У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Наше здоров’я – в наших руках

Чується тихий, тупий стукіт серця, схвильоване дихання і клекіт у грудях, тяжкі кроки то зупиняються, то знову порушують тишу ночі. У думках можна уявити образ цієї людини: червоні мутні очі, що ледь видні на худому змученому лиці, гострий ніс, обкусані до крові губи, які вирушаться так, ніби хочуть щось сказати і водночас стримують це. Все тіло тремтить мов у лихоманці, на зморщеному чи то від гніву, чи від болю чолі, виступали краплини поту і стікали вниз по обличчю. Жахлива картина залежності!..

Величезна тінь упала на ХХІ . Людство поринуло у безодню невідомої, таємної, жахливої залежності від наркотиків, тютюну, алкоголю. Майбутнє нашого світу під загрозою! Адже це тільки крихітний зародок неминучої трагедії людства.

Здоров’я у повсякденний час стає міфом. Адже сьогодні на імунну систему людини впливає екологія, оточення, соціальний стан, катастрофи антропогенного характеру тощо. Багато людей на вулицях нашого міста, чхаючи і кашляючи, квапляться на роботу, сотні молодих юнаків та дівчат вже зараз насолоджуються димом сигарет та алкоголем. Але ніхто не думає в цей час про відповідальність за свої вчинки та їхні наслідки. Скільки сотень чи тисяч людей потраплять сьогодні до лікарні, скільки дітей будуть плакати від чергового уколу, скільки викликів швидкої допомоги буде вночі і скільки людей потребують допомоги?! Про це не хвилюються до того часу, поки проблеми із здоров’ям не постукають у двері нашого дому.

Наркотики – одна із головних глобальних проблем людства. Вона все більше задурманює розум молодих людей. Сотні тисяч, мільйони страждають залежністю від наркотиків. Спершу це заради цікавості, але потім з’являється потреба ще і ще. У той час людина не усвідомлює, якого нищівного удару завдає здоров’ю і психіці. Залежність від легких наркотиків та на ранніх етапах захворювання виліковні, тобто людина має шанс, надію повернутися у нормальний світ. Але бувають і безвихідні ситуації, і це є трагедія, катастрофа. Як людство могло опуститися до такого рівня: бути залежними від чогось? Наркомани відчувають задоволення, блаженство, яке скорочує їхнє життя у сотні разів.

Хвилюючим питанням є також алкоголь і тютюн. Ейфорія від цигарки дозволяє людині забути про проблеми, негаразди, які цим не вирішаються.

Алкоголіки не визнають, що вони хворі люди; агресивно ставляться до оточуючих. А причиною цього стають особисті проблеми, самотність, проблеми сім’ї, родини, тяжкі втрати, стреси. Люди повинні пам’ятати, що куріння, нікотин наркотики, спиртні напої це не вихід із складної ситуації, а навпаки.

На телевізійних екранах часто з’являються заклики: “Зупинимо СНІД – доки він не зупинив нас!” синдром набутого імунодефіциту все більше і більше уражує людей. “Чорна чума” ХХ століття спустошує населення. Це невиліковна хвороба, вірус якої, потрапивши в організм, пошкоджує клітини. В результаті цього людина стає безсила перед збудниками інших захворювань.

Кожний сотий житель нашої країни хворий. Отже, треба берегти себе і своє здоров’я.

Все частіше спалахують різні епідемії захворювань. Але треба уникати їх. Адже здоров’я – найголовніше. Здорову людину можна порівняти із свіжою, красивою квіткою, а хвору із сухою з облетівшими пелюстками. Здоров’я відіграє велику роль у нашому житті. Адже без нього нецікава робота, навчання, відпочинок. Здоров’я це гарний настрій, чудове, самопочуття – не занедбайте його.

Ледь мерехтять лампи коридорів похмурої лікарні. Палата. У повітрі коливається запах боротьби життя та смерті. Легкі порухи енцефалограми, тяжке дихання і глухий стогін... І раптом тиша... Метушня людей у білих халатах – на марне... Життя – переможне. Це жахливо! Це не має бути картиною із майбутнього! А чи думаємо ми про майбутнє, про своїх дітей, онуків? Чи замислюємось про своє здоров’я, здоров’я тих, хто нас оточує? Бажаємо бачити страждання безнадійно хворих людей і безсилля в очах лікаря? Чи хочеться нам зберегти планету від загибелі? Чи не набридло спостерігати за одвічною боротьбою життя і смерті? Можливо, треба зробити її непомітною? Треба думати про себе, свої вчинки, мати силу волі і вчасно звертатись за допомогою. Наше здоров’я залежить від нас самих. Потрібно робити певні висновки із того, що вже трапилось. “Людина – господар свого здоров’я”.