У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Стаття - з соціології
29



Контрольна робота з страхової справи

Роль реклами в реалізації страхових послуг та особливості її здійснення. Страхування особистих ризиків у підприємницькій діяльності. Обов‘язкове страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів в Україні та Європі.

План

1. Роль реклами в реалізації страхових послуг та особливості її здійснення.

2. Страхування особистих ризиків у підприємницькій діяльності.

3. Обов‘язкове страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів в Україні та Європі.

1. Роль реклами в реалізації страхових послуг та особливості її здійснення.

У системі ринкових відносин реклама не існує сама по собі, а є невіддільним елементом цих відносин і потужним важелем, за допомогою якого пропагується той чи інший товар (послуги).

Реклама підпорядковується цілям, визначеним планами мар-кетингу, і має розглядатись як один із чотирьох компонентів маркетингу поряд із товаром, ціною та збутом.

Реклама — це платне, спрямоване на певну категорію потенцій-них споживачів повідомлення, що здійснюється через засоби масової інформації чи будь-яким іншим способом публічного звертання й агі-тує на користь певного товару, марки, фірми, особистості тощо.

Розглянемо головні засоби поширення реклами.

1. Реклама у пресі — газети, журнали (міжнародного, націо-нального, місцевого поширення; популярні; ділові; спеціальні).

2. Друкована реклама — проспекти, каталоги, довідники; листівки, інформаційні листи, прес-релізи і т.п.

3. Реклама засобами мовлення — радіо; телебачення (між-народне, національне, місцеве).

4. Поштова реклама — пряме поштове розсилання друкова-них рекламних матеріалів; відеокасет чи відеодисків.

5. Зовнішня реклама — щити, вивіски різної форми та розмі-рів (панно, ролер, трол, брендбауер); світлотехнічна (електронне табло, світлова вивіска, покажчик, бігборд, басорама і т. ін.); піро- і лазеротехнічна (феєрверки, лазерні розписи, екрани); специфічна (транспортні зупинки, пневмотумби).

6. Кіно-, відеореклама — кіно-, відеофільми; слайд-фільми; поліекранні фільми.

7. Реклама на транспорті — написи і наклейки на зовнішніх поверхнях транспорту; плакати і наклейки, розміщені в салонах.

8. Реклама на місці продажу — вітрини; вивіски, написи, знаки, якщо предмети привертають увагу («ай-стопери.»); упаков-ка; етикетки.

9. Інші види реклами — виставки; ярмарки; зустрічі, семіна-ри, виступи; комп'ютеризовані джерела інформації; купони зниж-ки і т. ін.; сувеніри, змагання, лотереї; нагадувальна реклама (упакувальний папір, пакети, клеїльна стрічка з друкованими товарними знаками тощо).

Емоційна, або асоціативна, реклама, — спираючись на асо-ціації потенційного споживача, викликає характерні емоції та формує певне ставлення. Вона звертається до почуттів, діє на підсвідомість. Найчастіше — це малюнок, але може використо-вуватись і звук. Така реклама досить широко застосовується за-хідними страховими компаніями, коли як основний стимулюю-чий образ використовуються благополучні (щасливі) усміхнені люди. У такому разі реклама має суто іміджовий характер.

Досить часто страхові компанії в рекламі використовують ефект порівняння, змальовуючи емоційний стан людини, яка не має страхового захисту, і стан людини з полісом.

Проте насправді рекламні повідомлення рідко являють собою лише один із двох видів реклами — раціональну чи емоційну. Най-частіше вони тією чи іншою мірою поєднують у собі обидва ці види.

За способом вираження реклама може бути «жорсткою» та «м'якою».

«Жорстка» реклама за своїм змістом близька до методів сти-мулювання продажу і часто їх супроводжує. Така реклама має ко-роткострокові цілі, вона намагається впливати на споживача так, щоб спонукати його до негайної купівлі. У рекламі страхових по-слуг для таких цілей використовуються анкети, які можна запов-нити на місці, а на підставі такої анкети оформити згодом стра-ховий поліс. Така реклама називається ще рекламою прямої дії.

«М'яка» реклама не тільки розповідає про страхові послуги, запропоновані компанією, а й створює навколо продуктів цієї компанії та самої компанії сприятливу атмосферу фінансової ста-більності, гарантії виплат та професіоналізму. Найчастіше це, І звичайно, асоціативна реклама, яка відштовхується від символів, глибоких мотивів і зачіпає почуття. Поступово вона змінює став-лення потенційного покупця до придбання страхового полісу. Така реклама викликає певні асоціації, які змушують потенційного спо-живача спочатку погодитися на купівлю, внутрішньо підготувати-ся до неї, а вже потім купити страховий поліс. Така реклама розра-хована тривалий час впливати на потенційного страхувальника. Крім страхових компаній, ЇЇ часто використовують банки, вироб-ники та продавці товарів широкого вжитку.

Як уже зазначалося, реклама — це один із тих засобів, що їх має у розпорядженні страховик для вирішення своїх довгостро-кових та термінових завдань. Починаючи рекламну діяльність, слід насамперед визначити мету, якої намагатимуться досягти за І допомогою реклами, а потім продумати, як це зробити.

Метою реклами страхових послуг є сприяння укладанню но-вих та відновленню раніше діючих договорів страхування. Отже,

потрібні такі заходи:*

Інформування потенційних страхувальників про діючі види

страхування;*

стимулювання бажання докладніше ознайомитися з даним видом послуг — умовами та перевагами страхування;*

формування іміджу компанії.

Можливості реклами можна унаочнити у вигляді піраміди, зо-браженої на рис. 1.

Рис. 1. Образ сучасної реклами

Розглянемо кожний шар нижньої піраміди знизу вгору до-кладніше.

1. Обізнаність — ознайомлення певної частини потенційних споживачів зі страховими продуктами.

2. Засвоєння інформації — зростання обсягу інформації про продукти, завдяки чому певний відсоток споживачів з основи пі-раміди не тільки знатиме про послуги, що надаються, а й матиме уявлення про їхній характер.

3. Переконання — повідомлення необхідного і достатнього обсягу інформації про продукт та його якість з метою переконати якомога більше людей у його цінності.

4. Бажання — досягнення такого рівня впливу на спожива-ча, коли переконання в цінності послуги викликає бажання отримати її.

5. Дія — після того як будуть пройдені всі попередні рівні, пе-вний відсоток бажаючих мати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8