У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.132, 371.21

К. Ю. ЯКОВЕНКО

ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ОБДАРОВАНИМИ УЧНЯМИ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Розглянуто актуальні питання професійної підготовки соціальних педагогів до організації діяльності з обдарованими учнями в умовах загальноосвітнього навчального закладу.

Ключові слова: підготовка, соціальний педагог, загальноосвітній заклад, обдаровані учні, організація, соціально-педагогічна діяльність.

Рассматриваются актуальные вопросы профессиональной подготовки социальных педагогов к организации деятельности

с одаренными учениками в условиях общеобразовательного учреждения.

Ключевые слова: подготовка, социальный педагог, общеобразовательное учреждение, одаренные учащиеся, организация, социально-педагогическая деятельность.

This article considers the actual problems of vocational work training of social pedagogues for organizing activities with gifted pupils in conditions of educational establishment.

Key words: training, the future social pedagogues, the activity organisation, gifted pupils, social pedagogical activity, school.

У сучасних умовах організації навчально-виховного процесу особливе значення приділяється формуванню критичного мислення учнів, що спонукає їх до висування нових нестандартних ідей, реалізації творчого підходу до вирішення навчальних проблем. Зважаючи на це, одним із важливих завдань в організації педагогічного процесу є забезпечення реалізації роботи з обдарованими учнями в умовах навчального закладу з метою виявлення їхніх здібностей до навчання та творчості. Актуальність зазначеного завдання для підготовки студентів – майбутніх соціальних педагогів – зумовлена специфікою їхньої діяльності, розширенням сфер їхнього впливу. Так, працюючи з девіантними підлітками, здійснюючи соціальний патронаж їхніх сімей, соціальний педагог має створювати сприятливі соціально- педагогічні умови для розвитку здібностей учнів, що одночасно сприятиме зменшенню кількості учнів «групи ризику». Розкриваючи приховані здібності учнів, соціальний педагог матиме можливість не обмежувати свою діяльність профілактикою та попередженням, а значно розширити її межі, реалізуючи функції координатора, партнера в навчально-виховному процесі.

У педагогічній науці приділяється велика увага розвиткові обдарованості, що зумовлює необхідність розгляду особливостей соціалізації обдарованих учнів, які мають здебільшого труднощі в навчанні, спілкуванні, тому потребують підтримки педагога, психолога, соціального педагога.

Основи державної політики з проблем навчання та виховання обдарованих учнів висвітлено в таких державних документах як: Конституція України; Закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту»; Укази Президента України: «Про додаткові заходи щодо державної підтримки обдарованої молоді», «Про програму роботи з обдарованою молоддю на 2001-2005 рр. від 8 лютого 2001 року №78/2001», «Про національну доктрину розвитку освіти» від 17 квітня 2002 року; Програми – «Столична освіта» 2001-2005 рр. (Проект «Обдарованість»), Державна цільова програма роботи з обдарованою молоддю на 2007-2010 рр., «Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових і спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності».

Аналіз зазначених документів свідчить про окреслення цілей і завдань у напрямі організації роботи з обдарованими учнями в умовах загальноосвітніх навчальних закладів. Виокремимо основну мету організації діяльності з обдарованими дітьми як їхню підтримку та допомогу в розвиткові здібностей.

Аналіз наукових педагогічних досліджень і досвіду роботи педагогів- практиків дозволяє визначити ідею підтримки обдарованих учнів як вельми актуальну. Так, Ю. Д. Бабаєва, М. Р. Бітянова, Д. Б. Богоявленська, Н. С. Лейтес розглядають у своїх працях проблему обдарованості, визначають її походження та структуру. У працях В. М. Дружиніна, Н. С. Лейтеса, О. М. Матюшкіна, Н. В. Сербіновської висвітлено психологічний аспект розвитку обдарованих учнів, а також проаналізовано труднощі, що виникають у них під час навчання. З урахуванням аналізу вищезазначених проблем у навчанні та вихованні обдарованих учнів постає необхідність розгляду організації ефективної діяльності з учнями цієї категорії.

Питання організації діяльності заступників директора, вчителів з обдарованими дітьми розглянуто в працях Н. П. Клименко, М. В. Кнорра, О. М. Матюшкіна, Ю. Пасіхова, а проблеми організації діяльності психологів М. Битянової, О. Є. Марінушкіної, Г. В. Шубіної, Л. В. Туріщевої. Аналіз вищезазначених досліджень учених свідчить про актуальність питання з підготовки фахівців у напрямі розвитку здібностей учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

З урахуванням основної умови ефективного управління загальноосвітнім навчальним закладом: створення сприятливого психологічного та соціально-педагогічного середовища для розвитку здібностей учнів, особливого значення набувають питання підготовки спеціалістів, які б змогли впроваджувати технології, спрямовані на розвиток потенціалу кожного учня.

Зважаючи на вищезазначене, постає необхідність залучення соціальних педагогів до роботи з обдарованими учнями в загальноосвітніх навчальних закладах. Метою статті є аналіз основних питань підготовки майбутніх соціальних педагогів до роботи з обдарованими учнями в загальноосвітньому навчальному закладі.

Аналіз наукових досліджень з питань підготовки студентів до роботи в навчальних закладах свідчить про те, що, незважаючи на значну кількість досліджень з питань формування готовності майбутніх педагогів та соціальних педагогів до роботи з сім'ями, учнями в межах закладу та в позанав- чальний час, питання підготовки студентів – майбутніх соціальних педагогів – до роботи з обдарованими учнями в умовах ЗНЗ висвітлено недостатньо і потребує розробки моделі підготовки студента – майбутнього соціального педагога – до роботи з обдарованими дітьми в умовах загальноосвітніх навчальних закладів. Необхідність упровадження нових технологій у роботі соціального педагога ЗНЗ з обдарованими учнями, з одного боку, і недостатня розробленість питання підготовки спеціаліста до роботи із зазначеною категорією дітей – з іншого, породжує протиріччя, на вирішення якого спрямоване наше наукове дослідження.

Зміст сучасної професійно-педагогічної підготовки соціальних педагогів відображено в працях А. С. Блінова, І. Звєрєвої, А. Й. Капської, С. Хлєбік. Питання організації соціально-педагогічної діяльності


Сторінки: 1 2 3 4