У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ЕКОНОМІКИ

Реферат

«Студентська сім”я»

 

Збереження здоров’я молоді та профілактика негативних явищ в молодіжному середовищі.

Здоров’я молоді – предмет особливої турботи. На жаль, його стан в останні роки не можна назвати задовільним. Серед багатьох негативних чинників особливу небезпеку становить поширення таких соціально небезпечних хвороб, як СНІД, туберкульоз, наркоманія, алкоголізм.

З питань попередження негативних явищ в молодіжному середовищі надаються індивідуальні консультації; проводяться семінари та тренінги: "Проблеми формування у дітей та молоді здорового образу життя", "Молоде покоління обирає здоров’я", "Говоримо" Ні" - наркотикам"; лекції та диспути з профілактики хвороб, що передаються статевим шляхом та профілактики ранніх абортів в учбових закладах; низка акцій: "Здоровим бути здорово", "АнтиСНІД", “16 днів проти гендерного насильства ” ; конкурси малюнків та плакатів відповідної тематики; рок-фестиваль "Молодь Макіївки говорить "Ні" негативним явищам".  

При Макіївському міському ЦССМ реалізується проект "Профілактика ВІЛ/CНІДу серед молодих осіб, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом", в рамках якого працюють 7 консультативних пунктів "Довіра". До роботи пунктів залучено: 3 штатних працівника ЦССМ, 24 медичних працівника, 20 волонтерів.

З метою організації оздоровлення дітей та молоді здійснюються наступні заходи: при Совєтському РЦ ССМ працює літній оздоровчий табір для дітей пільгових категорій "Гніздечко", оздоровлюються діти у дитячому оздоровчому центрі «Артек», пансіонаті “Коблево”, у спортивно-оздоровчих таборах на узбережжі Чорного моря, в студентських оздоровчих таборах.

Забезпечення соціального і правового захисту неповнолітніх.

Втілення в життя вимог Конвенції ООН про права дитини щодо охорони дитинства як загальнонаціонального пріоритету потребує від державних органів і служб оперативних дій, спрямованих на ефективне вирішення проблем неповнолітніх.

Проблема бродяжництва й жебракування дітей, що випливає із проблеми малозабезпечених, кризових та асоціальних сімей, залишається надзвичайно гострою. Як правило, батьки „ дітей вулиць” зловживають алкоголем, наркотиками, ведуть аморальний спосіб життя, часто примушуючи дітей заробляти їм на „зілля” жебракуванням, або ж взагалі перебувають у місцях позбавлення волі.

В місті 4 притулки, 1 дитячий будинок, 4 допоміжних шкіл-інтернатів. Притулки для неповнолітніх сприяють розв’язанню проблеми соціального сирітства: діти отримують соціальну і правову допомогу. Працівники притулків сприяють поверненню до сім’ї , до закладів освіти соціальної реабілітації, в сім’ї під опіку та піклування.

Обов’язки щодо захисту прав неповнолітніх покладені на органи опіки та піклування (опікунські ради), службу у справах неповнолітніх, відділ у справах сім’ї та молоді Макіївської міськради, міські та районні центри соціальних служб для молоді.

Державна підтримка сімей, які мають дітей, здійснюється через надання їм різних видів соціальної допомоги .

З метою підтримки різних категорій сімей проводяться
- конкурс серед багатодітних сімей „ Сім’я – року” - переможцем стала сім’я Карпусь, в якій виховуються 6 рідних та 16 прийомних дітей;
- відбірковий тур обласного конкурсу творчих сімей „Родинні скарби України”;
- конкурс серед робітничої молоді крупних промислових підприємств Донецької області „Молода сім’я”;
- конкурс студентських сімей серед вищих навчальних закладів „Ти + я – студентська сім’я”, „Добрий день малюк!” для молодих матерів.

Усі категорії сімей активно приймають участь в благодійній акції „Створи добро”, запрошуються на святкування Дня захисту дітей, Дня сім’ї, Дня матері, Дня молоді тощо.

Одна з пріоритетних форм сімейного виховання в Україні прийомні сім’ї.

Прийомні діти - діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані до прийомної сім'ї.

Прийомними батьками можуть бути особи, які перебувають у шлюбі, крім випадків, коли хоча б одна з них: не пройшла курс підготовки кандидатів у прийомні батьки; визнана в установленому порядку недієздатною або обмежено дієздатною; позбавлена батьківських прав; колишній опікун (піклувальник, усиновитель), позбавлений відповідних прав за неналежне виконання покладених на нього обов'язків; за станом здоров'я не може виконувати обов'язки щодо виховання дітей (інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства).

Не можуть бути прийомними батьками особи, з якими на спільній житловій площі проживають члени сім'ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства

Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім'ї, обчислений за останні шість календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім'ї, не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), встановлений законодавством. Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов'язковому порядку мають пройти навчання, організоване місцевими відділами у справах сім'ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за програмою, затвердженою Міністерством у справах сім'ї, дітей та молоді.

Підтримка студентської молоді

Студентська молодь – найбільш творча й активна частина молодої генерації, в м. Макіївка складає приблизно 30 тис. осіб.

З метою сприяння розвитку студентського дозвілля, підтримки творчої та обдарованої студентської молоді проходять різноманітні молодіжні фестивалі, акції, КВК, ярмарки ідей, конференції. Стали традиційними такі заходи, як „Ти +я= студентська сім’я”, „Кохання, та все таке”, Міжвузівський фестиваль команд КВК та СТЕМів. Кожен учбовий заклад проводить по 1-2 міському міжвузівському заходу.

З метою підтримки і заохочення учнів загальноосвітніх шкіл, учнів середніх спеціальних та студентів вищих навчальних закладів, незалежно від форм власності, які досягли значних і визнаних результатів в навчанні та творчій діяльності,


Сторінки: 1 2