У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

стор.

Вступ …………………………………………………………………………..4

Розділ І Теоретичні аспекти методики складання балансу і аналізу фінансового стану …………………………………………………………………………….……7

1.1. Поняття, значення та види балансів ……………………………………7

1.2.Критичний аналіз літературних джерел з порядку складання балансу, його аудиту й аналізу…………………………………………………………….17

1.3. Методи оцінки активів та пасивів балансу …………………………...19

1.4. Коротка економічна характеристика ДП «Вигодське лісове господарство ……………………………………………………...........................30

Розділ ІІ Порядок складання, затвердження і подання балансу...........34

2.1. Структура і порядок складання активу балансу………………........34

2. 2. Структура і порядок складання пасиву балансу………………......46

2.3. Порядок затвердження і подання балансу …………………………53

Розділ ІІІ Аудит та аналіз балансу ДП «Вигодський лісгосп» ………….59

3.1. Завдання та етапи проведення аудиту балансу ДП «Вигодське лісове господарство»……………………………………………………………………..59

3.2. Узагальнення результатів аудиту бухгалтерського балансу………68

3.3. Аналіз майнового стану, платоспроможності, ліквідності та фінансової стійкості ДП « Вигодське лісове господарство»…………………………………73

Висновки ……………………………………………………………………87

Література……………………………………………………………………89

Додатки ……………………………………………………………………...93

 

ВСТУП

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки бухгалтерська (фінансова) звітність господарюючих суб'єктів є основним засобом комунікації і найважливішим елементом інформаційного забезпечення фінансового аналізу.

Всі підприємства в тій чи іншій мірі постійно потребують додаткових джерел фінансування. Знайти їх можна на ринку капіталів, приваблюючи потенціальних інвесторів та кредиторів шляхом їх об'єктивного інформування про свою фінансово-господарську діяльність, в основному за допомогою фінансової звітності. Наскільки правильно опубліковані фінансові результати, які показують поточний і фінансовий стан підприємства, на стільки висока вірогідність отримання додаткових джерел фінансування.

Крім того, баланс підприємства служить також джерелом інформації не тільки зовнішніх, але й внутрішніх користувачів. За даними звітності може бути зроблено детальний аналіз показників фінансової стану і платоспроможності підприємства, його майнового стану, дана оцінка ефективності використання фінансових і матеріальних ресурсів і т.д.

Мета роботи — полягає в вивченні існуючих методик з складання балансу його аудиту та аналізу для визначення показників, які характеризують діяльність підприємства та в розробці практично значимих пропозицій щодо їх вдосконалення.

Для вирішення поставленої мети необхідно розв'язати такі завдання :

- дослідити сутність і значення балансу для окремих його користувачів;

- вивчити і критично проаналізувати наукові публікації з методики складання балансу його аудиту та аналізу узагальнити їх за підходом різних авторів щодо цієї теми;

- ознайомитись з технікою складання балансу за допомогою вимог національних стандартів бухгалтерського обліку та постанов Кабінету міністрів України;

- провести детальний аналіз та аудит балансу ДП «Вигодське лісове господарство»;

- сформулювати конкретні висновки за предметом дослідження;

- вивчити відмінності між технікою і порядком складання балансу в Україні та зарубіжних країнах;

- надати рекомендації щодо покращення фінансового стану ДП «Вигодське лісове господарство».

Предметом дослідження є сукупність відносин і методичних аспектів щодо формування основних показників для складання балансу підприємства.

Об'єктом дослідження є баланс як основна форма звітності, а також діяльність ДП «Вигодське лісове господарство».

У дипломній роботі використані такі методи:

- системний аналіз - для деталізації і розчленування об'єкта дослідження на окремі важливіші складові елементи;

- інформаційне моделювання - для забезпечення дослідження нормативно-довідковими матеріалами;

- дослідження документів та реєстрів обліку за формою і змістом для виявлення їхньої відповідності щодо інформаційної ємності адекватно вимогам стандартів;

- статистичні та аналітичні розрахунки - для дослідження фактографічної облікової інформації;

- порівняння - для зіставлення даних підприємств у динаміці;

- групування - для визначення залежностей одних показників від інших;

- розрахунково – конструктивний – для обґрунтування пропозицій щодо формування балансу;

- графічний – для наочного зображення результатів дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в роботі узагальнено і критично проаналізовано основну наукову і методичну літературу з обраної теми дослідження, обґрунтовано методики формування балансу з урахуванням вимог нормативно-правового законодавства України.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розроблене практично-значущих рекомендацій щодо покращення методики складання балансу підприємства, а також пропозицій щодо вдосконалення діяльності ДП «Вигодське лісове господарство».

Структура дипломної роботи. Дипломна робота складається з вступу, 3 розділів,списку використаної літератури та висновків.

У вступі викладено актуальність теми, об'єкт і предмет дослідження, методи його проведення, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У І розділі «Теоретичні аспекти методики складання балансу і аналізу фінансового стану» наводиться інформація про сутність, види та значення балансу для суспільства, критичний аналіз літературних джерел з методики складання балансу, його аудиту і аналізу, а також методи оцінки основних складових балансу (активу і пасиву) на дату складання форми №1.

У II розділі «Порядок складання, затвердження та подання балансу» наводиться інформація про структуру і склад основних складових балансу, а також про порядок його складання і оприлюднення.

III розділ «Аудит та аналіз балансу ДП "Вигодський лісгосп» містить інформацію про порядок проведення аудиту та аналізу відповідно до нормативно - правових документів і законів ВРУ, постанов КМУ; надання рекомендацій щодо покращення роботи підприємства, його фінансового стану та методики і техніки складання балансу.

Дипломна робота написана на 92 сторінках і містить 40 додатків. До складу роботи входить 29 таблиць і 5 діаграм. У процесі написання роботи було використано 46 джерел інформації.

РОЗДІЛ І

ТЕОРЕТИЧЕІ АСПЕКТИ МЕТОДИКИ СКЛАДАННЯ БАЛАНСУ І АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ

1.1. Поняття, значення та види балансів

Баланс як облікове поняття існує вже понад 500 років. Перші достовірні відомості про застосування цього слова в бухгалтерській практиці подаються в розрахунковій книзі певного італійського банкірського дому в 1408 р. У літературі слово «баланс» уперше з'являється в праці відомого італійського математика Луки Пачолі, що побачила світ в 1494 р., та в книжці Бенедикта Котрульї, яку було написано в 1458 році, але видано тільки 1573 року у Венеції. У законодавстві про баланс уперше згадує Торговий кодекс Наполеона, який було видано 1807 року [15].

Термін


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25