У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК:[930

УДК:[930.25:316.422] "312"

М. М. ВАСИЛЬЧЕНКО

ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АРХІВУ В СУЧАСНОМУ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАЦІЙНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Розглянуто організаційно-функціональну структуру обласних державних архівів (на прикладі Державного архіву Харківської області) та зроблено спробу визначити основні трансформаційні тенденції функціонування архівів у процесі їх коеволюційного розвитку в сучасному соціально-комунікаційному середовищі.

Ключові слова: архів, соціальні комунікації, організаційно-функціональна структура, центр аналізу ретроспективної інформації, електронна комунікація, галузева інформаційна система.

Рассмотрена организационно-функциональная структура областных государственных архивов (на примере Государственного архива Харьковской области) и предпринята попытка определить основные трансформационные тенденции функционирования архивов в процессе их коэволюционного развития в современной социально-коммуникационной среде.

Ключевые слова: архив, социальные коммуникации, организационно-функциональная структура, центр анализа ретроспективной информации, электронная коммуникация, отраслевая информационная система.

The organizational-functional structure of regional state archives (on an example of the State archive of the Kharkov Oblast) is considered and attempt to define the basic transformation tendencies of functioning of archives in the course of them coevolution developments in the modern socially-communication environment is carried out.

Key words: archive, social communications, organizational- functional structure, «the centre of the analysis of the retrospective information», electronic communications, branch information system.

Однією з основних структур системи соціальних комунікацій в умовах становлення правового громадянського суспільства в нашій державі є архівні установи, відкритість та прозорість функціонування яких – важливий показник розвитку демократії в епоху глобалізаційних процесів. В умовах інформатизації і вироблення новітніх соціально-комунікаційних парадигм розвитку, економічної кризи та процесу державотворення в Україні постає необхідність вироблення і впровадження в життя нових форм взаємодії та обміну інформацією між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації, архівами, бібліотеками, музеями як підсистемними складовими соціальної комунікації. Нові реалії сьогодення, формування новітнього інформаційного простору відбиваються на діяльності архівів України, їхній організаційній структурі і трансформаційних процесах функціонування архіву в сучасному соціально- комунікаційному середовищі. Ці зміни та подальші шляхи трансформації функцій архівів потребують всебічного вивчення з метою вироблення нових теоретико-методичних засад їх подальшого розвитку в умовах інформатизації та глобалізаційних процесів. Вищезазначеними критеріями і зумовлена актуальність обраної теми.

Мета статті – розглянути організаційно-функціональну структуру обласних державних архівів України (на прикладі Державного архіву Харківської області) та спробувати визначити основні трансформаційні тенденції функціонування архівів у процесі їх коеволюційного розвитку в сучасному соціально-комунікаційному середовищі.

Однією з ключових та невід'ємних ланок системи архівних установ України є державні архіви областей, які входять до складу місцевих державних архівних установ і здійснюють зберігання документів Національного архівного фонду (далі – НАФ), що мають місцеве значення, та організують управління архівною справою і діловодством на відповідній території [4]. Аналіз їх організаційно-функціональної структури надає можливість дослідити архів як відкриту структуру системи соціальних комунікацій, яка складається з певних елементів (відділів), що пов'язані та взаємодіють один з одним, а також виконують певні функції як на внутрішньосистемному, так і на зовнішньосистемному рівнях. Вивчення означеного масиву інформації дозволяє виявити трансформаційні процеси функціонування архіву й окреслити подальші напрями його розвитку як підсистеми соціальних комунікацій. Коеволюційні процеси (коеволюція) [5, с. 187] розвитку архіву в статті розуміються як принцип гармонійного розвитку і взаємодії суспільства з архівом як соціально-комунікаційною структурою. Вони допомагають визначити подальші нові шляхи розвитку архіву на основі відкритості змін у функціональному напрямі.

Розглянемо організаційно-функціональну структуру Державного архіву Харківської області (далі – ДАХО) та головні напрями його діяльності в сучасному соціально-комунікаційному середовищі. Сучасна структура ДАХО представлена його керівництвом: директор архіву (Л. М. Мо- мот) і два її заступники (О. С. Підкопаєв та Л. М. Юдіна) та завідувачі відділів: організації та координації архівної справи; забезпечення збереженості документів; формування НАФ та діловодства; кадрової роботи та діловодного забезпечення; обліку та довідкового апарату; інформації та використання документів; виготовлення копій та реставрації документів; матеріально-технічного забезпечення і обслуговування приміщень; сектор бухгалтерського обліку [9]. В ДАХО працюють високопрофесійні фахівці й експерти в галузі архівної справи та діловодства.

Проаналізуємо організаційну структуру ДАХО, з урахуванням функціонального підходу, запропонуємо класифікацію виконуваних архівом функцій як підсистеми соціальних комунікацій. Запропонована класифікація є лише одним із варіантів дослідження організаційно-функціональної структури архіву та не претендує на всебічність і розкриття повною мірою

всіх функцій архіву в сучасному соціально-комунікаційному просторі. Будь-яка класифікація тією чи іншою мірою умовна, адже цілком зрозумілим є той факт, що багато основних процесів, які виконують реалізацію основних функцій архіву, перетинаються та взаємодіють між собою. Пропонуємо виокремити такі функції архіву (на прикладі ДАХО) на сучасному етапі (послідовність функцій виокремлено не за значимістю):

управлінсько-організаційна;

науково-методична;

комунікативна;

документальної пам'яті;

інформаційно-документна;

освітня.

Реалізація управлінсько-організаційної функції архіву передбачає вирішення таких основних завдань:

розробка перспективних і поточних планів розвитку архівної справи;

розроблення перспективних і поточних планів розвитку архівної справи на обласному рівні та контроль за їх виконанням;

організація планування і нормування роботи в підрозділах державного архіву області, в архівних відділах районних державних адміністрацій і міських рад області, контроль за виконанням плану й аналіз їх роботи;

координація та здійснення контролю за діяльністю архівних установ (трудових архівів), які зберігають документи, що не належать до НАФ, але необхідні для захисту соціальних прав громадян;

упровадження в практику роботи державного архіву інноваційних форм організації праці й управління;

організаційно-методичне керівництво архівними підрозділами і діловодними службами підприємств, установ і організацій області, контролює складання та дотримання номенклатур справ, описів,


Сторінки: 1 2 3