У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Методика діагностики підліткових і юнацьких груп

ПЛАН

1. Загальна характеристика соціального діагнозу об’єднань неповнолітніх.

2. Соціальний діагноз в роботі соціального педагога з групами неповнолітніх різної спрямованості.

3. Соціальний діагноp неформальних об’єднань.

1. Загальна характеристика соціального діагнозу об’єднань неповнолітніх.

Під групою неповнолітніх розуміють сукупність осіб, які взаємодіють один з одним таким чином. Що кожний з них впливає на інших і сам знаходиться під їх впливом. Групи бувають формальні та неформальні. Діагностика підліткових і юнацьких груп має на меті визначення спрямованості групи, її складу, структури взаємостосунків, установок і орієнтації.

До кількісних показників, що діагностуються, відносять: віковий і чисельний склад групи; соціальний і статевий склад; тривалість її існування, частоту і тривалість зустрічей членів; місця зустрічей; рівень групового розвитку на основі самодіагностики; відповідальність за групову діяльність.

До якісних показників, що діагностуються, відносять: підготовленість до спільної діяльності, яка виражається в її ефективності і результативності; характер, цілі, мотиви і спрямованість діяльності; рівень організованості, згуртованості, стійкості, конфліктності, групової прийнятності; внутрішньогрупова структура; типи спілкування і відносин; групові інтереси, потреби і способи їх задоволення, норми і цінності. Кінцевою метою діагнозу груп є визначення способів дії на групу. Процедура діагностики в даному випадку може здійснюватися і психологом за клопотанням соціального педагога.

До числа методів, які може використовувати соціальний педагог, можна віднести спостереження, опитування, соціометричні методики, тести, метод експертних оцінок і т.п. Вибір методів діагностики визначається метою обстеження і обмеженнями (за часом, ресурсами, професійною компетентністю і т.п.).

У діяльності соціального педагога використовується паспортизація підліткових і юнацьких груп. Паспорт неформальної підліткової групи заповнюється в результаті аналізу бесід з її членами, зіставлення інформації, одержаної від різних підлітків. Проводиться як взаємодоповнення, так і виключення помилкової інформації. І тільки у крайньому випадку можливе застосування методу “включеного спостереження”, які припускають, що дослідник по віку і характеру поведінки особливо не виділяється серед членів неформальної групи.

Систематизація паспортів підліткових і юнацьких груп може проводитися не тільки за критерієм спрямованості, але і за їх територіальною приналежністю, місцем проживання чи навчання.

У програму діагностики групи включається комплекс методик, призначених для вивчення особових особливостей лідера (лідерів) даної групи. Лідер часто визначає спрямованість групи, її відкритість зовнішнім контактам, можливість переорієнтації, корекції установок і діяльності групи.

Самостійним напрямом виступає діагностика соціального оточення, в якому живе і діє та або інша група. Увага концентрується на уточненні місця і ролі групи в структурі того або іншого колективу, суспільства загалом. У рамках проведення діагностичних процедур необхідно особливо виділити методи прогнозування поведінки групи. Мета прогнозування — виявити можливі позитивні моменти в роботі з тією або іншою групою. Послідовність ранжується за наступними позиціями:

1) як змінюються інтереси і потреби;

стійкість;

майбутнє.

2. Соціальний діагноз в роботі соціального педагога з групами неповнолітніх різної спрямованості.

Існує достатньо багато типологий (класифікацій) за спрямованістю діяльності груп неповнолітніх. Зупинимося на двох з них.

1. Одна з найпоширеніших типологий припускає розподіл існуючого різноманіття груп:*

на просоціалъні, спрямованість яких узгоджується із заохочуваними суспільством цінностями і установками. Позитивні групові норми привносяться з соціального середовища, формуються і зміцнюються в процесі соціально значущої навчальної, трудової і суспільної спільної діяльності;*

асоціальні, спрямованість яких не узгоджується з цінностями і нормами, що встановились в суспільстві. Члени цих груп ведуть сумісний асоціально-кримінальний спосіб життя і скоюють різні правопорушення. Спільна асоціально-кримінальна діяльність характеризується в цих групах соціальним відчуженням, відособленням, протистоянням;*

при відповідному рівні розвитку і організованості асоціально-кримінальної діяльності асоціальні групи можуть скоювати злочини, і тоді вони перетворюються на криміногенні, або злочинні, групи, які характеризуються більшою замкнутістю, круговою порукою, злочинною діяльністю, вираженим зіставленням себе іншим групам. Міжособові відносини в таких групах опосередковуються асоціальними або антигромадськими цінностями і ведуть до деперсоналізації особи.

3. Соціальний діагноз неформальних об’єднань

Під терміном “неформальна група” позначають відразу кілька об’єктів, соціальна природа якиз є різню.

По-перше, це угрупування переважно підліткові, всередині яких організаційні відносини виражені або дуже слабо, аабо, навпаки, дуже сильно із загрозою використання фізичної сили. Самоціллю подібних неформальних мпільностей у більшості є спілкування, а головним внутрішнім принципом – групова солідарність. Такі неформальні “тусовки” служать засобом самовизначення, тією групою, завдяки якій неповнолітній знаходить своє місце у відношенні “я-ми-вони”.

По-друге, до неформалів на сьогодні відносяться учасники різних самодіяльних об’єднань. Серед них – екологічні групи, історико-культурні об’єднання і політичні клуби.

По-третє, до неформальних організацій часто відносять тих, хто включений у масові національні та суспільні рухи

Неформальні групи можуть бути організовані як у рамках формальних, так і поза ними. Перші є у рамках певних організацій, другі – існують незалежно від формальних. Вони утворюються на основі просторової близькості (сусіди), спільності інтересів, психофізіологічних характеристик, особистої симпатії. Контакти в таких групах є глибші й ширші, більш значущі для індивідів. Саме такі групи справляють суттєвий вплив на соціалізацію особистості.

Причинами створення неформальних об’єднань є:

реакція на недоліки роботи з молоддю;

проблеми соціальної структури в державі;

наслідки бюрократії та формалізму;

прагнення проявити самостійність;

прагнення задовольнити потреби й інтереси;

необхідність у спілкуванні;

особливості молодіжної свідомості й розвитку.

Соціально-педагогічним впливом на спрямованість і діяльність неформальної групи можна виділити: через поведінку лідера, введення в групу осіб, які мають просоціальну спрямованість, через переорієнтацію діяльності.

Соціальний діагноз неформальних об’єднань здійснюється за наступною технологією.

І етап:

- ознайомлення з групою, його лідером;

- постановка мети і завдань;

- виділення предмету діагностики; вибір основних показників і критеріїв.

ІІ етап:

- вимірювання і аналіз отриманих кількісних та якісних показників.

ІІІ етап:

- підсумок, оформлення висновків і постановка


Сторінки: 1 2