У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Хто, на думку мешканців Івано-Франківська, може уособлювати зразок державного лідера сучасної України?

Наприкінці червня цього року в м. Івано-Франківськ соціологічна група “Молодіжні ініціативи” провела соціологічне опитування щодо відзначення державних свят України.

Було опитано 300 жителів Івано-Франківська з різних вікових груп. Анкета соціологічного опитування складалася з 4 запитань.

На перше запитання - “Яке, на Вашу думку, свято могло б консолідувати українське суспільство?” – 48% опитаних відповіли, що таким святом є день незалежності України, який відзначаємо 24 серпня. 15% опитаних вважають, що найважливішим державним святом є день Конституції України, а для 10% святом, яке може консолідувати українське суспільство є День Злуки (22 січня).

Як бачимо, для жителів Івано-Франківська найважливішими є ті історичні події, які сприяли утвердженню України, як незалежної, самостійної, суверенної та єдиної держави.

Щодо інших свят, варто відзначити, що активність була значно меншою. Зокрема, за День Перемоги (9 травня) свої голоси віддали 7% опитаних, за Новий Рік, за День Створення УПА (14 жовтня) по 5 % голосів, за День Героїв (23 травня ) – 4%, за 8 Березня та 1 Травня – найменше – по 3% голосів.

На запитання “Як Ви ставитесь до відзначення Дня Перемоги 9 травня?” 67% опитаних відповіли, що до цього свята вони ставляться позитивно, 10% зазначили своє негативне ставлення до відзначення Дня Перемоги, а 23% не могли визначитися з відповіддю. Для одних – це є найближче, найважливіше свято – День визволення з - під німецької окупації, для інших – це взагалі не українське свято, ще інші вважають що 9 травня – це не точна дата перемоги над фашистами.

А на запитання про ставлення до відзначення Дня героїв 23 травня реакція мешканців Івано-Франківська була зовсім несподіваною. Так 51% опитаних вагалися з відповіддю, аргументуючи це тим, що вони або зовсім не знають, що це за свято, або не знають про яких героїв йдеться. Тільки 37 відсотків ставляться до відзначення Дня Героїв позитивно (і то, мабуть, не зовсім свідомо), а 12% – негативно, мовляв, героїв у нас ніяких немає та й свято це у нас святкується не дуже.

Більш зацікавлено сприймалося запитання про образ державного лідера для сучасної України. Для вибору в анкеті було подано декілька прізвищ найвідоміших державних діячів України. Результати показали, що риси, які були притаманні гетьману Богдану Хмельницькому та лідеру національно-демократичного руху В’ячеславу Чорноволу найбільш вдало відповідають зразку державного лідера для сучасної країни. Так, за Богдана Хмельницького та В’ячеслава Чорновола віддали 22% і 21% голосів відповідно.

На третій позиції опинився Михайло Грушевський, якому симпатизують 16% опитаних.

Щодо Тараса Шевченка, то для мешканців Івано-Франківська він, безперечно, залишається лідером національно-визвольного руху, талановитим поетом, проте Шевченко не уособлює для більшості зразка державного лідера України. Йому віддали свої голоси 12% респондентів.

Діяльність Івана Мазепи завжди сприймалася неоднозначно. Його дії як керівника гетьманської держави оцінили позитивно тільки 11% опитаних.

Несподіваною виявилася оцінка діяльності лідерів повстанського руху на Західній Україні Євгена Коновальця та Степана Бандери, які набрали відповідно 4% і 5% голосів. Мабуть, все-таки для більшості вони залишаються лідерами виключно повстанського руху, а не держави в цілому. Паралельно з цими діячами іде й екс-президент України Леонід Кравчук, діяльність якого так і не увінчалася успіхом.

Як не дивно, залишилися ще в Івано-Франківську і прихильники радянського тоталітарного режиму. Так за лідерів лівого руху – Володимира Леніна і Йосипа Сталіна – віддали свої голоси 1% і 3% голосів відповідно.

Отже, в результаті опитування стало ясно, що мешканці Івано-Франківська хотіли би бачити на чолі своєї держави цілеспрямовану, тверду, рішучу і вірну народові та Україні особу, когось на зразок Богдана Хмельницького чи В’ячеслава Чорновола.