У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Курсова робота на тему

Грошові потоки підприємства

(на прикладі ТОВ «Рута» )

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………… 3

Розділ 1. Теоретичні основи контролю та аналізу грошових коштів підприємства…………………………………………………………………………..5

1.1. Сутність та класифікація грошових потоків підприємства…………………….5

1.2. Фактори, що визначають обсяг і структуру грошових

потоків підприємства………………………………………………………………... 10

1.3. Методичні підходи до аналізу грошових потоків підприємства …………..…15

Розділ 2. Аналіз стану та структури грошових потоків на підприємстві …...23

2.1. Аналіз обсягу і структури грошових потоків………………………………….23

2.2. Аналіз рівномірності, синхронності та збалансованості грошових потоків підприємства………………………………………………………………………….28

2.3. Аналіз ефективності управління грошовими потоками підприємства……….35

Розділ 3. Шляхи покращення стану грошових потоків підприємства………..40

Висновки………………………………………..……………………………………..46

Список використаної літератури…………………………………………………….49

Додатки………………………………………………………………………………...54

Вступ

Функціонування підприємства – це складний динамічний процес, що є результатом неперервного циклічного руху грошових коштів. Однією із проблем, що виникають перед підприємствами в сучасних умовах, є відновлення і збереження динаміки циклів операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, що є запорукою необхідної ліквідної позиції підприємства і реалізації його попиту на кошти. Вирішення цієї проблеми неможливе без глибоких досліджень економічних механізмів, що визначають грошові потоки кожного окремого суб’єкта господарювання. Таким чином, існує нагальна потреба в розробці методики обліку, контролю і аналізу грошових потоків, підвищенні наукової обґрунтованості прийняття фінансових рішень в умовах нестабільності та ризику, розробці системи аналітичних і модельних засобів управління коштами. Необхідність в організації обліку, контролю та економічного аналізу грошових потоків на підприємствах обумовлена існуванням практичних потреб фінансового управління, що стоять на рівні проблеми виживання окремих підприємств, галузей і виходу із кризового стану економічної системи в цілому.

Питання теорії та практики обліку, контролю грошових коштів досліджують так автори як Ткаченко Н.М., Марочкіна А.М., Бутинець Ф.Ф., Грабова Н.М., Завгородній В.П., Кулаковська Л.П., Піч Ю.В. Питання економічного аналізу грошових потоків висвітлюються ширше в роботах зарубіжних авторів і частково у вітчизняних спеціалізованих виданнях. Свій внесок у розробку аналітичного забезпечення управління грошовими потоками зробили вітчизняні економісти: Бланк І.О., Голов С. Ф., Лігоненко Л.О., Литвин Б. М., Мних Є.В., Нусінов В. Я., Ситник Г.В., Суторміна В. М., Шкарабан С. І. та інші. Водночас у вітчизняному доробку бракує окремих комплексних завершених досліджень з питань управління грошовими потоками, які б розширили межі традиційного аналізу, сформували конкретні підходи до розробки аналітичного забезпечення управління ними, запропонували конкретні шляхи виходу підприємств із стану неплатоспроможності тощо.

Очевидно, що брак досвіду функціонування підприємств України в ринкових умовах, недостатнє вирішення проблеми управління їх грошовими потоками як в методологічному, так і в прикладному аспектах призводять до того, що у вітчизняній практиці аналізу рух коштів практично не береться до уваги. Це зумовлює ігнорування найбільш важливої – динамічної частини бізнесу і породжує низку серйозних проблем, пов’язаних з необґрунтованістю та хаотичністю управління і загостренням загальної проблеми неплатежів.

У зв’язку з цим тема роботи, в якій сформульовано теоретичні положення та розроблено практичні рекомендації щодо формування системи аналітичного забезпечення управління грошових потоків підприємств, є актуальною.

Метою курсової роботи є поглиблення та закріплення набутих теоретичних знань і практичних навичок; уміння самостійної роботи з літературними джерелами; дослідження науково-методологічних положень стосовно вдосконалення методики і організації контролю та економічного аналізу грошових потоків підприємств підприємств України. Для досягнення цієї мети в роботі поставлено такі завдання:

- дослідити теоретичні основи контролю та аналізу грошових потоків підприємства;

- розкрити сутність та провести аналіз організації і контролю грошових коштів на підприємстві;

- провести комплексний аналіз стану та структури грошових потоків на підприємстві;

- запропонувати механізм удосконалення організації контролю грошових коштів підприємства та покращення стану грошових потоків підприємства.

Об’єктом дослідження роботи є грошові потоки підприємства.

Предметом дослідження роботи є система аналітичного забезпечення управління грошовими потоками підприємства.

Розділ 1. Теоретичні основи контролю та аналізу грошових коштів підприємства

1.1 Сутність та класифікація грошових потоків підприємства

Вітчизняні аналітики почали широко оперувати терміном "грошовий потік" лише з початком ринкового реформування української економіки. За ринкових умов поява терміну "грошовий потік" поряд з існуванням категорії коштів є цілком оправданою. Адже термін "грошовий потік" розкриває динамізм підприємницької діяльності, де грошові надходження і вибуття мають постійний характер, йдуть безперервними потоками. Лише в балансі підприємства його кошти показані на певну дату [11,с.5].

В Україні ж на сьогодні при означенні поняття грошових потоків слід керуватися П(С)БО 4, де під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів [10].

Цікавим є визначення, наведене в роботі Лігоненко Л.О. та Ситник Г.В. [47]: „грошові потоки підприємства – це система розподілених в часі надходжень та видатків грошових коштів, що генеруються його господарською діяльністю і супроводжують рух вартості, виступаючи зовнішньою ознакою функціонування підприємства”.

На думку зазначених авторів, дослідження грошових потоків підприємства дозволяє усвідомити увесь механізм його функціонування, так як за наявності власної, відносно самостійної логіки розвитку, грошові потоки мають зовнішні ознаки всього комплексу функціональних зв'язків, які розвиваються на підприємстві в процесі його діяльності (див. додаток А.).

Сукупність грошових потоків підприємства можна класифікувати наступним чином:

1. Залежно від масштабів обслуговування господарського процесу

- грошовий потік по підприємству в цілому характеризує загальний обсяг грошових операцій даного підприємства і акумулює в собі всі види грошових потоків, що супроводжують та обслуговують процес його функціонування;

- грошові потоки окремих структурних підрозділів характеризують обсяги грошових операцій кожного з них і дозволяють оцінювати ефективність їх діяльності, участь кожного з них у господарському процесі підприємства;

- грошовий потік від окремого виду чи напряму господарської діяльності характеризує масштаби та обсяг операцій з даного виду діяльності підприємства;

- грошовий потік за окремою господарською операцією характеризує


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16