У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

З ДИСЦИПЛІНИ

« ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ СУБЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА «

НА ТЕМУ

Фінансове забезпечення діяльності

підприємств,вітчизняна та зарубіжна практика

зміст

вступ ……………………………………………….2

Розділ 1.Теоретичні аспекти……………………..3

1.1.Суть та характеристика фінансового забезпечення

діяльності державних підприємств……………………..3

1.2.Правове регулювання фінансового забезпечення

діяльності державних підприємств……………………..7

1.3.Методи оцінки фінансового забезпечення діяльності

державних підприємств…………………………………10

Розділ 2.Теоретичні аспекти інвестиційної

діяльності в Україні…………………..15

2.1.Теорія інвестування……………………………………….15

2.2.Напрями інвестування……………………………………18

 

Розділ 3.Напрями вдосконалення

фінансового забезпечення діяльності державних підприємств………………………..22

ВИСНОВОК……………………………………..38 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………..40

Вступ.

В ринкових умовах, коли в Україні відбуваються структурні зміни в економіці, особлива увага приділяється оцінці фінансових результатів. В останній час значення фінансового забезпечення і процесу управління ним значно зросло, так як швидкоплинні процеси в економіці вимагають від підприємств розширеного відтворення,оновлення процессу виробництва прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Тому для написання дипломної роботи було обрано саме цю тему.

При всій значимості проведених наукових досліджень у питаннях „теорія-практика”, окремі питання управління фінансовим забезпеченням вимагають детальнішого опрацювання.

Сучасні умови потребують більш детального підходу до цієї проблеми, який спираючись на існуючі методології, врахував би специфіку економічних відносин в Україні, особливості формування, розподілу та використання фінансового забезпечення в окремих галузях промисловості.

Фінасове забезпечення державних підприємств було предметом досліджень таких вітчизняних науковців як М.Д. Білик, А.М.Поддєрьогіна, О.Д.Василика, І.А.Бланка В.М.Опаріна, Р.А.Слав'юка, О.М.Терещенко, І.В.Зятковського та інших.

Дослідження фінансового забезпечення підприємств базується також із використанням праць зарубіжних науковців, зокрема Є.Брігхем, А.А.Аткінcона, М.І. Баканова, І.Т. Балабанова, Р.Д. Банкера, С.Б. Барнгольца, В.Я. Горфинкеля, А.В.Калини, В.В. Ковальова, Р.С. Каплана, Т. Скоуна, Г.М.Тація, Е. Хельферта, Р. Шмалензі, В.О. Швандара, А.Д. Шеремета, С.Фішера та інших.

ння та прогнозував

РОЗДІЛ 1 Теоретичні основи фінансового забезпечення діяльності державних підприємств

Суть та характеристика фінансового забезпечення діяльності державних підприємств

Фінансове забезпечення державних підприємств в сучасних умовах господарювання характеризується виділенням певної суми фінансових ресурсів на розв’язання окремих завдань фінансової політики господарюючого суб’єкта.

У фінансовому словнику А.Г.Загороднього, Г.Л.Вознюка, Т.С.Смовженка подано таке визначення фінансового забезпечення: «Фінансове забезпечення – це забезпечення фінансовими ресурсами економіки держави,соціальних потреб і програм, виробництва продукції, науково-технічних досліджень, будівництва і переобладнання підприємств, а також утримання бюджетних організацій тощо.» [7, ст.471].

За І.А.Бланком фінансове забезпечення – це процес вибору напрямів, форм і методів використання фінансових ресурсів з метою збільшення економічного розвитку і ринкової вартості підприємства [21, ст.473].

І.В.Зятковський стверджує, що: «Фінансове забезпечення передбачає виявлення можливих внутрішніх джерел фінансових ресурсів, а при відсутності такої можливості або їх недостатності – до залучення коштів із-зовні.» [11, ст.146].

О.Д.Василик у своєму підручнику «Теорія фінансів» зазначає: «Фінансове забезпечення – це створення і використання фондів фінансових ресурсів задля здійснення виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг у різних галузях економіки.» [15, ст.239].

Отже, фінансове забезпечення – це забезпеченість підприємства фінансовими ресурсами, достатніми для задоволення потреб та росту його ринкової вартості.

При цьому розрізняють забезпечувальну і регулятивну його дію. Забезпечувальна дія проявляється у встановленні джерел фінансування, тобто покриття повсякденних потреб і характеризує пасивний вплив фінансового забезпечення. Регулятивна дія здійснює вплив через виділення достатніх коштів та через конкретну форму фінансового забезпечення і характеризує активний вплив фінансового забезпечення.

Підприємство для виробничої діяльності потребує постійного поповнення своїх фінансових ресурсів.

Існують такі способи фінансового діяльності підприємства (рис.1.1.1.):–

за рахунок власного капіталу;–

за рахунок позичкового капіталу;–

за рахунок залучених засобів (спеціальні фонди та програми, гранти)

На практиці потреби у фінансуванні часто задовольняють, комбінуючи всі джерела фінансування. Необхідно врахувати, що фінансування за рахунок власного капіталу не приводить до виникнення зобов'язань, а за рахунок позичкового капіталу викликає фінансові зобов'язання підприємства. Водночас треба мати на увазі, що за всі зовнішні фінансові ресурси підприємства необхідно платити проценти. Тому ці ресурси є предметом особливої уваги менеджерів підприємства. Одним із найважливіших джерел фінансування підприємства є його статутний фонд.

Статутний фонд — це виділені підприємству або залучені ним кошти на засадах, визначених чинним законодавством, фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, закріплені за підприємством правом власності або повного господарського відання.

За рахунок статутного фонду підприємство формує свої власні (основні й оборотні) кошти.

Окрім грошових коштів, статутні фонди можуть формуватися за рахунок надходжень майна (будівлі, машини, устаткування, транспортні засоби, сировина, матеріали, інші товарно-матеріальні цінності), цінних паперів та нематеріальних активів [16, ст.62].

Рис. 1.1.1. Джерела фінансування підприємства.

Отже, суть фінансового забезпечення полягає у забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами. Існує кілька методів формування джерел фінансових ресурсів, кожен з яких має свої переваги. Тому для кожного окремо взятого підприємства потрібно підбирати індивідуальний варіант використання цих методів.

1.2 Правове регулювання фінансового забезпечення діяльності державних підприємств

Ефективність управління фінансовим забезпеченням і майном державних підприємств перебуває під контролем керівного міністерства.

Ефективне господарювання неможливе без державного регулювання виробництва та розподілу благ.

Що ж до регулювання фінансового забезпечення то ми будем використовувати такі нормативно-правові акти:

Господарський кодекс України;

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 р.;

Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16 грудня 1997 р.

Згідно Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 р. об'єктом оподаткування є прибуток, який є джерелом фінансового забезпечення і який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду, на:

суму валових витрат платника податку;

суму амортизаційних відрахувань .

До валового доходу платника податку включається прибуток від продажу (обміну, інших видів відчуження) основних фондів або нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Основні фонди підлягають розподілу за такими групами:

група 1 - будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі жилі будинки


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9