У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «Підприємництво як основна форма господарювання в Україні»

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………..... 4

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ЙОГО ВИДИ........8

1.1. Економічна сутність, значення і родова належність

підприємництва…………….................................................................8

1.2. Визначення поняття підприємництва................................................. 16

1.3. Види підприємництва ..........................................................................21

РОЗДІЛ 2. ОЗНАКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА..........................................28

2.1. Загальна характеристика ознак підприємництва................................28

2.2. Самостійність, ініціативність, систематичність і професійність

як ознаки підприємництва .....................................................................32

2.3. Ризик і цілі підприємництва................................................................39

РОЗДІЛ 3. КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО НА ПІДПРИЄМНИЦЬКУ

ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ................................................56

3.1. Поняття права на підприємницьку діяльність, її свободи

та реалізації................................................................................................56

3.2.Суб’єкти права на підприємницьку діяльність та

їх правосуб’єктність...................................................................................64

ВИСНОВКИ……………………………………………………………...91

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………......93

ВСТУП

Актуальність теми. У 90-х роках минулого століття почався перехід від планово-регульованої до ринкової економіки в Україні. Відмова від централізованого регулювання господарської діяльності призвела до появи поняття підприємницької діяльності. Право на підприємницьку діяльність закріплено в ст.42 Конституції України [1], підприємництво одержало подальше легальне закріплення в Господарському кодексі України [2].

Соціально-економічні реформи обумовили радикальні зміни в українському праві. Ці зміни виявилися, з одного боку, у припиненні дії багатьох правових інститутів і окремих правових норм, а з іншого боку, у появі настільки ж численних новел – нових правових інститутів і правових норм, яких раніше в українському праві не існувало. Так, формування підприємництва як нового утворення обумовило появу нових за змістом суспільних відносин, що вимагають адекватного правового регулювання і відповідно нового понятійного апарата, що розкриває особливості тих або інших суспільних явищ.

Наявність вільного підприємництва служить однією з визначальних ознак ринкової економіки. Перехід економіки до ринкових відносин невід’ємно пов'язаний із становленням і розвитком підприємництва. Аналіз світового та вітчизняного досвіду і сучасні тенденції економічного розвитку свідчать, що саме підприємництво є одним з найважливіших чинників соціально-економічного прогресу сучасного суспільства. Тому розвиток підприємництва розглядається як стратегічний напрям подолання економічної кризи та вирішення соціально-економічних проблем і суперечностей перехідної економіки України. Стратегічне значення розвитку підприємництва в умовах ринкових перетворень випливає з економічної природи підприємництва як форми господарювання, притаманної ринковій економіці.

Розвиток і подальше удосконалювання відносин за участю підприємців, які мають певну специфіку, вимагають їхнього детального регулювання спеціальними правовими нормами. Об'єктивно необхідним є подальше удосконалення підприємницького законодавства, забезпечення ефективного застосування правових норм, усунення прогалин і протиріччя правового регулювання.

Закріплення в Господарському кодексі України легального визначення поняття підприємництва послужило подальшим поштовхом для розвитку наукових досліджень цього поняття.

Підприємництво, важливість якого зростає внаслідок розвитку ринкових відносин в Україні, є комплексним предметом правового регулювання. Деякі аспекти залишились поза увагою науковців, багато питань поняття та сутності підприємництва є спірними в юридичній літературі. Зокрема, одним з найбільш дискусійних питань є виявлення ознак підприємництва, кількість яких та позначення розуміється у літературі по-різному.

Значна частина теоретичних і практичних аспектів підприємництва як предмета правового регулювання не розроблені або недостатньо розроблені в науковій літературі. Зокрема, відсутні дослідження проблем цілей підприємництва, а також конституційного права на підприємницьку діяльність та його реалізації.

У зв’язку з цим перед теорією та практикою постає завдання детального дослідження зазначеної категорії.

Зазначеним у сукупності і визначається актуальність і необхідність даної дипломної роботи.

Таким чином, для забезпечення надійного і стабільного правового регулювання підприємництва, як основної форми господарювання в Україні, необхідне його наукове дослідження як предмета такого регулювання.

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є обґрунтування нових наукових положень щодо підприємництва, як основної форми господарювання в Україні.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, які виникають у зв’язку з підприємницькою діяльністю.

Предметом дослідження є підприємництво як основна форма господарювання в Україні.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження було застосовано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання. Узагальнення явищ і процесів при здійсненні правового регулювання підприємницької діяльності базується на системному аналізі правових дефініцій та категорій. За допомогою діалектичного методу підприємництво досліджено як предмет правового регулювання та обґрунтовані відповідні пропозиції. Порівняльно-правовий метод використано при дослідженні зарубіжного досвіду правового регулювання підприємницької діяльності та доопрацюванні його окремих складових. Формально-юридичний метод застосовано для аналізу змісту правових норм щодо підприємництва та обґрунтування напрямків удосконалення законодавства України. Використання історичного методу застосовувалося для дослідження розвитку економічної сутності, значення та родової приналежності підприємництва, уточнення поняття підприємництва та його нормативно-правової бази, тенденції та еволюцію поглядів законодавця з питання виявлення його видів.

Теоретичну базу дослідження склали наукові праці таких провідних правознавців України, Росії та інших зарубіжних країн, як А.Г.Бобкова, О.М.Вінник, Є.П.Губін, В.М.Гайворонський, А.В.Гущин, І.В.Єршова, Д.В.Задихайло, В.В.Лаптєв, В.К.Мамутов, О.М.Олейник, .О.Саніахметова, О.І.Харитонова, О.О.Чувпило, В.С.Щербина, О.С.Янкова та ін.

Емпіричну базу дослідження склали законодавство України, законодавства Російської Федерації, Франції, ФРН, США, а також спеціальна наукова література, в якій досліджуються проблеми підприємництва як предмета правового регулювання в Україні.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх зміст у багатьох аспектах доповнює наукові значення з поняття підприємництва. Зібраний матеріал і узагальнення можуть бути використані для підготовки узагальнюючих праць, при підготовці лекційних занять та спецкурсів у вищих навчальних закладах.

Структура дипломної роботи складається із вступу, трьох розділів, висновку та списку використаних джерел та літератури, які логічно послідовно розкривають тему роботи, наукову обґрунтованість та достатню аргументованість особистих поглядів, загальним обсягом 99 аркушів.

РОЗДІЛ 1

ПОНЯТТЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ЙОГО ВИДИ

1.1. Економічна сутність, значення і родова належність підприємництва

В економічній літературі підкреслюється значення підприємництва та його взаємозв'язок з ринковою економікою.

Одним з основних факторів у розвитку пострадянського суспільства є становлення і функціонування підприємництва. В умовах переходу до ринкової економіки підприємницька ініціатива, реалізація прагнень економічно активної частини населення включитися


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25