У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема «Організація цінової політики на підприємстві»Вступ

Дипломна робота

на тему:

«Особливості організації цінової політики на підприємстві (на прикладі ПП «Рубін»)».

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………4

РОЗДІЛ І. Теоретичні аспекти розробки та реалізації цінової політики на

підприємстві………………………………………………………………..7

1.1. Сутність, функції, види цін та їх характеристика………………….7

1.2. Порядок та умови організації цінової політики на підприємстві………………………………………………………….

1.3. Основні фактори та методи ціноутворення…………..23

РОЗДІЛ II. Аналіз та оцінка цінової політики на ПП «Рубін»…………….

2.1. Характеристика організації і аналіз господарської діяльності ПП «Рубін»…………………………………………………………………….

2.2. Аналіз та оцінка фінансового стану ПП «Рубін»…………….

2.3. Аналіз цінової політики на ПП «Рубін»………………………….

РОЗДІЛ III. Проектування заходів щодо удосконалення цінової

політики на ТзОВ «Компанія Хімпром…………………….

3.1. Основні напрями удосконалення цінової політики

підприємства……………………………………………………………

3.2. Кон’юнктура товарного ринку та її роль у процесі ціноутворення на ТзОВ «Компанія Хімпром» …………………………….

3.3. Державне регулювання цінами у процесі формування цінової політики на підприємстві………………………………...

ВИСНОВКИ……………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………….

ДОДАТКИ……………………………………………………………..

ВСТУП

Ринкова економіка являє собою розвиток підприємств різних організаційно-правових форм, що засновані на різних видах приватної власності, поява нових власників, з’явився такий вид економічної діяльності, як підприємство- це самостійна, ініціативна господарська діяльність громадян, що спрямована на отримання прибутку (доходу) і здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою особисту майнову відповідальність фізичними чи юридичної особи - підприємства (організації). Виходячи із зазначених характеристик підприємця, підприємництво можна визначити як уміння починати та вести справу, генерувати і використовувати ініціативу, зважуватися на ризик, долати протидію середовища тощо. Воно виступає, головним чином, як прояв економічної та організаційної творчості й новаторства. Натомість, кожне підприємство потребує грамотного та ефективного ціноутворення, що передбачає побудову на відповідних організаційно-методичних систем інформаційного забезпечення, знання основних механізмів формування ціни, використання сучасних методів її аналізу і планування. Це є важливими факторами:

по-перше, встановлення оптимальної ціни, щоб бути конкурентноздатним;

по-друге, відповідальність за прийняття рішень та їх виконання;

по-третє, ціна є важливим показником, що забезпечує дохід підприємства.

В даній дипломній роботі розглядаються особливості організації цінової політики на ТзОВ «Компанія Хімпром». Проблемам ціноутворення приділяється багато уваги вітчизняними та зарубіжними фахівцями, такими як І.А. Бланк, М.Д. Виноградський, М.Я. Коробов, Г.В. Савицька, А.Д. Шеремет та ін. В їх працях детально розглянуті теоретичні засади і методи управління ціноутворенням на підприємствам, основні заходи з оптимізації цього процесу.

Таким чином, тема даної дипломної роботи «Особливості організації цінової політики на підприємстві» є актуальною на сьогоднішній день, оскільки в дослідженні висвітлюються принципові питання ціноутворення, його інструменти та особливості їх практичного застосування на окремому підприємстві.

Доцільність дослідження полягає в детальному розгляді формування ціни на товари, аналізі цінової політики.

Ціна - найбільш важливий показник для компанії, оскільки її головна функція полягає в забезпеченні доходу від продажу товарів; всі фірми, крім тих, що продають стандартні вироби на ринку чистої конкуренції, змушені приймати рішення по цінах. В ряді галузей (де панують монополії або мають місце такі тенденції) ціноутворення відіграє вирішальну роль в комплексній програмі маркетингу. Основними ціноутворюючими факторами є величина і динаміка попиту та пропозиції продукції. Ринок та попит встановлюють верхню границю рівня цін, а витрати - нижній. Кінцеві споживачі та покупці промислових товарів врівноважують ціну на товари та види послуг із врахуванням отриманої вигоди від можливості мати чи користуватися товаром чи послугою.

Метою дослідження дипломної роботи є розкриття теоретичних основ формування цінової політики, узагальнення практичного досвіду ТзОВ «Ком-

панія Хімпром», розробка рекомендації щодо оптимізації ціноутворення на підприємстві.

Завдання полягає у визначенні економічної сутності ціни, її функції, розгляді основних факторів ціноутворення.

Об’єктом дослідження є структура ціноутворення ТзОВ «Компанія Хімпром».

Предметом дослідження виступає процес організації цінової політики, який є невід’ємним будь-якого торгівельного підприємства.

Методом дослідження є аналіз цінової політики ТзОВ «Компанія Хімпром», відображення зміни ціни (збільшення, зменшення) в документації, вплив на ціни на попит товарів споживачами.

Теоретична база дослідження даної дипломної роботи складається з економічної літератури, зокрема таких навчальних посібників, як «Фінанси підприємств» та інші, а також періодичні видання «Фінанси України».

Методологічну базу складають: Закон України «Про підприємства» та інші.

Фактологічна база - поточні дані досліджуваного підприємства та результати звітів за останні три роки.

Наукова новизна отриманих результатів дипломного дослідження полягає у встановлення оптимальної ціни, з врахуванням цін конкурентів, для прибуткового результату підприємства.

Практичне завдання роботи полягає в тому, що результати досліджень на теоретичному та методичному рівнях, а також практичного досвіду діяльності ТзОВ «Компанія Хімпром», запропоновані конкретні рекомендації, що можуть практично використовуватись.

Дипломна робота на тему «Особливості організації цінової політики на підприємстві» складається з трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків.

У першому розділі розкрито економічну сутність ціни, її функції, основні фактори ціноутворення та умови організації цінової політики на підприємстві.

Другий розділ присвячено аналізу методики аналізу та оцінки цінової політики на ТзОВ «Компанія Хімпром».

У третьому розділі наведені основні напрями удосконалення цінової політики, стратегії ціноутворення на ТзОВ «Компанія Хімпром»

Робота містить….таблиць, додатків, формул,діаграми, список використаних джерел складає 60 найменувань.

РОЗДІЛ І

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Сутність, функції, види цін та їх характеристика

Найпростішим й історично першим визначенням ціни є: ціна — це грошовий вираз вартості. Вона відображає період розвитку простого товарного виробництва (тобто до виникнення капіталістичного способу виробництва), коли ціни коливалися навколо вартості товарів. Нині найпростішим визначенням ціни є: ціна — це певна сума грошей, яка вилучається за товар. За капіталістичного способу виробництва відбувається перетворення багатьох індивідуальних вартостей на єдину суспільну, або ринкову, вартість (внаслідок внутрігалузевої конкуренції), а останньої — на ціну виробництва (внаслідок міжгалузевої


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10