У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Круглі отвори і подовжні гнізда для різних шипів виробляють на свердлильних, свердлильно-пазувальних і ціпово-довбальних верст

Круглі отвори і подовжні гнізда для різних шипів виробляють на свердлильних, свердлильно-пазувальних і ціпово-довбальних верстатах. Різальні інструменти для свердлильних верстатів — це свердла різних розмірів і форм, а також кінцеві фрези. Розміри свердлів і фрез вибирають у залежності від необхідного діаметра отвору або розміру пазу, а тип — від умов свердління, глибини отворів і пазів. Спіральними свердлами можна свердлити отвори в різних напрямках, причому стружка легко віддаляється з отвору. Вони досить надійні в експлуатації, при заточенні частини, що ріжуть, зберігають форму і розміри. Для одержання довгастих гнізд на свердлильно-пазувальних верстатах застосовують кінцеві фрези з одним, двома або трьома різцями. Гнізда, обрані кінцевими фрезами, мають закруглені краї.

Одношпиндеольні вертикальним і горизонтальним розміщенням шпинделів. З вертикально-свердлильних одношпиндельних верстатів у столярно-меблевому виробництві застосовуються верстати Свпа-2 (мал. 1) і Сва-2, у яких довжина паза регламентується переміщенням столу. Горизонтально-свердлильний верстат Свпа-2 — модифікація верстата Свпа, нова модель — двосторонній верстат Свпг-2 (мал.2). На цих верстатах висвердлюють круглі отвори і подовжні гнізда з закругленими краями.

Одношпиндельний вертикально-свердлильний верстат Свп-2 складається зі станини, шпинделя, електродвигуна, пересувного столу і гальма. Вертикальне і горизонтальне переміщення столу здійснюється маховичками через зубчасто-рейковий механізм, а на потрібній висоті стіл фіксується затискним гвинтом.

На базі верстата Свп-2 розроблена нова модель вертикального свердлильно-пазувального верстата Сва2 з механічною подачею, причому ручна і ніжна педалі збережені. Механічна подача здійснюється за допомогою педалі. На бічній частині станини закріплений редуктор з електродвигуном, від яких починають рухатися свердлильна голівка і стіл. Привод переміщення шпинделя зблокований з електромагнітом сполучної муфти, керованою педаллю. При механічній подачі муфта з'єднується з приводом переміщення шпинделя, рукояткою встановлюється одна з двох швидкостей. При ручній або ножній подачах супорта привод переміщення шпинделя від'єднується електромагнітом сполучної муфти.

Горизонтальний свердлильно-пазувальний верстат СвПА2 складається зі станини, на якій шарнірно закріплена плита з електродвигуном. Подовжений вал електродвигуна є одночасно робочим шпинделем верстата. Наприкінці шпинделя передбачений патрон, у який уставляється кінцева фреза. У направляючі станини на супорті закріплений стіл. Він може переміщатися в горизонтальному напрямку до різального інструмента і від нього. За допомогою маховичка з гвинтовим механізмом стіл переміщається по висоті. Деталь установлюють на стіл до завзятого косинця й у цьому положенні затискають. Всім органам верстата додають рух гідродвигуни.

Настроювання верстатів. При настроюванні одношпиндельних вертикально-свердлильних верстатів встановленому і закріплена на столі деталь при верхньому положенні шпинделя повинна бути на відстані 15...20 мм від нього, завзята лінійка — рівнобіжна напрямкові переміщення столу і знаходиться від бічної грані свердла на відстані, рівній відстані між крайкою деталі і крайкою отвору. Положення лінійки перевіряють, послідовно пересуваючи стіл і заміряючи відстань від вертикальної площини лінійки до крайки свердла, що ріже. Упор, що обмежує глибину отвору, регулюють у кожнім випадку в залежності від типу свердла і його розмірів. Після настроювання столу по висоті шпинделів зі свердлом упор опускають на відстань, рівна глибині свердління плюс 10...15 мм, і закріплюють.

Настроювання свердлильно-пазувальних верстатів починаються після закріплення інструмента, що ріже. Стіл верстата встановлюють по висоті так, щоб відстань від площини столу до окружності, описуваною фрезою, дорівнювало відстані від крайки бруска до стінки гнізда. Цей розмір беруть із креслення. Для регулювання положення завзятого косинця деталь кладуть на стіл так, щоб відстань між її бічною поверхнею, зверненої убік фрези, і фрезою дорівнювало 15...20 мм. До протилежної сторони деталі присувають косинець і закріплюють його.

Глибина гнізда залежить від положення рухливого упору, що діє на плоский золотник гідросистеми. Відстань між упором і важелем золотника повинне бути рівним глибині гнізда плюс відстань від кінця фрези до крайки деталі, приставленої до крайки косинця.

При одному обороті диска кривошипного механізму кінець фрези повинний переміщатися на довжину гнізда плюс діаметр фрези. Величину коливання забезпечують переміщенням куліси, закріпленої в сухарі кулісного механізму кривошипного диска. Якщо кінець фрези переміщається на більшу відстань, кулісу пересувають до центра диска, а якщо на менше — від центра. Після цього встановлюють притиски так, щоб підняті диски притисків були над деталлю на відстані, що не перевищує величини ходу поршня притисків. Точність настроювання перевіряють після обробки спробних деталей граничними калібрами.

Багатошпиндельні свердлильні присадочні верстати СГВП і СГВП-1А призначені для свердлення отворів під круглі вставні шипи. Їх застосовують у крупносерійному меблевому виробництві. По пристрої ці верстати аналогічні. СГВП-1А відрізняється від СГВП тем, що в нього механізовані завантаження і розвантаження деталей.

Верстат СГВП-1 має 16 шпинделів, з яких 12 розміщені вертикально і можуть пересуватися по траверсі, на якій вони змонтовані, а чотири — горизонтально і змонтовані по двох на двох супортах, що пересуваються по горизонтальних напрямних. На столі передбачені базові упори і пневмоприжимні пристрої для базування і кріплення деталей.

Настроювання й експлуатація верстатів. Настроювання верстатів починається з встановлення і кріплення базових упорів і розміщення шпинделів на заданій відстані один від іншого і від упорів. Траверси і супорти пересуваються за допомогою рейкових механізмів вручну. Деталь, призначену для свердлення отворів, кладуть на кінцеві бруски столу і притискають двома крайками до базових упорів, натискають на педаль, автоматично включаючи механізм досилання деталей до базових упорів; пневмоприжими, що фіксують положення деталей; пневмоциліндри механізмів подачі вертикальних і горизонтальних свердлильних голівок. Після


Сторінки: 1 2