У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

Інститут формування доходів місцевих бюджетів в динаміці його розвитку в економіці України.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Теоретично-методологічні аспекти доходів місцевих бюджетів….6

1.1 Економічний зміст доходів місцевого бюджету та їх класифікація…………6

1.2 Особливості механізму управління формуванням доходів місцевого бюджету…………………………………………………………………………….15

1.3 Особливості нормативно-законодавчого забезпечення функціонування механізму формування доходів місцевого бюджету…………………………….21

Розділ 2. Комплексний аналіз надходжень, що формують дохідну частину бюджету Богородчанського району…………………………………………….27

2.1 Особливості діяльності фінансового управління Богородчанської державної адміністрації Івано-Франківської області………………………………………..27

2.2 Характеристика складу і структури доходів бюджетів Богородчанського району……………………………………………………………………………….33

2.3 Аналіз виконання дохідної частини бюджету Богородчанського району за 2006-2008 роки……………………………………………………………………..43

Розділ 3. Основні пропозиції підвищення ефективності управління доходів бюджету Богородчанського району…………………………………………….56

3.1 Мобілізація формування доходів місцевих бюджетів……………………….56

3.2 Альтернативні шляхи наповнення доходної частини бюджету………….….64

Розділ 4. Охорона праці……………………………………………………….….71

4.1 Стан охорони праці Богородчанської державної адміністрації Івано-Франківської області…………………………………………………………….…71

4.2 Аналіз потенційних небезпек та шкідливостей виробничого середовища…73

4.3 Забезпечення нормальних умов праці та пожежна безпека…………………73

Висновки…………………………………………………………………………...76

Список використаних джерел…………………………………………………..79

Додатки…………………………………………………………………………….83

ВСТУП

Актуальність теми. На сучасному етапі трансформації економіки та бюджетної системи України гострою залишається проблема міжбюджетних відносин. Економічна сутність місцевих бюджетів полягає у формуванні грошових фондів та їхньому цільовому використанні. Вони зобов’язані забезпечувати необхідними коштами фінансування економічного та соціального розвитку відповідних територій, що здійснюється місцевими органами влади. Вплив органів місцевого самоврядування на формування нових економічних і соціальних відносин можливий лише в тому випадку, якщо вони матимуть у своєму розпорядженні достатній обсяг фінансових ресурсів.

Сукупність усіх видів доходів місцевих бюджетів, їхнє взаємопов’язане та цільове застосування утворює систему доходів місцевих бюджетів, що повинна вирішувати не лише фіскальні, а й регулюючі завдання: стимулювати зростання виробництва і підвищення його ефективності, забезпечувати соціальний захист населення та розвиток соціальної сфери.

У сучасних умовах переходу до ринкових відносин практика свідчить про недостатність дохідної бази місцевих бюджетів для виконання функцій, покладених на місцеве самоврядування.

Отже, актуальність теми зумовлено незабезпеченістю місцевих бюджетів в Україні фінансовими ресурсами та їхньою неспроможністю надавати мінімальний рівень державних послуг.

Питання формування дохідної частини місцевих бюджетів, особливостей фінансових відносин на місцевому рівні висвітлювались у працях вітчизняних науковців і практиків, серед яких потрібно відзначити С.А. Буковинського, О.Д.Данілова, В.В. Зайчикову, О.П. Кириленко, В.І. Кравченка, О.І. Луніну, В.М. Опаріна, О.О. Сунцову, І.Я. Чугунова та інших.

Отже, сьогодні однією з найважливіших у фінансовій політиці України є проблема місцевих бюджетів. Невиконання місцевими органами влади планів відрахувань до державного бюджету створює загрозу як власне фінансовій стабілізації, так і проведенню структурних реформ. Нестабільність доходної бази місцевих бюджетів, відсутність ефективного механізму міжрегіонального перерозподілу державних доходів, значні відмінності в рівні економічного розвитку регіонів і умовах життя в них потенціальне ведуть до соціальних конфліктів і політичної нестабільності. Тягар проблем, які нагромадилися, негативно позначається на розвитку регіонів.

Об’єктом дослідження є податкове законодавство України, а також фінансові механізми оподаткування.

Предметом дослідження є практика формування доходів місцевих бюджетів.

Мета дослідження полягає у вивченні інституту формування доходів місцевих бюджетів в динаміці його розвитку в економіці України.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

1). Дослідити теоретичні основи формування доходів місцевих бюджетів;

2). Здійснити аналіз формування доходів місцевих бюджетів на прикладі Богородчанського району;

3). Розкрити перспективи підвищення ефективності правліня доходів бюджету Богородчанського району.

Методи дослідження. У процесі виконання дипломної роботи використовувались: метод історичного і логічного аналізу літературних та інформаційних джерел з метою дослідження еволюції постановки проблеми, підходів та способів її розв’язання; синтезний метод наукового пізнання, згідно з яким усі явища, процес формування доходів місцевих бюджетів розглядаються й аналізуються у взаємозв’язку та взаємозалежності; економіко-статистичні - для проведення комплексних досліджень основних показників та їх взаємозв’язків, встановлення тенденцій та закономірностей формування фінансової основи місцевих органів влади.

У роботі використовувались як загальнонаукові, так і спеціальні методи: систематизація; узагальнення; порівняльний аналіз документів, літературних джерел, матеріалів досвіду роботи з відповідних питань на базі системного та ситуативного підходів; статистичні порівняння; факторний аналіз; обробка даних теоретичних праць. Інформаційну базу дослідження складають аналітичні й статистичні матеріали Міністерства фінансів України, Держкомстату України, Державної податкової адміністрації України, Державного казначейства України та нормативно-правові акти, що регулюють фінансові механізми формування доходів місцевих бюджетів, звітні дані фінансового управління Івано-Франківської державної адміністрації та фінансового управляння Богородчанської районної державної адміністрації, а також монографічні дослідження й статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в підготовці пропозицій до стратегії удосконалення політики формування доходів місцевих бюджетів в Україні, спрямовані необхідною умовою розвитку держави на зміцнення і забезпечення фінансової самостійності регіонів та територіальних громад з врахуванням середньострокової перспективи.

Структура та обсяг роботи. Дипломна складається з 93 сторінок, з яких основна частина – 70 сторінок, список використаної літератури складається з 52 джерел.

В першому розділі відображаються теоретично-методологічні аспекти доходів місцевих бюджетів, зокрема економічний зміст доходів місцевого бюджету та їх класифікація, особливості механізму управління формуванням доходів місцевого бюджету, особливості нормативно-законодавчого забезпечення функціонування механізму формування доходів місцевого бюджету. В другому розділі проводиться комплексний аналіз надходжень, що формують дохідну частину бюджету Богородчанського району.В третьому розділі визначаються основні пропозиції підвищення ефективності управління доходів бюджету Богородчанського району. В четвертому розділі проводиться оцінка стану охорони праці Богородчанської державної адміністрації Івано-Франківської області. В заключенні зроблено висновки.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

1.1 Економічний зміст доходів місцевого бюджету та їх класифікація

Як окрема економічна категорія, доходи місцевих бюджетів виражають сферу економічних відносин суспільства, яка пов’язана з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів регіонального рівня, використовується місцевими органами влади для забезпечення поточних і перспективних завдань розвитку регіону.

Різноманітність видів і груп бюджетних доходів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26