У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БЕРЕГІВСЬКА РАЙОННА РАДА

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ

БЕРЕГІВСЬКОГО РАЙОНУ ДО 2015 РОКУ

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ

БЕРЕГІВСЬКОГО РАЙОНУ

ДО 2015 РОКУ

Зміст

1.Загальні положення.......................................................................4

2.Підсумки діагностики СТАНУ РОЗВИТКУ РАЙОНУ ........5

2.1. Загальна характеристика Берегівського району ...........................6

2.2. Природно ресурсний потенціал ...........................................................6

2.3. Людський потенціал ..............................................................................7

2.4. Рекреаційно-туристичний потенціал ................................................9

2.5. Стан навколишнього природного середовища та рівень

природно-техногенної безпеки ................................................................10

2.6. Економічний потенціал .....................................................................11

2.7. Науково-технічний потенціал ...............................................14

2.8. Ділова активність та інституційні перетворення в районі..........14

2.9. Просторово-економічний потенціал ...............................................15

3. Місце Берегівського району серед інших районів

Закарпатської області.................................................................18

4. КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ ТА обмеження перспективного розвитку БЕРЕГІВСЬКОГО РАЙОНУ (СВОТ-аналіз).........................................................................................22

5. Бачення майбутнього та місія району .......................29

6. СЦЕНАРІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

БЕРЕГІВСЬКОГО РАЙОНУ ..................................................................29

7. СТРАТЕГІЧНІ (ПРІОРИТЕТНІ) ТА ОПЕРАЦІЙНІ ЦІЛІ ...........30

8. інституціональнІ ПЕРЕДумовИ ПЕРСПЕКТИВНОГО розвитку БЕРЕГІВСЬКОГО РАЙОНУ ......................................37

9. МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ .............................................40

10.МОНІТОРИНГ, КОНТРОЛЬ І МЕХАНІЗМ ВНЕСЕННЯ ЗМІН..43

ДОДАТКИ ..................................................................................................48

1. Загальні положення

„Стратегія розвитку Берегівського району до 2015 року” є стратегічним планом розвитку, який визначає цілі, завдання, пріоритети розвитку Берегівщини на вказаний період. У „Стратегії розвитку Берегівського району до 2015 року” (далі по тексту – Стратегія) з урахуванням загальнодержавних пріоритетів, оцінки конкурентних переваг, обмежень, загроз і проблем визначені першочергові пріоритетні цілі розвитку району та критерії їх досягнення, заходи координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які спрямовані на реалізацію визначених завдань.

Дана Стратегія є основою для розроблення:

· середньострокових прогнозів економічного і соціального розвитку Берегівського району, в яких визначатимуться показники видатків державного і місцевих бюджетів, необхідних на наступні бюджетні періоди для стратегічних цілей розвитку району, здійснення котрих триває більше одного бюджетного року;

· щорічних програм економічного і соціального розвитку району, що визначають послідовні заходи першочергової реалізації стратегії розвитку та необхідні для цього витрати, які включаються до проекту місцевих бюджетів відповідних сільських та селищної рад на наступний рік;

Нормативно-правовою базою для розроблення Стратегії є Конституція України, Закони України „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про місцеві державні адміністрації”, „Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України”, „Про стимулювання розвитку регіонів”, постанова Кабінету Міністрів України №621 від 26.04.2003 „Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету”, Концепція державної регіональної політики, Стратегія економічного та соціального розвитку України „Шляхом європейської інтеграції” на 2005-2015 роки (схвалена Указом Президента України № /2005 від 28.04.2005), інші відповідні акти Президента України та Кабінету Міністрів України, Концепція сталого розвитку Закарпаття, „Регіональна стратегія розвитку Закарпатської області до 2015 року”, яка схвалена обласною радою. При розробленні цієї Стратегії враховані документи Конференції Організації Об’єднаних Націй з питань навколишнього середовища і розвитку Ріо-92 „Порядок денний XXI ст.”, інші міжнародні нормативні акти. Інформаційною базою Стратегії послужили вказані вище й інші законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств України, головного управління статистики в Закарпатській області, матеріали галузевих управлінь райдержадміністрації, дані соціологічного обстеження населення та обстеження окремих установ, підприємств, організацій, а також міжнародні законодавчі та нормативні акти і угоди. Низка планово-прогнозних документів була представлена управлінням економіки і зовнішніх зв’язків рда.

Стратегія розвитку Берегівського району до 2015 року базується на „Методичних рекомендаціях щодо формування регіональних стратегій розвитку” (наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 224 від 29.07.2002). У Стратегії враховані загальнодержавні пріоритети, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2007 р. №1001 „Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року” та загальнообласні пріоритети, які визначені у „Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року”.

Для забезпечення своєчасного та якісного розроблення проекту Стратегії, обговорення й оприлюднення його положень, завдань та заходів в процесі роботи з громадськістю спільним рішенням Берегівської державної адміністрації та Берегівської районної ради були утворені робочі групи з представників владних структур, бізнесових кіл, наукових та громадських організацій, політичних партій тощо.

Склад та зміст „Стратегії розвитку Берегівського району до 2015 року” розроблені згідно з „Методичними рекомендаціями щодо формування регіональних стратегій розвитку”. Вона містить розділи, в яких висвітлюються основні положення розробки Стратегії, підсумки діагностики стану розвитку району, бачення майбутнього — відображення (узагальнення) найбільш загальних та тривалих уявлень про краще майбутнє розвитку району та життя його населення, місію району; характеристику конкурентних переваг та обмежень перспективного розвитку району (СВОТ-аналіз); стратегічні цілі (напрями) та поетапні плани дій — сукупність стратегічних цілей та поетапних планів дій щодо досягнення всіх стратегічних та оперативних цілей; механізми реалізації, моніторингу, контролю та внесення зміг до стратегічного плану.

Стратегія є базовим, рамковим документом для ефективного впровадження принципів і механізмів стратегічного управління розвитком району. В той же час, Стратегія забезпечує наступність сформованих програмних підходів до розвитку району.

Цей документ стане складовою частиною Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року і відіграє важливу спрямовуючу та координуючу роль у створенні Стратегій соціально–економічного розвитку територіально – адміністративних одиниць району, міста, селища і сіл.

2. Підсумки діагностики СТАНУ РОЗВИТКУ РАЙОНУ.

Діагностика стану розвитку району здійснюється з метою не тільки виявлення проблем в економічній, соціальній та екологічних сферах, але й для встановлення системи відліку (базового рівня) для визначення стратегії його розвитку.

Здійснення соціально-економічної та екологічної діагностики Берегівського району Закарпатської області вимагає визначення еталонної моделі району, відносно якої і мають бути встановлені відхилення, які сформувалися в минулому, але продовжують діяти в даний час, та фактори, які ці відхилення викликають.

Є кілька підходів до визначення еталонної моделі Берегівського


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31