У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

КУРСОВА РОБОТА

на тему

«Ціни і ціноутворення у сфері господарювання»

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………….3 – 5

РОЗДІЛ 1. Економіко-правова характеристика ціни ……...…………6 – 14

1.1. Поняття ціни, її функції та значення у господарському обороті…….6 – 13

1.2. Правове регулювання цін і ціноутворення як інститут господарського законодавства ……………………………………………………………………14

РОЗДІЛ 2. Ціни та порядок їх визначення у сфері господарювання 15 –27

2.1. Види цін ………………………………………………..………………15 – 20

2.2. Визначення цін за угодами (договорами) суб’єктів

господарювання……………………………………………………….……21 – 22

2.3. Визначення порядку ціноутворення та встановлення цін ……….…23 – 25

2.4. Особливості порядку тарифоутворення ……………………………..26 – 27

РОЗДІЛ 3. Контроль за дотриманням порядку визначення цін і відповідальність за його порушення …………………………………..28 – 32

3.1. Правова форма здійснення контролю ……………………………….28 – 30

3.2. Відповідальність за правопорушення у сфері ціноутворення та застосування цін …………………………………………………………...31 – 32

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..33

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ………………………....34 – 36

ДОДАТКИ ....................................................................................................37 – 38

 

ВСТУП

В Україні формування ринку відбувається складно і суперечливо, результатом чого є безліч проблем, необхідність невідкладного вирішення яких зрозуміла для всіх. Серед найважливіших завдань, що поставлені перед Україною сьогодні, провідне місце займає створення і впровадження такого механізму правового регулювання господарської діяльності, який забезпечив би фінансово-економічну стабільність підприємств України і детінізацію її економіки. Важливу роль у забезпечені цієї стабільності відіграє цінова політика держави та правове регулювання цін і ціноутворення.

Україна має багатий досвід правового регулювання ціноутворення в умовах планового господарства, що управляється централізовано. Теоретичні наукові дослідження та практичні розробки щодо порядку формування цін в умовах планового розподілу продукції в основному себе виправдовували. У зв’язку зі зміною відносин власності, розвитком конкуренції діючий раніше витратний порядок ціноутворення виявився нездатним реагувати на зміни зовнішніх факторів. За цих причин стало необхідним використання інших підходів до формування ціни. У нових умовах окремі важливі теоретичні та науково-прикладні питання щодо правового аспекту ціноутворення залишаються маловивченими, деякі з них є предметом наукових дискусій. Зокрема, у спеціальній літературі недостатня увага приділяється: ціні як предмету правового регулювання господарського і податкового права; можливостям державного регулювання ціноутворення щодо кожного виду цін, що діють у державі; питанням посилення державного контролю за ціноутворенням; аналізу правової відповідальності за правопорушення у сфері ціноутворення.

Надзвичайна значущість правового регулювання ціноутворення, відсутність комплексних досліджень щодо вирішення цієї проблеми і обумовлюють актуальність даної теми курсової роботи.

Нормативну основу правового регулювання цін і ціноутворення в Україні закладено Конституцією України, Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами, які на принципово нових засадах регулюють відносини, що складаються у сфері ціноутворення.

Аналіз наукових праць вітчизняних учених – юристів і економістів, а саме: В.М. Василенка, В.М. Гайворонського, І.Є. Замойського, Г.Л. Знаменського, В.К. Мамутова, В.С. Мартемьянова, О.О. Чувпила, М.Г. Чумаченка та інших, засвідчив, що правове регулювання ціноутворення в Україні не позбавлено недоліків. Так, нормативно-правові акти, що регулюють порядок визначення собівартості – базової величини ціни при будь-якому способі ціноутворення – характеризуються внутрішньою суперечливістю; не завжди відповідає сучасним економічним реаліям правова регламентація порядку тарифоутворення у сфері комунальних послуг і послуг перевезень вантажу залізничним транспортом; потребує змін і правове регулювання відносин, що виникають у галузі спеціалізованого управління ціноутворенням, зокрема, це стосується обсягу владних повноважень органів державного управління.

Метою курсової роботи є комплексне та всебічне дослідження цін і ціноутворення у процесі господарювання, вивчення поняття та видів цін, характеристика контролю за дотриманням порядку визначення цін і відповідальності за його порушення.

Відповідно до вказаної мети було поставлено наступні завдання:

провести дослідження правового значення ціни, проаналізувати існуючі точки зору з цього приводу;

обґрунтувати роль і місце законодавства про ціноутворення в системі господарського законодавства;

розглянути класифікацію цін, що діють у межах правового поля України, у залежності від їхніх особливостей, сфери застосування і ступеня державного втручання в їх встановлення;

провести аналіз правового регулювання в сфері господарсько-правової відповідальності за порушення порядку ціноутворення.

Об’єктом дослідження є правові відносини, які виникають при встановленні цін у народному господарстві.

Предметом дослідження є правове регулювання ціноутворення і цін.

РОЗДІЛ 1

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ЦІНИ

1.1. Поняття ціни, її функції та значення у господарському обороті

Державного впливу в умовах переходу до ринку потребують різноманітні процеси, що відбуваються в економіці, в тому числі і ціноутворен-ня. В ринковій економіці ціна є найпоширенішою категорією, тобто ціну мають усі види продукції, робіт та послуг. За допомогою цін визначаються різноманітні показники й вимірюються економічні величини: обсяги ви-робництва і споживання, основні і оборотні фонди та інші ресурси. Ціна, за Господарським кодексом України, є формою грошового визначення вартості продукції (робіт, послуг), яку реалізують суб'єкти господарювання (ст. 189) [2].

Ціна являє собою одну з найскладніших економічних категорій. Вона є грошовим вираженням вартості, тобто визначенням за допомогою грошей субстанції ціни. У ринковій економіці ціна є загальним ре-гулятором процесу суспільного виробництва, вплив якого на діяльність суб'єктів господарювання доповнюється іншими регуляторами, що застосовуються державою (податками, дотаціями, валютним курсом і т. ін.).

Що ж лежить в основі ринкових цін і відтак в основі мінових пропорцій в обміні товарів? Історія розвитку ринкової економіки і економічної науки позначилася багатьма теоріями вартості й ціни [26]. Найвідомішими з них є, насамперед, теорія трудової вартості, розроблена фундаторами класичної політичної економіки, англійськими економістами В. Петті, А. Сміттом та Д. Рікардо і завершена в працях К. Маркса. Вона виходить з того, що суб-станція і величина вартості як основи мінової вартості та ціни визначається затратами праці на виробництво товарів.

Приблизно одночасно з теорією трудової вартості виникла і теорія витрат виробництва, яка визначає їх як основу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9