У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Соціальна трансформація та перетворення, що відбувається в сучасному українському суспільстві, психологічна напруженість, нестабільність, апатія, цинізм – ось чинники, які зумовлюють нездоровий спосіб життя. Тому сьогодні існує нагальна потреба осмислення та аналізу системи взаємодії соціальних інститутів у процесі формування здорового способу життя.

На сучасному етапі соціального розвитку нашого суспільства – актуальною є проблема аддективної поведінки молодого покоління.

Особливо поширеною шкідливою звичкою є тютюнокуріння. Це гостра соціально-педагогічна проблема, яка вирішувалася, вирішується і напевно ще довгий час буде розв’язуватися багатьма науковцями.

Статистичні дані засвідчують, що у світі є понад мільярд курців. Кожен 12-й мешканець планети помирає від наслідків куріння. Щороку близько 10 мільйонів осіб помирають від раку, серцевих захворювань та інших хвороб, пов’язаних з курінням. Це більшість ніж кількість людей, які загинули від тероризму та військових дій.

З вини залежності від тютюну кожних 8 секунд на Землі помирає людина. У минулому році 120 тисяч українців перестали курити – вони померли – і їх смерть спричинило тютюнопаління. Як бачимо наслідки цієї проблеми є і з нею треба боротися. Отож необхідно прикласти багато зусиль, щоб змінити таку трагічну картину.

За минулі 20 років психологічна наука збагатилася значною кількістю даних, новими поглядами на природу виникнення та методи лікування залежності.

Хочемо зазначити, що з-поміж вчених, які займалися проблемою здорового способу життя в цілому та шкідливістю тютюнозалежності, зокрема: Г.Л. Опанасенко – голова з проблемної комісії МЗ АМН України, “Санологія і валеологія”, яка охарактеризовує означену проблему з позиції валеології.

Н.О. Егонська – головний психолог в МПЦ. Вона в психологічному аспекті дає означення аддикції серед молоді.

М.Й. Боршевський, завідуючий лабораторією психології ім. П.Р. Гамати Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України. Розкриває внутрішні механізми виникнення залежності особистості від психотропних речовин.

Актуальність проблеми – полягає в незнанні внутрішніх і зовнішніх чинників, які впливають на людину та штовхають її в коло залежності, важливість досконалого вирішення цієї проблеми і ефективно з нею боротись.

Мета статті – розкрити сутність аддиктивної поведінки в аспекті тютюнозалежності з позицій соціально – педагогічної діяльності.

Якщо говорити про причини залежності, то в сучасній соціально-педагогічній науці виокремлюють: по-перше – це внутрішні особливості розвитку особистості. Основу внутрішніх сил, що спонукають дитину до вживання психоактивних речовин, складає механізм пошуку вражень. Наприклад спортсмени спрямовують свою активність на фізичні вправи та на ризик, учні спецшкіл на інтелектуальні інтереси, а деякі підлітки на соціальний ризик.

Залежна поведінка підлітків можлива як прояви реакцій наслідування чи групування з однолітками.

Загалом дослідження доводять, що ранимі, замкнені, чутливі, ті, що важко переживають розчарування люди, частіше схиляються до вживання психоактивних речовин. [4, 73].

По-друге – це сімейні та культурні умови, а також вплив оточення. Це негативний приклад батьків, що вживають негативні речовини.

Тому перед соціальними педагогами постає завдання про попередження такої звички серед дітей. Адже попередити легше ніж лікувати.

Відомо, що профілактика поділяється на первинну, вторинну та третинну. Первинна профілактика спрямована на попередження такої негативної поведінки, вторинна має на увазі стримування темпу розвитку куріння та попередження ускладнень, а третинна – комплекс реабілітаційних впливів на хворих.

Щодо конкретних напрямків соціально-психологічної роботи із профілактики, то вони повинні включати:

навички спілкування;

власний механізм прийняття рішень;

розвиток критичності;

навички між особистісної взаємодії;

здатність відстоювати свою точку зору;

здатність керувати собою;

розвиток впевненості у собі;

вирішення проблеми сенсу буття. [4,82].

Навіть одного погляду на перелік факторів ризику достатньо для того, щоб зрозуміти, що почати вживання психоактивних речовин може практично будь-яка дитина. Тому дуже важливо помітити, що на початку вживання, щоб в подальшому житті не призвело до відхилень у поведінці, та формування залежності.

Надзвичайно негативним є той факт, що курці завдають відчутної шкоди не лише собі. Проведені дослідження, що в людей, які постійно вживають дим сигарет, клітини слизової оболонки бронхів піддаються грубим змінам, своєї внутрішньої структури. Тютюновий дим нейтралізує вітамін С. Імунна система курців знижена, підвищується небезпека до алергічних захворювань. Особливо чуттєві до нікотину шлунок, кишечник, небезпечно впливає він на печінку. [1, 23].

Нікотин згубно впливає на органи чуттів: знижується зір, знижена гострота слуху.

Куріння – складний умовно-рефлекторний психологічний процес. Будь-яке навіть мінімальне куріння шкідливе для здоров’я. Кожен, хто щодня викурює 20 цигарок, за рік перетворює в попіл і дим 117 тис. Квадратних сантиметрів паперу. На такій кількості паперу можна надрукувати книжку на 300 сторінок.

Курець, за рік викурюючи щодня по 20 цигарок, вводить у себе дозу радіації силою в 300 рентгенівських знімків. У тютюновому димі є 500 речовин, які містять ракогенні властивості. Діти, які живуть з батьками курцями, частіше хворіють пневмоніями та бронхітами. 70% молодих курців шкодують про те, що почали курити, але мало хто може порвати з цією звичкою.

Тому дуже важливо попередити і не допустити до початку вживання куріння, дати побачити все негативне і психологічно налаштувати людину на відсутність такої думки як куріння. Дати зрозуміти цінність життя і як не варто його отруювати шкідливим для організму димом. [2, 43].

Тому, на мою думку, для соціального педагога потрібно завдати сильного превентивного удару ще при зародженні такої згубної думки.

Адже здоров’я – це саме та річ, яка цінується найбільше тоді, коли виникає небезпека його втратити.

Таким чином головна формула здорового способу життя:

я знаю (усе про здоров’я)

я хочу (бути здоровим)

я вмію (бути здоровим)

я роблю (усе можливе, щоб бути здоровим).

Реалізувати ці прагнення людини може допомогти грамотно сконструйована система взаємодії соціальних інститутів, кожен з


Сторінки: 1 2