У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

На тему: Асортиментна політика торгового підприємства в умовах конкуренції на прикладі магазину «Фаворит»

План

Вступ

1. Завдання і шляхи розвитку торгівлі в період переходу до ринку.

2. Характеристика підприємства.

3. Асортиментна політика магазину «Фаворит» в умовах конкуренції.

3.1. Поняття про асортимент і торгову номенклатуру.

3.2. Порядок і принципи формування асортименту на роздрібних

торгових підприємствах.

3.3. Фактори, що впливають на формування асортименту товарів в

магазині.

3.4. Показники, що характеризують асортимент товарів в магазині.

3.5 Асортиментний перелік, порядок розробки і затвердження.

4. Висновки та пропозиції щодо поліпшення роботи підприємства по

формуванню асортиментної політики в магазині.

Список використаної літератури.

Вступ

Протягом багатьох років наша країна знаходилася за своєрідною завісою, ім’я якій "адміністративно - командна система", що охоплювала всі сфери життєдiяльностi суспільства i кожної людини. Самий яскравий відбиток даного явища, знайшовся в економiцi держави, оскільки поряд з політикою i правом вона визначає основи державного i громадського життя. В цій трiадi виявляються найбільш чiткi протиріччя i закономiрностi розвитку суспільства.

В роки незалежності Україна вступила в новий період свого розвитку, пов’язаний з переходом до ринкових відносин, удосконаленням законодавства України, розширенням можливостей повноцінної господарської дiяльностi підприємств торгiвлi i сфери послуг. Юридична i господарська самостiйнiсть пiдприємств, їхня економічна свобода i рiвноправнiсть як суб’єктів ринку, надають підприємствам широкий простір комерцiйнiй iнiцiативi, самостiйностi в прийнятті рішень з питань комерційних зв’язків, використання фінансово-кредитного механізму.

Передумовами формування i регулювання цього процесу є перехід від централізованого розподілу товарних ресурсів до вільного їхнього продажу. Перед тим, як товар переходить до кінцевого споживача, проходить певний торгово-технологічний процес: постачання товарів, організація та формування асортименту, стимулювання збуту, сервісне обслуговування. Дані операції є взаємопов’язаними і основними у комерційній роботі торгового підприємства.

Тому, на мій погляд, дослідження вищеперечислених питань є найбільш важливими для торговельних підприємств, а обрана мною тема курсової роботи являється актуальною.

Мета даної курсової роботи полягає у поглибленні знань з питань управління формуванням асортименту товарів в процесі маркетингової діяльності, розробці перспективних шляхів асортиментної політики магазину «Фаворит», направлених на корінні зміни в організації і управлінні маркетингової діяльності підприємства.

Предметом дослідження є процес управління формуванням асортименту товарів в підприємстві.

Об’єктом дослідження вибрано мережу магазинів «Фаворит».

Для досягнення поставленої мети в курсовій роботі вирішені такі завдання:

-

встановлено завдання і шляхи розвитку торгівлі в період переходу до ринку;

-

дана характеристика діяльності підприємства;

-

зроблено висновки і запропоновані рекомендації по удосконаленню процесу управління формуванням асортименту товарів в підприємстві.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація магазину «Фаворит»

Головним змістом роботи є обґрунтування та захист розроблених шляхів удосконалення процесу управління формуванням асортименту товарів на роздрібних торгових підприємствах.

1. Завдання і шляхи розвитку торгівлі в період переходу до ринку.

2004 рік характеризується важливим етапом в розвитку торгівлі в Україні. Лідери ринку почали масову експансію в райони, великі регіональні підприємства показали серйозний потенціал та амбіції, іноземні роздрібні сітки, в тому числі і російські заявили про вихід на вітчизняний ринок, а деякі вже це здійснили.

Ці тенденції свідчать про те, що ритейлери в Україні вступають в стадію боротьби не за кількість магазинів, а за якість і професіоналізм. Адже вітчизняним торговцям для реалізації будь – якої стратегії із можливих – майбутньої конкуренції з великими західними компаніями або продажі сітки іноземному інвестору – необхідно уже зараз демонструвати високий технологічний і маркетинговий рівень розвитку.

Супермаркети — це потужні магазини самообслуговування з широким асортиментом переважно продовольчих товарів (частка непродовольчих, як правило, становить 15 — 20%) і з великим обсягом товарообігу. Вони оснащені сучасними відповідного зразка меблями і торгово - технічним, контрольно-касовим устаткуванням.

Останнім часом супермаркети розширюють торгівлю непродовольчими товарами: парфумерією, косметикою, предметами санітарії і гігієни, канцелярським приладдям, тобто товарами підвищеного попиту.

В Івано - Франківську супермаркети з'явилися не так давно. Перший. «Фаворит» почав роботув середині 2004 року. Він не мав нічого спільного із західними аналогами в плані розмірів і функцій. Це був звичайний продовольчий магазин, який відрізнявся від інших лише більш розширеним асортиментом певних груп товарів.

Сутність західного супермаркету полягає в тому, що в одному місці зосереджується велика кількість різноманітних товарів. Людина може купити в такому магазині практично все, що необхідно їй для повсякденного столу. Ціни тут зазвичай нижчі, ніж у спеціалізованих магазинах, що привертає увагу і залучає покупців, а основний прибуток супермаркет одержує за рахунок великого товарообігу. В той же час у «Фавориті» ціни були значно вищі, ніж в інших магазинах, і він користувався популярністю завдяки назві супермаркет, про які більшість покупців знала з розповідей співвітчизників, що побували за кордоном, а також із зарубіжних кінофільмів. Нашому покупцю асортимент «Фавориту» здавався великим і різноманітним.

2. Характеристика підприємства.

Мережа магазинів налічує 8 магазинів по місту та області.

Перший супермаркет у мережі відкрито у 26 березня 2004 року по вул. Чорновола, 98. Магазин обслуговує центральні райони міста. У магазині представлено широкий асортимент товару (більше 10 000 позицій). У ньому ви можете придбати все, що необхідно для вашого столу, є товар для найменших покупців, починаючи від дитячого харчування та закінчуючи іграшками, та багато чого іншого.

Поряд з магазином компанія відкрила для найменших жителів нашої області дитячий кафе-клуб „Ням-ням". Там представлено широкий вибір страв та солодощів. Постійно працюють клоуни. Ваші дітки зможуть подивитися найсучасніші мультфільми


Сторінки: 1 2 3 4 5 6