У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Охорона праці, надр та довкілля

при видобутку газу

9.1 Значення охорони праці в забезпеченні безпечних та

здорових умов праці

В нафтовій і газовій промисловості при неправильній організації праці та виробництва і недотримання певних профілактичних заходів можливий шкідливий вплив на людину нафтових парів газів та інших речовин , а також можливе виникнення небезпечних випадків пов’язаних з вибухо- і пожежонебезпекою нафти і газу.

Головним завданням охорони праці та навколишнього середовища є усунення або зменшення виробничих шкідливостей і небезпек, які можуть виникнути в процесі експлуатації обладнання, в процесі виконання різних технологічних процесів і забезпечення нормальної екологічної обстановки.

В таблиці 9.1 приведені дані виробничого травматизму за останні два роки.

Таблиця 9.1 – Характеристика виробничого травматизму на Солотвинському газовому родовищі.

п/п | Дата

випадку | Прізвище,

імґя,по-батькові |

Професія | Сума

витрат,

грн. | Причина

травматизму | К-сть днів

непраце-

здатності

1 | 20.04.2004 | Ленчук В.В | Водій

автобуса | 1200 | Порушення

техн.безпеки | 28

2 | 24.06.2005 | Кічура П.М | Оператор | 1520 | Неуважність | 25

Відповідно до Закону України “Про охорону праці”, Національної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на підприємствах НАК “Нафтогаз України” розроблені і впроваджуються Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня умов та охорони праці.

В Компанії функціонує п’ятиступенева система контролю за станом охорони праці, що включає в себе комплексні, цільові та оперативні перевірки.

На підприємствах проводяться Дні охорони праці, огляди-конкурси кращих за професією та аварійно-диспетчерських служб, впроваджуються системи автоматичного контролю і сигналізації, протиаварійного захисту, опалювання та кондиціонування, аспірації та вентиляції, освітлення, температурного режиму тощо.

Всі працівники Компанії застраховані від нещасних випадків на виробництві, забезпечені санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального та колективного захисту, проходять навчання (інструктажі) та перевірку знань з питань охорони праці.

На щорічних галузевих нарадах та нарадах дочірніх Компаній аналізується стан охорони праці та промислової безпеки, впровадження додаткових заходів щодо удосконалення організації робіт, поширення передового вітчизняного та міжнародного досвіду щодо зниження рівня травматизму та промислових ризиків.

В жовтні 2005р. НАК “Нафтогаз України” розроблено та за погодження з Держпромгірнаглядом затверджено Заходи щодо поліпшення стану умов та охорони праці на виробництвах Компанії.

9.2 Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища

Аналіз потенційних небезпек і шкідливих факторів, що мають місце при здійсненні гідравлічного розриву пласта.

Гідравлічний розрив пласта (ГРП) внаслідок високих тисків представляє певну небезпеку для персоналу, що здійснює цей процес. При роботі агрегатів створюється шум, який перевищує норми, а це значно ускладнює керування процесом і може призвести до небажаних наслідків. При транспортуванні кислот, приготуванні кислотних розчинів, а також в процесі закачки розчину в свердловину воникає небезпека опіку працюючих кислотою.

Агрегати, які застосовуються при ГРП , розраховані на тиск, більший від максимального робочого.

Механізми, обладнання та вимірювальні прилади, розміщені на агрегатах які потребують постійного догляду, повинні мати зручний та безпечний доступ. Всі рухомі частини механізмів агрегата повинні забезпечуватися металічним обгородженням.

Устьова арматура, яка застосовується при ГРП, має чотири відводи і запірні пристрої, які забезпечують можливість опресовки нагнітальних трубопроводів та промивку їх після закачки. Вона виготовляється з високоміцної сталі. В арматуру верхньої частини встановлюють манометр з трьохходовим краном і підключають відвід до реєструючого манометра.

Запірна арматура на трубопроводах обв’язки повинна легко керуватися однією людиною.

Поблизу гідравлічної частини насоса на нагнітальному трубопроводі розміщують попереджувальний клапан з відвідною трубою для скидування рідини. Відвід від попереджувального клапана, закривається кожухом і виводиться під агрегат.

Приймальний і нагнітальний трубопроводи надійно закріплюють на агрегатах з застосуванням резинових або дерев’ яних “подушок”.

Вихлопні труби двигунів агрегатів та інших машин забезпечуються заглушувачами з іскрогасниками і нейтралізаторами вихлопних газів і виводяться на висоту не менше 2 м від платформ агрегата.

Гідравлічний розрив пластів виконується під керівництвом інженерно-технічного працівника по затвердженому плані.

Агрегати для ГРП встановлюють на віддалі не менше 10 м від устя свердловини, так щоб віддаль між ними була неменше 1 м, а кабіни не були обернені до устя свердловини.

Перед проведенням ГРП талевий блок опускають вниз, відводять в сторону і закріплюють. На насосних свердловинах відключають привід станка-качалки, заторможують редуктор і вивішують плакат “не вклю- чати – працюють люди”.

Якщо при ГРП можливе виникненя тиску, більшого за допустимий для експлуатаційної колони, то проводиться пакерування колони.

До початку закачки в пласт рідини для ГРП перевіряється справність насосних агрегатів та іншого обладнання, правильність і надійність їх обв’язки і зєднання з устьовою арматурою свердловини. Перевіряється справність устьової та запірної арматури, зворотніх клапанів, а також приладів для заміру і реєстрації тиску.

Нагнітальні трубопроводи опресовуються на тиск, в 1.5 більший

очікуваного максимального тиску при ГРП. При проведенні гідравлічного випробовування трубопроводів люди повинні знаходитись за межами небезпечної зони. Необхідно попередити надійний зв’язок між керівниками робіт та персонолом який обслуговує агрегати.

Агрегати включають тільки після виведення людей, не пов’язаних з

безпосереднім виконанням робіт , за межі небезпечної зони. Під час закачки і продавки рідини при ГРП наявність людей біля устя свердловини і біля нагнітальних трубопроводів забороняється.

При роботі агрегатів забороняється ремонтувати їх, закріплювати обв’язку та ліквідовувати газопрояви нагнітальних газопроводів .

Перед від’єднанням трубопроводів від устьової арматури на ній закриваються крани.

Залишки рідини розриву із ємностей агрегатів і автоцистерн зливають в каналізацію чи спеціальну ємність.

В зимовий період після тимчасової зупинки робіт проводять пробну прокачку рідини, щоб впевнитись у відсутності пробок у трубопроводах. Забороняється підігрівати систему нагнітальних трубопроводів відкритим вогнем.

В таблиці 9.2. приведені


Сторінки: 1 2 3 4