У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «ФІНАНСИ»

на тему:

«СТРУКТУРА ВІТЧИЗНЯНОГО СТРАХОВОГО РИНКУ

ТА НАПРЯМИ ЙОГО РОЗВИТКУ»

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………. 3

Розділ І. Сутність та роль страхового ринку

1.1. Поняття страхового ринку, його види, їх загальна

характеристика ………………………………………………. 6

1.2. Структурна будова страхового ринку………………………. 11

1.3. Внутрішня система та зовнішнє середовище

страхового ринку …………………………………………….. 18

1.4. Ринкові регулятори та інструменти страхового ринку…….. . 20

1.5. Страхові послуги та страхові продукти, їх реалізація……..... 23

Розділ ІІ. Аналіз практики функціонування страхового ринку України

2.1. . Виникнення та етапи розвитку страхового

ринку України ………………………………………………. . 27

2.2. Аналіз показників фактичного стану страхового

ринку України ………………………………………………… 30

Розділ ІІІ. Удосконалення страхового ринку
3.1. Проблеми розвитку страхового

ринку України та шляхи їх розв’язання ……………………. 36

ВИСНОВКИ ………………………………………………………………. 40

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………………………. 43

ВСТУП

Послідовний перехід нашої країни до ринкової економіки об’єктивно зумовлює зростання потреби у страховому захисті усіх суб’єктів ринку. Саме наявність такої потреби та реальна можливість її задоволення характеризують ступінь розвитку економіки тієї чи іншої країни, дають уявлення про рівень захищеності її юридичних і фізичних осіб. Реформування усієї системи економічних відносин, соціальні перетворення та трансформаційні зрушення, що відбуваються в Україні, надають особливої ваги розв’язанню проблеми страхового захисту, спонукають до пошуку дійових механізмів акумуляції ресурсів страховиків і страхувальників та їх ефективного використання для усунення негативних наслідків страхових подій.

Досконала система страхового захисту є підґрунтям забезпечення більш високого рівня стабільності народногосподарського відтворювального процесу, досягненням соціальної злагоди, гарантом високого рівня життя населення. Створення дієвої системи захисту інтересів громадян, підприємців, держави, підтримання соціальної стабільності суспільства неможливе без ефективного функціонування ринку страхових послуг.

Страховий ринок формується в ході становлення товарного господарства і являє собою його невід`ємний і важливий елемент. Умовою виступає суспільний розподіл праці та існування різних відокремлених товаровиробників. Страховий ринок — це сфера економічних відносин, у процесі яких формуються попит і пропозиція на страхові по-слуги та здійснюється акт їх купівлі-продажу.

Український страховий ринок перебуває сьогодні на порозі поступового інтегрування у світовий. Страхову галузь визнано однією з найважливі-ших, вона забезпечує дієву систему захисту майнових прав та ін-тересів усіх громадян і підприємств, підтримання соціальної ста-більності суспільства, економічної безпеки держави, а також є важливим фінансовим інструментом регулювання національної еко-номіки й потужним джерелом акумулювання коштів для їх подаль-шого довготермінового інвестування в народне господарство.

Страхова діяльність належить до найприбутковіших видів сві-тового бізнесу. У більшості економічно розвинених країн держава істотно впливає на національний страховий ринок через законодавство й уповноважені страхові організації, в яких вона володіє, як прави-ло, значним пакетом акцій. Завдяки цьому вдається якомога повніше використовувати місткість стра-хового ринку й забезпечувати безпосередній державний контроль за можливими каналами відпливу валюти за кордон.

У розвинених країнах страхування є одним із найважливіших секторів національної економіки і забезпечує перерозподіл 8—12 % валового внутрішнього продукту. Загальний обсяг надходжень до бюджетів цих країн від страхової галузі порівнянний з обсягом відповідних надходжень від банківської системи. Акумульовані через страхування грошові кошти є джерелом великих інвестицій. Український страховий ринок порівняно з провідними країнами, де він розвивається протягом кількох століть, ще молодий і перебуває у стадії формування. Тому його частка у вітчизняній економіці ще доволі мала.

Саме тому тема „Структура вітчизняного страхового ринку та напрями його розвитку” є актуальною на даному етапі розвитку держави. Актуальність її полягає ще й в тому, що протягом останніх років відбувається активне становлення страхової справи в Україні, але існує багато чинників як економічного так і законодавчого характеру, що стримують її розвиток.

Мета курсової роботи дослідити розвиток страхового ринку України, з’ясувати об’єктивну необхідність виникнення та етапи його розвитку, розкрити сутність, функції, принципи та роль страхового ринку в умовах переходу до економіки ринкового типу, визначити стуктурну будову страхового ринку, висвітлити питання щодо організації та напрямків розвитку, та удосконалення страхового ринку.

На сучасному етапі потенційна роль і необхідність всебічного розвитку страхування є особливо важливим, оскільки для усунення наслідків реалізації прямих та опосередкованих збитків саме відшкодування останніх через систему страхування має позитивні макроекономічні наслідки.

Створення дієвої системи захисту інтересів громадян, підприємців, держави, підтримка соціальної стабільності суспільства неможливе без ефективного функціонування ринку страхових послуг із широким спектром усіх його галузей та видів.

Завданням даної курсової роботи є детальне вивчення наступних питань тенденцій розвитку страхування, страхового ринку України, а також факторів впливу на страхову діяльність.

РОЗДЛ І

СУТНІСТЬ ТА РОЛЬ СТРАХОВОГО РИНКУ

1.1. Поняття страхового ринку, його види, їх загальна характеристика

Поняття „страховий ринок” поєднує в собі дві неоднозначні категорії, а саме – „ринок” та „страхування”. Під ринком розуміють певні економічні відносини з приводу купівлі-продажу, а також систему інститутів, які організують відношення обміну. Під страхуванням, як економічною категорією, розуміють певний вид економічних відносин з приводу організації страхового захисту за рахунок створення і використання страхового фонду й інших фондів та ресурсів страховика з метою стабілізації економіки, розподілу ризиків, задоволення потреб страхувальників та власників, здійснення підприємницької діяльності, інвестування в економіку країни тимчасово вільних коштів.

Використовуючи ці два поняття можна сформулювати підходи до визначення страхового ринку:

це сфера економічних відносин, де об'єктом купівлі-продажу є страховий захист;

це форма організації економічних відносин у сфері грошового обігу по формуванню та використанню страхового фонду й інших фондів та ресурсів страховика за допомогою купівлі-продажу страхових продуктів;

це сукупність страховиків, страхувальників, посередників, що приймають участь в реалізації відповідних послуг;

це середовище, у якому функціонують


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10