48

Вступ

Актуальність даної теми визначається тим, що в умовах ринкової економіки цілеспрямоване формування перспективної товарної політи підприємства є одним їз засобів підвищення конкурентоспроможності підприємства.

В нинішній час, в умовах ринкової економіки, підприємства отримали можливість самостійно формувати свою економічну стратегію, тобто знайти відповіді на наступні питання: які види продукції виробляти, в якій кількості, як і якими засобами, для кого і коли виробляти. Однією з основних задач є формування товарної політики підприємства. Підприємство повинно мати перелік певних номенклатурних позицій продукції, що користуються потенційним попитом на ринку і забезпечать виживання підприємства в довгостроковому періоді.

Мета даного дослідження полягає в розгляді методологічних основ та практичних аспектів побудови товарної експортної політики підприємства..

Завдання даного дослідження проявляється в розкритті питання про експортну товарну політику.

Предметом дослідження виступає фомування еспортної товарної політики.

Об’єктом дослідження є українсько-росiйське вiдкрите акцiонерне товариство "Дружкiвський завод газової апаратури".

Методологія дослідження. При вивченні даної теми і для глибокого та всеохоплюючого аналізу скористалися методикою аналізу товарної політики і її базових положень.

Розділ 1. Теоретико-методологічні положенння аналізу формування експортної політики підприємства

1.1. Роль і значення товарної політики підприємства в сучасних умовах

Ключовою тенденцією сучасної міжнародної економіки є глобалізація ринків. Ця тенденція істотно впливає на стратегію підприємства та структуру маркетингу. Найчастіше вибір товару залежить від орієнтації підприємства. Так, підприємство, орієнтоване на внутрішній ринок, виходить на міжнародний ринок з тим самим товаром. Підприємство, орієнтоване на міжнародні ринки, створює різні товари, здатні задовольнити специфічні запити ринку кожної з країн, хоча і намагається ігнорувати кордони, відшукати спільні риси для ринків різних країн і обмежитись створенням одного глобального товару. Але незважаючи на обрану стратегію, ринок кожної країни має бути ретельно вивчений. У протилежному випадку підприємство ризикує представляти неадекватний товар на неправильно обраному ринку, використовуючи помилкові маркетингові засоби [ 3, ст.132 ].

Товарна політика належить як до загальнокорпоративних проб-лем, так і до проблем маркетингу, однією із функцій якого є розроб-лення товару та планування ассортименту з орієнтацією на вимоги ринку.

Товарна політика — комплекс заходів, за яких один або кілька товарів використовуються як основні інструменти виробничо-збутової діяльності фірми. Іншими словами, це розроб-лення та прийняття рішень щодо створення і просування на ринку товарів підприємства.

Завдання товарної політики:

формування ідеї та реальне створення ексклюзивного товару,

стосовно якого решта факторів маркетингу мала б виключно до-
датковий (обслуговуючий) характер;

розроблення нового товару та оновлення тих виробів, що вже існують на ринку; розроблення товарного асортименту, упаковки та товарних марок; забезпечення якості та конкурентоспроможності товарів; позиціонування товарів на ринку [ 14, ст.92 ].
Міжнародна товарна політика — певні дії виробника (експортера) з формування ефективного з комерційного погляду асортименту товарів для визначеного зарубіжного ринку (сегмента світового ринку). Основна проблема міжнародної товарної політики — пристосування якогось конкретного товару до різноманітних умов зовнішніх ринків [ 1, ст.242 ].
Продукт з погляду науки розглядається в трьох аспектах:
— у технологічному — це об'єкт, що має різноманітні фізичні, хімічні та інші технічні властивості, які описуються параметрами, що відображають рівень цих властивостей;
— в економічному — продукт є матеріальним (річ) або нематеріальним (послуга) об'єктом, що має визначений потенціал корисності і задовольняє тим самим потреби споживачів;
— у психологічному — це комплекс уявлень споживача, що існує в його індивідуальній уяві як імідж (образ) товару.
З технологічного та економічного погляду продукт існує в реальності, а з психологічної — віртуально. Ці три сторони продукту формують його конкурентоспроможність, забезпечуючи переваги на ринку, сприяючи успішному збуту в умовах конкуренції. Конкурентоспроможний товар — це товар, який на одиницю своєї вартості (ціни) задовольняє більше потреб і на більш високому рівні, ніж товари конкурентів. Рівень конкурентоспроможності товару на ринку визначають дві групи факторів:
1. Техиіко-економічні параметри самого товару.
1.1. Ціна споживання товару, що дорівнює сумі придбання (продажу) товару й експлуатаційних витрат у споживача за термін служби товару.
1.2. Клас продукції, у межах якого визначається конкурентоспроможність.
1.3. Технічні параметри, що характеризують призначення, конструктивно-технологічні особливості, надійність, довговічність, придатність виробу до ремонту.
1.4. Нормативні параметри, які вказують на відповідність товару стандартам і нормам, що визначають патентну чистоту і правову захищеність виробу.
1.5. Ергономічні параметри, що відображають рівень "приязності" товару до споживача.
1.6. Естетичні параметри: рівень дизайну, відповідність вимогам моди (для товарів невиробничого призначення).
1.7. Престижність торгової марки.
1.8. Організаційні параметри, до яких можна віднести сервісні послуги, гарантії, умови фінансування покупки тощо.
2. Правильність вибору ринку.
2.1.
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14