У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

 

Дипломна робота

на тему: «Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні»

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1 ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ РОЛЬ В РОЗВИТКУ УКРАЇНИ.............................................................................................6

1.1. Поняття та передумови розвитку зовнішньоекономічної діяльності ………6 1.2. Зовнішньоекономічна діяльність, як вид господарської діяльності України……………………………………………………………………………...11

1.3. Види зовнішньоекономічної діяльності та її суб’єкти ……………………...16

1.4. Джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності….…...25

РОЗДІЛ 2 СИСТЕМА ТА МЕТОДИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ………………...36

2.1.Організаційна структура управління зовнішньоекономічною діяльністю Україні, методи та напрями державного регулювання…………………………..36 2.2.Відповідальність за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність……………………………………………………………………………51

РОЗДІЛ 3 СТРАТЕГІЯ, ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ………………...59

3.1. Проблемні питання державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні та шляхи вирішення………………………………...............59

3.2.Напрями, шляхи розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні.......68 ВИСНОВКИ.…………………………………………………………….................79 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………….................85

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Зовнішньоекономічна діяльність (далі - ЗЕД) є невід’ємним атрибутом, найважливішим елементом всієї економічної діяльності держави. Але в першу чергу вона є основною складовою життєдіяльності суспільства, бо господарювання завжди було, є і буде. І дійсні його витоки знаходяться не в державі, а в людській діяльності. Тож нормальне функціонування і розвиток сфери господарювання та підприємництва в економіці будь-якої країни потребує наявності певних державних гарантій і механізмів.

У зв’язку з наявністю в господарському кодексі України значної кількості нових положень концептуального характеру виникає необхідність їхнього тлумачення, визначення сутності та особливостей змісту в нових умовах, співвідношення його з Цивільним Кодексом України.

Питання вдосконалення законодавства щодо державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності знаходиться в центрі уваги наукової і громадської думки з моменту отримання Україною незалежності. Особливо гострою є ця проблема на сьогоднішній день, коли Україна отримала членство в Світовій Організації Торгівлі та знаходиться на шляху до Євросоюзу.

Тема дипломної роботи є часткою більш загальної проблеми входження України у світовий цивілізаційний простір, невідворотного процесу глобалізації взагалі, Європейської інтеграції зокрема. В міру інтеграції економіки України у світове господарство проблема співпраці України з міжнародними організаціями є дедалі актуальнішою. Сьогодні членами Світової Організації Торгівлі вже є 148 країн, а обсяг торгівлі в межах цієї організації охоплює понад 90% світової міжнародної торгівлі товарами і послугами.

Залишаються проблеми із законодавчим забезпеченням процесу приєднання до Світової Організації Торгівлі стосовно скасування несумісних з вимогами Світової Організації Торгівлі законотворчих норм та прийняття нових законодавчих актів, які відповідають міжнародній практиці.

Нарешті, невирішеними залишаються більшість питань щодо розробки важелів державного регулювання зовнішньої торгівлі, що не суперечать нормам Світової Організації Торгівлі і можуть використовуватися державою для розв’язання завдань зовнішньоекономічної, структурної та промислової політики в нових умовах.

Сукупність цих обставин викликає необхідність окремого розгляду зазначених питань і зумовлює наукову та практичну актуальність обраної теми дослідження.

Проблемою зовнішньоекономічних взаємин між країнами і народами наука займається не одне століття. Різні школи і напрями в різні часи і в різних історичних умовах зовсім неоднозначно підходили до неї. Серед зарубіжних дослідників питань зовнішньоекономічного регулювання можна назвати В. Леонтьєва, С. Ліндерта, І. Мальтуса, Д. Мілля, Б. Оліна, В. Петті, М. Портера, М. Тодаро, В. Томаса, Е. Хекшера, К. Шмітгоффа та інші [56, c.45-49].

Російськомовна література з названої проблематики представлена публікаціями Є. Авдокушина, С. Бартєнєва, М. Гельвановського, О. Іванова, М. Лойберга, Л. Максимової, А. Юданова та інші.

Названою проблемою займалися вітчизняні вчені - О. Білорус, І. Бураковський,, А. Кредісов, Д. Лук’яненко, В. Медведєв, О. Мережко, В. Новицький, О. Оніщук, С. Осика, Ю. Пахомов, О. Плотніков, А. Поручник, В. Пятницький, В. Сіденко, А. Філіпенко і інші [60, c.140].

Зазначене вплинуло на вибір теми дипломної роботи та обумовило постановку мети і завдання даного дослідження.

Мета і завдання дослідження. Метою дипломної роботи є теоретичне обґрунтування необхідності і розробка основних напрямів вдосконалення державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні на даному етапі розвитку. Для реалізації зазначеної мети були поставлені такі завдання:

- дослідити яке значення має зовнішньоекономічна діяльність для розвитку нашої держави;

- узагальнити теоретичні основи формування законодавства в даному напрямку;

- проаналізувати стан регулювання цього виду господарської діяльності, тенденції вдосконалення й оцінити ефективність, визначити недоліки;

- розробити практичні рекомендації щодо основних напрямів реформування зовнішньоекономічної діяльності в Україні з урахуванням світового досвіду.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Предмет дослідження є система нормативних актів, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність в Україні та інструменти правового захисту товаровиробників, імпортерів та експортерів, відповідальність за порушення законодавства.

Методологічну основу дипломної роботи складають формально-логічні методи (аналіз, синтез, індукція, дедукція). Дослідження побудоване на застосуванні діалектичного методу пізнання та системного методу. В роботі також застосовано історичний, логічний, порівняльно-правовий методи дослідження та метод аналізу. На основі аналізу законодавства України, міжнародно-правових документів висвітлюються одні із основних інститутів підгалузі господарського законодавства - про зовнішньоекономічну діяльність в Україні.

Інформаційною базою дослідження є основні положення законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, постанов Кабінету Міністрів України з питань зовнішньоекономічної діяльності. Інформаційним забезпеченням дослідження стали також монографічні дослідження і наукові статті вітчизняних авторів.

Виходячи з об’єкта дослідження дипломна робота складається з вступу, трьох розділів, восьми підрозділів, висновку, списку використаних джерел та літератури (90 джерел). Загальний обсяг роботи складає 93 сторінки комп’ютерного тексту.

РОЗДІЛ 1

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ РОЛЬ В РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

1.1 Поняття та передумови розвитку зовнішньоекономічної діяльності

Міжнародні економічні відносини є однією з найбільш динамічно розвинутих сфер економічного життя. Економічні зв'язки між державами мають багатовікову історію. Протягом сторіч вони існували переважно як зовнішньоторговельні, вирішуючи проблеми забезпечення населення товарами, що національна економіка робила неефективно чи


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25