У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Дипломна робота

Тема: «Фінанси суб’єктів господарювання державних підприємств»

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Основи організації фінансів суб’єктів господарювання в умовах ринкової економіки…………………………………………………………………..6

1.1. Суть і функції фінансів підприємства……………………………………………6

1.2. Організація фінансової роботи підприємства…………………………………..14

1.3. Фінансове забезпечення підприємницької діяльності…………………………17

1.4. Методи оцінки фінансової діяльності та фінансового стану державного підприємства…………………………………………………………………………..20

Розділ 2. Аналіз фінансовго стану та фінансової стійкості комунального підприємства «Водоканал»…………………………………………………………28

2.1. Загальна характеристика діяльності підприємства…………………………….28

2.2. Аналіз фінансової діяльності та фінансового стану КП «Водоканал»………..37

2.3. Аналіз фінансової стійкості КП «Водоканал»………………………………….44

2.4. Аналіз платоспроможності та ліківдності………………………………………52

2.5. Аналіз капіталу підприємства КП «Водоканал»……………………………….55

Розділ 3. Шляхи та методи покращення фінансової діяльності на КП «Водоканал»………………………………………………………………………….59

3.1. Розрахунок фінансових показників діяльності підприємства………………...59

3.2. Вдосконалення формування та використання прибутку підприємствами…...63

3.3. Вибір оптимальної фінансової стратегії………………………………………...69

Висновок……………………………………………………………………………….76

Список використаної літератури…………………………………………………….78

Додатки

ВСТУП

Фінанси підприємств як складова частина фінансової системи займають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріальні блага, національний дохід - основні джерела фінансових ресурсів. Саме тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стійкість країни.

Особливості фінансів підприємств, зумовлені їхнім функціонуванням у різних галузях економіки. Фінанси підприємств безпосередньо пов'язані з рухом грошових коштів. Саме тому досить часто поняття "фінанси підприємств" ототожнюється з грошовими коштами, наявними фінансовими ресурсами. Однак самі кошти чи фінансові ресурси не розкривають поняття "фінанси", якщо не з'ясувати суті економічної природи останніх. Такими суттєвими/загальними властивостями, які лежать в основі фінансів, є закономірності відтворювального процесу та грошові відносини, що виникають між учасниками суспільного виробництва на всіх стадіях процесу відтворення, на всіх рівнях господарювання, у всіх сферах суспільної діяльності. Однак не всі грошові відносини належать до фінансових. Грошові відносини перетворюються на фінансові, коли рух грошових коштів стає відносно самостійним. Таке відбувається в процесі формування, розподілу, використання грошових доходів та фондів згідно з цільовим призначенням у формі фінансових ресурсів.

Фінанси підприємств - це економічні відносини, що пов'язані з рухом грошових потоків, формуванням, розподілом і використанням доходів і грошових фондів суб'єктів господарювання в процесі відтворення.

Формування та використання фінансових ресурсів на підприємствах - це процес утворення грошових фондів для фінансового забезпечення операційної та інвестиційної діяльності, виконання фінансових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господарювання.

В умовах ринкової економіки підприємство здійснює свою виробничо-торговельну діяльність самостійно, але конкуренція, що полягає в змаганні підприємств за споживача їх продукції, змушує продавця (виробника) враховувати їх інтереси і запити і виробляти ту продукцію, яка потрібна покупцеві. Підприємство, що програло в цій боротьбі, звичайно стає банкрутом, а відтак не може оплатити вартість товару, робіт і послуг, розраховуватися з бюджетом по обов'язкових платежах та платежах до позабюджетних фондів, якщо зобов'язання по платежах перевищує вартість його майна. Отже, щоб не стати банкрутом, підприємство мусить постійно стежити за ситуацією на ринку і забезпечити високу конкурентоздатність своєї продукції.

Одним з інструментів з'ясування конкурентоздатності є аналіз фінансового стану підприємства, або фінансовий аналіз. Аналізувати фінансовий стан будь-якого підприємства є нагальною необхідністю, бо не можна вести господарство без міри ваги і рахунку, не добиваючись перевищення доходів над видатками. Це завжди було важливо, тим більше - зараз, коли на зміну безгосподарності і безвідповідальності приходить підприємництво, сувора дисципліна і ощадливість.

Аналіз фінансового стану підприємства є важливим елементом фінансового менеджменту і аудиту. Користувачі фінансових звітів підприємств і фірм використовують методи аналізу для прийняття управлінських рішень, спрямованих на подальше збільшення прибутковості, виявлення причин збитковості, а також забезпечення стабільного фінансового стану.

Методологія аналізу фінансово-господарського стану підприємства створена і розкрита у роботах Є.С.Стоянової, А.Д. Шеремета, Е. Хелферта, Ж. Рішара, Л. М. Павлової, І. Т. Балабанова, Д. Міддлтона та багатьох інших вітчизняних і зарубіжних економістів. Але, на мою думку, в основному в працях названих авторів акцент робиться на поточному стані досліджуваного суб'єкта господарської діяльності, без достатнього заглиблення у визначення перспективних шляхів майбутнього розвитку, заходів поліпшення фінансово-господарського стану. Я вважаю, що при аналізі фінансового стану підприємства необхідно враховувати компетентність адміністрацій, ступінь екологічного ризику та маркетингову стратегію. Тому дану тему вважаю актуальною для дослідження.

Мета даної дипломної роботи полягає у поглибленні знань з питань аналізу фінансового стану та фінансової стійкості державного підприємства (на прикладі КП «Водоканал»), розробці перспективних шляхів та методів покращення фінансової діяльності КП «Водоканал».

Предметом дослідження є фінанси суб’єктів господарювання державних підприємств.

Об’єктом дослідження обрано фінансову діяльність КП «Водоканал».

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний, економіко-статистичний, метод аналізу і синтезу.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі вирішені такі завдання:

-

встановлено суть та зміст фінанси суб’єктів господарювання державних підприємств;

-

проведено аналіз і дана оцінка фінансової діяльності підприємства;

-

проведено аналіз фінансового стану та фінансової стійкості, платоспроможності та ліквідності КП «Водоканал»;

-

зроблено висновки і запропоновані рекомендації по покращенню фінансової діяльності КП «Водоканал»;

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація КП «Водоканал».

РОЗДІЛ 1 ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

1.1 Сутність і функції фінансів підприємства

Термін "фінанси" з'явився у XIII столітті. Він походить від середньовічного латинського терміна "financia", що означає обов'язкову сплату грошей. У XVIII столітті трактування поняття фінансів як державного господарства мало подальший розвиток. Державні утворення різного рівня стали називатися союзами публічного змісту, а


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20