У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Державний бюджет України
23



КУРСОВА РОБОТА

ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….3

1. Державний бюджет як основа фінансового планування держави…………..5

2. Економічна природа, склад і структура доходів Державного бюджету…..13

3. Видатки Державного бюджету, їх склад і характеристика………………...20

Висновок………………………………………………………………………….25

Список літератури……………………………………………………………….28

Вступ

Сукупність фінансових інститутів, що об'єднують визначені фінансові відношення по утворенню і використанню відповідних централізованих і децентралізованих фондів коштів, являє собою фінансову систему України.

В умовах переходу до ринкової економіки всім інститутам фінансової системи додається велике значення, тому що, вони вносять визначений внесок у розвиток економіки держави. Однак, в інститутах, де фінансові відношення регулюються нормами, не погодженими з діями економічних законів, або суміжними фінансовими інститутами, вони створюють передумови або безпосередньо діють на поглиблення економічної кризи. В даний час такими інститутами є інститути банківського кредитування, державного бюджету, а також діюча система безготівкових розрахунків, як усередині країни, так і в розрахунках із закордонними країнами.

Різноманітна фінансова діяльність в Україні, регульована нормами різних фінансових інститутів будується на економічній основі держави. Фінансова діяльність спрямована на забезпечення функцій держави, це його бюджет.

Бюджет - це план створення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, здійснюваних органами державної влади України, органами влади Автономної Республіки Крим і місцевими Радами народних депутатів. Державний бюджет України затверджується законом України.

Головне місце у фінансовій системі України займає державний бюджет України і місцеві бюджети місцевих рад народних депутатів.

Державний бюджет - розпис прибутків і витрат держави на визначений період (на рік). Являють собою централізовані фонди коштів, акумульовані, головним чином, за допомогою податків і використовувані для державного регулювання економіки, стимулювання господарської кон'юнктури, фінансування соціальних програм, науки і культури, збройних сил, утворення фінансових і матеріальних резервів, утримання органів державного керування.

Державний бюджет України є загальнодержавним централізованим фондом коштів, що стверджується актом вищої юридичної чинності, законом. Бюджет будується на принципах цілісності, повноти, достовірності, гласності, наочності і самостійності всіх бюджетів, що входять у бюджетну систему України.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення теоретичних та практичних основ про державний бюджет України та його місце і роль в бюджетній системі країни.

Об’єктом дослідження є державний бюджет України.

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, 3 розділів висновку та списку використаної літератури.

1. Державний бюджет як основа фінансового планування держави

Держава повинна забезпечувати виконання своїх функцій. Функції держави – це основні напрямки діяльності держави, що характеризують її призначення у суспільстві. Для виконання своїх функцій державі потрібні достатні грошові фонди, які вона одержує за рахунок перерозподілу ВВП. Найважливішим засобом, через який держава здійснює розподіл і перерозподіл ВВП, є державний бюджет 11.-С.20.

Саме слово “бюджет” походить від норманського “bouqe bouqtte”, що означає “кишеня”, “торба”, “шкіряний мішок”. Пізніше це слово перейшло до Англії. Англійці змінили його на “budgeti”. Спершу визначили його як “шкіряний мішок”, у якому приносили до парламенту різні документи, де йшлося про державні прибутки та видатки 12.- С.59. Потім словом budget стали називати промову канцлера скарбу, яку він влаштував у парламенті.

Перші спроби складання бюджету зафіксовані у Франції за Філіппа Гарного у 1302 р., але згодом, після значної перерви, у Франції мало звертали увагу на необхідність складання бюджету. Повернулись до цього за часів міністра фінансів Франції Сюллі (1599-1611 рр.). інший міністр фінансів Неккер (177701781 рр. і 1788-1790 рр.) продовжив складання кошторисів прибутків і видатків. Саме Неккер створив фінансові основи, на яких пізніше базувалися правила складання бюджету, що існують донині.

Взагалі бюджет – це баланс грошових доходів (надходжень) і витрат (використання), який складається для держави, місцевих органів управління, суб’єктів господарювання або окремих громадян на певний термін 13.- С.57.

Під державним бюджетом розуміють річний план державних витрат і джерело їхнього фінансового забезпечення. Державний бюджет – це централізований грошовий фонд, що акумулюється головним чином за рахунок податків і витрачається державою для здійснення її функцій і завдань 2, c.364.

Державний бюджет перебуває в розпорядженні уряду. Звичайно він розраховується на один рік.

Бюджет – детальна, розписана по місяцях програма дій, яка забезпечує досягнення результатів по першому року плану 16.- С.98.

Бюджет відображає:

1) вибір уряду у забезпеченні або незабезпеченні певних видів послуг;

2) пріоритети у фінансуванні окремих категорій витрат;

3) відносну пропорцію у виборі рішень, зроблених на користь місцевих або загальних цілей;

4) забезпечує механізм звітності перед громадянами, які бажають знати як уряд витрачає їхні кошти;

5) переваги громадян щодо різних форм оподаткування та різних рівнів оподаткування;

6) на національному рівні бюджет впливає на економіку;

7) відносну силу впливу різних груп на бюджетні наслідки.

Проект бюджету щорічно обговорюється і приймається законодавчим органом – парламентом країни.

Повторення заходів в бюджетному та видатковому процесах називається бюджетним циклом. Він включає в себе чотири основні стадії. Початковою стадією є підготовка бюджету, наступною є його затвердження, потім – виконання бюджету і заключною стадією бюджетного циклу є облік, аналіз і оцінка бюджету.

Після прийняття бюджету, враховують оптимальні та песимістичні шляхи розвитку подій 15.- С.7. Оптимальний план визначає ті результати, які можуть бути досягненні при умові, що все виконується по плану, використані всі переваги і можливості, перешкоди подолані з найменшими витратами. Песимістичний план показує потенційні результати при найгірших умовах.

Добре організований, розроблений бюджет дозволяє досягнути оптимальної мети управління.

В державному бюджеті відображаються виробничі відносини, економічні закони його розвитку, його природа і функції та природа і функції держави в цілому 11.- С.20.

Розглядаючи бюджет як економічну категорію можна визначити, що він чітко розкриває об’єктивно


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7