У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Бюджет
13



Бюджет

Бюджет – це економічна категорія, що відображає грошові відносини, які виникають між державою з одного боку і юридичними та фізичними особами з іншого з приводу створення централізованого фонду грошових коштів держави та його використання на розширене відтворення, задоволення суспільних потреб, виконання державою своїх функцій та завдань.

Згідно з Бюджетним кодексом , бюджет – це план і формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань та функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади АРК та місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду. Бюджет є основним фінансовим планом по створенню та використанню централізованого фонду коштів, який затверджується законом вищого представницького органу і внаслідок цього сам стає законом. Ефективність використання бюджетних коштів залежить від науково обґрунтованої організації бюджетного процесу на всіх його етапах.

Бюджет являє собою розпис доходів і видатків держави. Доходи бюджету виражають економічні відносини, що виникають у процесі формування фондів грошових потоків і надходять у розпорядження державної влади та управління. Видатки бюджету уявляють собою економічні відносини, які виникають у зв’язку з розподілом централізованого фонду грошових коштів і його використанням за цільовим призначенням. Значна кількість видів бюджетних видатків обумовлена низкою факторів: рівнем соціально – економічного розвитку, функціями та формами надання бюджетних коштів і т.д.

Розрахунок обсягу доходної та видаткової частини частини бюджету Балаклійського району здійснюється на основі економічних показників в розмірі адміністративно – територіальних одиниць району відповідно до вимого Бюджетного кодексу України та Постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2001 року № 1195 ( із змінами та доповненнями ). Обсяг кошика доходів бюджету визначався із застосуванням індексу відносної платоспроможності бюджету району на основі даних про фактичне виконання відповідного бюджету району за три останні бюджетні періоди.

 

Фінансове управління у своїй діяльності керується наступними законодавчими актами: Конституцією України, Бюджетним кодексом України, Законами України, Постановами Верховної Ради України, Актами Президента України та Кабінету Міністрів України, розпорядженнями голови районної державної адміністрації та рішеннями районної ради, прийнятими в межах його компетенції, Положенням « Про Фінансове управління районної державної адміністрації ».

Головним завданням управління являється забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної та податкової політики, вжиття заходів щодо оздоровлення фінансового стану галузей господарства та збільшення доходів до бюджету на відповідній території.

Балаклійське фінансове управління є структурним підрозділом районної державної адміністрації. Управління утримується за рахунок коштів Державного бюджету України. Схема фінансового управління зображена на рисунку 4.1.

Фінансове управління є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахункові рахунки в установах банків, печатку із зображенням Державного герба та своїм найменуванням.

Головними функціями фінансового управління є такі:

складання і виконання районного бюджету;

фінансове управління готує пропозиції щодо концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямках розвитку економіки району, фінансового забезпечення державних гарантій по соціальному захисту населення;

розроблення пропозицій щодо удосконалення діючих форм фінансових взаємовідносин держави з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат відносно місцевих бюджетів;

забезпечення дотримання законодавства у фінансовій сфері району, що стосується формування і виконання місцевих бюджетів.

Державний устрій визначає організацію, принципи побудови, структуру бюджетної системи та взаємозв’язок її ланок в процесі забезпечення виконання єдиної бюджетної політики. Бюджетний устрій – це організація та принципи побудови, функціонування бюджетної системи, взаємозв’язок між окремими ланками. Він визначає , яким чином здійснюється побудова бюджетної системи.

Бюджетна система України – сукупність державного і місцевих бюджетів, яка побудована з урахуванням економічних відносин , державного та адміністративно – територіального устроїв і врегульована нормами права. Вона включає всі види бюджетів, що створюються в країні відповідно до її бюджетного устрою ( рисунок 4.2 ). Бюджет Балаклійського району як складова бюджетної системи України в процесі виконання положень Бюджетного кодексу має відповідну самостійність і спрямований на реалізацію єдиної фінансової політики. Бюджетна система є основним чинником впливу на розвиток суспільно – економічних процесів, важливим інструментом їх регулювання з боку держави.

Під видатками бюджету розуміють державні платежі, які здійснюються на безповоротній основі. Це економічні відносини, які виникають у зв’язку з розподілом централізованих грошових фондів та їх використанням за призначенням. Виділяють такі види місцевих видатків: фінансування закладів освіти та установ культури, охорони здоров’я, соціальну захисту, фінансування підприємств житлово – комунального господарства, утримання органів місцевого самоврядування тощо. Видатки місцевих бюджетів пов’язані з інтересами всіх верств населення і суттєво впливають на соціальні процеси, рівень добробуту населення і т.д. Згідно Бюджетного кодексу, розмежування доходів та видатків між місцевими бюджетами здійснюється на основі принципу субсидіарності.

Проаналізувавши видатки бюджету Балаклійського району, видно що сума видатків у 2008 році по плановому показнику склала 138997,30 тис.грн, а у 2007 році 104080,40 тис.грн., не дивлячись на те що фактичне виконання плану за 2007 році було виконано на суму 101684,90 тис.грн., це говорить про те, що план 2007 року був виконаний лише на 97,66%.

Провідні місця у групі видатків за функціональною ознакою належать таким напрямкам, як видатки на охорону здоров`я, освіту, на соціальний захист та соціальне забезпечення.

Згідно чинного законодавства до видатків бюджету на економічну діяльність держави включають наступні види видатків:

на утримання органів місцевого управління;

на розвиток виробництва відповідно до державних програм розвитку окремих галузей господарства;

на утримання органів правопорядку та безпеки;

на фінансове забезпечення невиробничої сфери ( освіта, наука, охорона здоров’я, соціальне забезпечення );

на здійснення програм щодо підвищення життєвого рівня населення та його соціального захисту;

на фінансування бюджетних установ і заходів,


Сторінки: 1 2 3