У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему

“Соціологія молоді

Проблеми молоді, її освіти, виховання, соціального становлення участі у суспільному житті перебувають у центрі уваги і на перехресті різних наук. Соціологія, відносить ці проблеми до найважливіших. Зважаючи на те, що соціальний портрет молоді формуються під впливом різноманітних суспільно-політичних, соціальних чинників, соціологія виявляє непересічний інтерес до того, яку роль відіграватимуть для молоді певні соціальні цінності, норми моралі, традиції тощо.

Самопочуття молоді є одним з головних показників розвитку суспільства. А проблема формування її свідомості – це одна із провідних у соціології. Вирішення багатьох проблем молоді залежить від факторів соціального життя. Йдеться про вибір професії, життєвого шляху, самовизначення професійну мобільність тощо.

Не менш актуальними є проблеми здоров’я, освіти молоді, спілкування її з дорослими і однолітками.

Для вивчення молодіжних проблем, потрібен глибокий системний аналіз стану молоді, чим покликана займатися соціологія молоді.

Соціологія молоді – це галузь соціології, яка досліджує соціальну демографічну спільність суспільства, що перебуває у процесі переходу від дитинства до дорослого життя і переживає стан сімейної та поза сімейної. Соціологізація, інтерналізації норм і цінностей, творення соціальних і професійних очікувань, ролей, статусу.

Соціологія молоді функціонує на трьох рівнях:

загальнометологічному

спеціально-теоретичному

емпіричному.

Ця соціологія дає змогу дотримуватися єдності вихідних метол логічних понять, операційних визначень конкретно історичного змісту та імпіричних індикаторів.

На перших двох рівнях відбувається вироблення науково-достовірного визначення молоді у певних межах і з урахуванням конкретно-історичних умов, її існування і розвитку.

Емпіричний рівень функціонування соціології молоді, на основі нагромадженого соціологічного матеріалу та нової соціологічної інформації сприяє поглибленому розумінню молодіжних проблем, розкриттю їх тісного зв’язку з проблемами суспільства; перелічує мету оперативного редагування на нові явища в молодіжному середовищі та прогнозування їх розвитку.

На перших двох рівнях відбувається вироблення науково достовірного визначення молоді у певних межах і з ураху-ванням конкретно-історичних умов її існування і розвитку; обґрунтування сутнісних специфічних особливостей цієї спільноти, які зумовлюють відмінність молоді від інших со-ціальних груп і спільнот суспільства, з'ясування об'єктив-них і, суб'єктивних чинників, що визначають якісну своєрід-ність молодого покоління.

Емпіричний рівень функціонування соціології молоді на основі нагромадженого соціологічного матеріалу та нової со-ціологічної інформації сприяє поглибленому розумінню мо-лодіжних проблем, розкриттю їх тісного зв'язку з проблема-ми суспільства; переслідує мету оперативного реагування на нові явища в молодіжному середовищі та прогнозування їх розвитку.

Предмет соціології молоді охоплює такі аспекти:—

вироблення понятійно-категоріального апарату для визначення сутності молоді, специфіки її життєдіяльності у суспільстві;—

опис стану та виявлення динаміки ціннісних орієн-тацій молоді;—

вивчення процесів формування політичних, мораль-них, професійних і естетичних інтересів та позицій;—

вивчення чинників, які впливають на формування свідо-мості та реальної поведінки різних груп молоді;—

визначення поняття «молодь» та встановлення її віко-вих меж;—

вивчення механізму формування свідомості молоді.

співвідношення біологічного та соціального, а також чинників, які впливають на свідомість і поведінку молодої людини;—

дослідження взаємодії поколінь та визначення ролі вікових етапів у структурі життєвого циклу особи;—

вивчення механізмів соціалізації та виховання моло-дого покоління, набуття соціальної зрілості та становлення молоді як суб'єкта історії.

Головна мета соціології молоді полягає у тому, щоб на підставі узагальнюючого аналізу тенденцій формування й розвитку соціального обличчя молоді, умов її життєдіяль-ності виробити науково обґрунтовані методи та форми діяль-ності державних, громадських установ, які повинні регулю-вати соціальні процеси у молодіжному середовищі та управ-ляти ними. Кінцевим результатом цих розробок має стати державна молодіжна політика.

Для реалізації такої мети потрібно:—

виробити специфічний понятійно-категоріальний апа-рат, який би розкривав сутність соціології молоді;—

дослідити актуальні економічні та соціальні проблеми молоді, виробити коротко та довгостроковий прогнози їх розвитку;—

дати сутнісну характеристику молоді як особливої со-ціально-демографічної спільноти;—

виробити сучасні методики комплексного вивчення молодіжних проблем;—

виробити ефективні механізми, які забезпечували б тісний зв'язок дослідницьких інститутів, лабораторій з дер-жавними та громадськими структурами, що працюють з мо-лоддю;—

виробити сучасну соціологічну молодіжну концепцію і створити засади для формування сильної державної молоді-жної політики.

Вивчення молодіжних проблем відбувається за багатьма напрямами. Молодь досліджують у різноманітних сферах її життєдіяльності: праці, навчанні, сім'ї, неформальних орга-нізаціях, під час дозвілля, що передбачає активний обмін інформацією з іншими зацікавленими науками Л

Скажімо, демографія виявляє тенденції кількісних змін молоді у структурі населення, рівень народжуваності, смерт-ності, співвідношення молодих чоловіків і жінок тощо. Пси-хологія досліджує вікові особливості свідомості та поведінки молоді, вікові зміни у структурі особистості, процес акселе-рації, динаміку інтелектуального, емоційного розвитку тощо. Соціальна психологія розкриває специфіку механізмів спілку-вання, формування контактних груп, зміни соціальних ролей. Педагогіка визначає можливості та засоби виховання і навчання молодої людини, засвоєння нею необхідної інфор-мації, залучення молоді До різноманітних видів діяльності. Молодіжні аспекти вивчають соціологія праці, соціологія освіти, соціологія сім'ї, соціологія виховання, соціологія девіантної поведінки. Ці галузі соціологічного знання дослід-жують молодь в окремих сферах її життєдіяльності, їх дані допомагають скласти повнішу картину молодіжних проблем, процесів, явищ. Соціологія молоді не тільки запозичує цю інформацію, але й надає їй цілісного характеру, визначає її місце в структурі свідомості та поведінки як молоді загалом, так і окремих її груп. Це дає змогу соціології молоді викону-вати функції цілісного систематичного аналізу молоді, дослід-жувати її з позицій динамічних змін у всіх важливих сфе-рах: у соціальній структурі, політичному, економічному, со-ціальному й духовному житті.