У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Дипломна робота

на тему:

«Фінансовий контроль у забезпеченні виконання доходів місцевих бюджетів»

ЗМІСТ

ВСТУП ...…………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ …………………………………………………………5

1.1. Економічна природа та сутність фінансового контролю …………………………….5

1.2. Об’єктивні передумови та основні характеристики фінансового контролю ………11

1.3. Види і сфери застосування фінансового контролю…………………………………17

РОЗДІЛ II. РОЛЬ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ВИКОНАННЯ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ……………………………27

2.1. Методичні прийоми й способи контролю дохідної частини місцевих бюджетів…………………………………………………………………………….27

2.2. Контрольно-ревізійний процес: планування та організація здійснення ..…34

2.3. Особливості контролю виконання місцевих бюджетів у фінансових органах………………………………………………………………………………49

РОЗДІЛ III. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ У ВИКОНАННІ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ…………………………………………………………………………59

3.1. Проблеми та шляхи удосконалення методів фінансового контролю………59

3.2. Впровадження нових форм контролю………………………………………..67

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………...74

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………….78

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………..82

ВСТУП

На сучасному етапі розвитку країни особливої актуальності набувають питання вдосконалення управління, важливою функцією якого є контроль. Контроль є невід’ємним елементом надбудови суспільства, який зазнає серйозних змін у процесі розвитку його політичної системи, органів державного і господарського управління, законодавчої і виконавчої влади.

Фінансовий контроль – одна з найважливіших функцій управління, спрямована на виявлення відхилень від прийнятих стандартів законності, доцільності й ефективності управління фінансовими ресурсами та іншою державною власністю, а за наявності таких відхилень – на своєчасне вжиття відповідних коригувальних і запобіжних заходів. Від ефективності державного фінансового контролю залежить економічне і не меншою мірою політичне благополуччя нації.

Мета роботи полягає в розкритті поняття фінансовий контроль, дослідженні його основних форм і методів, визначенні ролі фінансового контролю у забезпеченні виконання дохідної частини місцевих бюджетів, аналізі проблем і перспектив розвитку його розвитку.

Для досягнення поставленої мети потрібно виконати наступні завдання:

1. Визначити сутність фінансового контролю і необхідність його проведення.

2. Охарактеризувати основні методи і форми фінансового контролю.

3. На основі звітних даних контрольно-ревізійного управління в Івано- Франківській області провести аналіз контрольно-ревізійного процесу та особливостей контролю виконання місцевих бюджетів.

Обєктом дослідження є контрольно-ревізійна робота в Івано-Іванківській області.

Предметом дослідження є методичні прийоми контролю дохідної частини місцевих бюджетів, основні фактори, що на неї впливають, а також проблеми і шляхи вдосконалення методів фінансового контролю.

Теоретичною і методологічною базою дослідження є наукові розробки вітчизняних і зарубіжних учених з питань фінансового контролю виконання місцевих бюджетів, оцінки, визначення проблем і перспектив удосконалення методів і підходів формування дохідної частини місцевих бюджетів, методики контрольно-ревізійного процесу, нормативно-правові акти.

Дана робота базується на використанні таких методів, як статистичний - аналіз звітності ГоловКРУ та КРУ в Івано-Франківській області, графічний аналіз – для наочного подання результатів дослідження у динаміці та схематичного представлення теоретичних і практичних положень та інші методи.

Структура і обсяг роботи. Дипломна складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури і додатків. Загальний обсяг бакалаврської складає 81 сторінок тексту. Робота містить 4 таблиці, 4 рисунки; 9 додатків. Список використаної літератури із 44 найменувань займає 4 сторінки.

РОЗДІЛ I

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

1.1. Економічна природа та сутність фінансового контролю

Фінансовий контроль — одна з важливих функцій дер-жавного управління. Його призначення полягає у сприянні реалізації фінансової політики держави, забезпеченні проце-су формування і ефективного використання фінансових ре-сурсів у всіх ланках фінансової системи [14, c.25].

Фінансовий контроль — комплексна і цілеспрямована фінансово-правова діяльність органів фінансового контролю або їхніх підрозділів чи представників, а також осіб, уповноважених здійснювати контроль, що базується на положеннях актів чинного законодавства. Таке визначення фінансового контролю дали Н. С. Вітвицька, І. Ю. Чумакова [16, c.5].

Згідно методичних рекомендацій з проведення органами державної контрольно-ревізійної служби аудиту фінансової та господарської діяльності бюджетних установ внутрішньогосподарський фінансовий контроль - система заходів, що організовані керівником і здійснюються в бюджетній установі з метою забезпечення найбільш економної, ефективної та результативної фінансово-господарської діяльності та спрямовуються на забезпечення достовірності інформації про фінансово-господарську діяльність, виявлення порушень фінансової дисципліни та запобігання їм [6, c.1].

За своєю сутністю фінансовий контроль являє собою комплекс заходів, здійснюваних державою з метою успіш-ного досягнення поставлених нею цілей у сфері фінансів. Специфіка фінансового контролю полягає в тому, що при його проведенні використовуються вартісні категорії та по-казники, які визначають кінцевий результат господарського процесу.

Об'єктом фінансового контролю є всі господарські операції, які здійснюються з використанням коштів на цілі економічного і соціального розвитку. Державні органи кон-тролю насамперед перевіряють використання фондів фінан-сових ресурсів, які знаходяться в розпорядженні державних органів, тобто дотримання вимог законів, що регулюють фі-нансові взаємовідносини різних суб'єктів господарювання з державою, взаємовідносини між господарськими суб'єкта-ми, між державою і населенням.

Предме-том державного фінансового контролю має бути:—

забезпечення стабілізації економіки і досягнення еконо-мічного зростання;—

забезпечення сталості економічного розвитку державно-го сектору економіки;—

досягнення збалансованості державного і місцевих бюд-жетів;—

захист фінансових інтересів громадян України [15, c.362].

Фінансовий контроль держави спрямований передусім на раціональне використання бюджетних коштів і коштів централізованих і децентралізованих фондів цільового при-значення, фінансової дисципліни в господарських структу-рах державної форми власності. Важливий напрям фінансо-вого контролю — своєчасне і повне виконання фінансових зобов'язань юридичними і фізичними особами перед бюд-жетом, дотримання податкового законодавства.

У цілому фінансовий контроль держави спрямований на пошук резервів зростання фінансових ресурсів за рахунок зниження витрат матеріальних і трудових ресурсів на ви-робництво, правильне відображення в господарських операціях їхньої вартості, виявлення непродуктивних втрат. Вплив фінансового контролю на процеси, пов'язані з функціону-ванням фінансів, виявляється через фінансові санкції та інші заходи з усунення виявлених недоліків. Матеріали фінансо-вого контролю використовують для прийняття управлінсь-ких рішень, а також для внесення змін у чинне фінансове законодавство.

Здійснення фінансового контролю дозволяє на основі сис-тематичного простежування і перевірки


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21