У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Конфлікт в сім
101



Міністерство освіти і науки України

Дипломна робота

Конфлікт в сім'ї як аспект соціально-педагогічної діяльності

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ І. ПРОБЛЕМА КОНФЛІКТНОСТІ В СІМ’ЯХ………………………..7

1.1. Психолого-педагогічний аналіз конфлікту;…………………….. ………....7

1.2. Феномен конфлікту в сім’ї; ……………………………………………..…14

1.3. Конфлікт як першопричина насильства у сім’ї;…………………...….31

Висновки до I розділу;…………………………………………………………..42

РОЗДІЛ ІІ. СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВЯЗАННЯ КОНФЛІКТНИХ СИТУАЦІЙ В СІМ’ЯХ ……………………………………..43

2.1. Соціально-педагогічне консультування як важлива форма роботи соціального педагога з подружжям;………………………………………… 43

2.2. Стратегії розв’язання конфліктів в сім’ях;………………………………. 49

2.3. Шляхи і способи попередження сімейних конфліктів;…………………..55

Висновки до II розділу;……………………………………………….................64

РОЗДІЛ III. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЙОГО РЕЗУЛЬТАТИ……………………………………………………………………66

3.1. Організація та проведення дослідження;…………………….…………....66

3.2. Результати дослідження;……………………………………….…………...69

Висновки до III розділу;………………………………………………................74

ВИСНОВИ………………………………………………………………………. 76

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….80

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. На сучасний стан сім'ї впливають зміни, які відбуваються в суспільстві: кризи політичної, економічної, культурної систем; демографічні, побутові, морально-психологічні та інші.

В умовах інтенсивної демократизації суспільних відносин в Українській державі значно зростає роль сім`ї як джерела і регулятора моральних відносин особи у всіх сферах її життєдіяльності. У сім`ї повинен закладатися міцний фундамент моральної відповідальності, працелюбності, гуманізму, честі й гідності людини – загальнолюдських якостей, необхідних для ефективного включення людини у сферу суспільних відносин.

Визначення сім'ї як соціального явища в єдності його сутності та специфіки потребує, по-перше, визнання зв'язку сім'ї зі шлюбом (і відповідно розмежування сімейних та просто родинних груп), по-друге, наявність усіх форм інституалізації шлюбу (у тому числі визнання його відповідності діючим у суспільстві юридичним нормам в акті регістрації шлюбу). Соціальним інститутом не можна вважати будь-яку групу людей, що проживають разом та ведуть спільне домашнє господарство, хоча статистичне визначення сім'ї не робить різниці між інституйованими сім'ями та родинними групами у найширшому розумінні цього поняття. Між тим, тільки інституйована сім'я має увесь комплекс соціальних функцій та ролей, заради яких суспільство створює, підтримує та зберігає цей інститут.

Протягом свого життєвого циклу сім’я постійно зустрічається з різноманітними труднощами, несприятливими умовами, проблемами. Мова йде про досить широкий спектр обставин, особливості соціального середовища, умови життєдіяльності сім’ї, зміни в особистості одного з подружжя, які можуть ускладнити функціонування сім’ї. Усі численні проблеми, які виникають перед сім’єю можна умовно розподілити за силою і тривалістю їх впливу. Особливе значення мають при цьому дві групи сімейних проблем. Прикладом перших може слугувати смерть одного з подружжя звістка про подружню зраду, раптові зміни у житті і соціальному статусі (наприклад раптове і серйозне захворювання). До другої групи проблем можна віднести через мірне фізичне і психічне навантаження у побуті, на виробництві, складнощі з вирішенням житлової проблеми, тривалий і стійкий конфлікт між членами сім’ї тощо.

Сім'я виховує для суспільства нових громадян, передаючи їм мову, основні форми поведінки, національні традиції й звичаї, моральні та духовні цінності. Сім'я виконує соціалізуючу функцію.

Соціалізації зазнають не тільки діти, які завдяки їй уростають у суспільство, а й саме подружжя, оскільки адаптація до шлюбних, батьківських та інших сімейних ролей – це також соціалізуючий процес. Водночас він задовольняє батьківські потреби у вихованні дітей і зба-гачує новим соціальним досвідом особистість шлюбних партнерів.

Виникнення негативних емоцій у подружніх чи сімейних стосунках – це нормальне явище, органічна складова частина повноцінного життя, повноцінного кохання.

Життя доводить, що конфлікт не відноситься до тих явищ, якими можна ефективно керувати на основі життєвого досвіду і здорового глузду. Конфлікт – це найбільш гострий спосіб усунення протиріч, що виникають у процесі взаємодії, що полягає в протидії суб'єктів конфлікту і звичайно супроводжується негативними емоціями.

Як сказав Л. Берне: „Багато без чого людина може обійтися, тільки не без людей”, а є люди є і конфлікти.

У даній науковій роботі ми хочемо розглянути сімейні конфлікти, тому що родина – найдавніший інститут людської взаємодії. Її унікальність полягає в тому, що кілька людей самим тісним способом взаємодіють протягом тривалого часу, що нараховує десятки років, тобто протягом більшої частини людського життя. У такій системі інтенсивної взаємодії не можуть не виникати суперечки, конфлікти і кризи.

До питань вирішення конфліктів у сім'ї звертались такі науковці, як: Лисенко В., Рюриков Ю., Сименчинко В., Ковальов С., Захарченко В. , Шейнов В., Ковбас Б., Костів В., Берн Э.

У працях вчених знаходимо посилання на необхідність актуалізації та вирішення даної проблеми. Виникає потреба у підготовці фахівців, щодо роботи з сім’ями у випадку конфлікту. Отож теоретична і практична значущість дослідження даної проблеми зумовили вибір теми „Конфлікт у сім'ї як аспект соціально-педагогічної діяльності ”.

Об’єкт дослідження – життєдіяльність сім'ї.

Предмет дослідження – робота соціального педагога з сім’єю у випадку конфлікту.

Мета дослідження – виявити особливості конфліктних ситуацій у подружніх парах задля їх розв’язання.

Гіпотеза – особливості конфлікних ситуацій в подружніх парах в значній мірі залежить від особистісних якостей партнерів.

Відповідно до об’єкту, предмету, мети і висловленої гіпотези ми визначили ряд завдань:

-дослідити соціально-педагогічний та психологічний аспект конфлікту ;

-проаналізувати психолого – педагогічні особливості конфліктних ситуацій у сім’ї;

-виокремити особливості консультативної роботи соціального педагога з конфліктуючими сім’ями.

-проаналізувати шляхи, способи та стратегії попередження і розв’язання конфліктних ситуацій у подружжі.

Методи дослідження.

Теоретичного пошуку: аналіз філософської, педагогічної, юридичної, медичної літератури, що дало змогу уточнити зміст понятя «конфлікт в сім’ї», класифікація, систематизація та узагальнення, за допомогою яких визначено сутність та соціально-педагогічні умови профілактики, та розв’язання сімейних конфліктів.

Емпіричного характеру: діагностичні (анкетування, інтерв’ювання, опитування, бесіда, тощо); прогностичні (експерементних оцінок, узагальнення належних характеристик,тощо) – отримані за їхньою допомогою дані було використано для визначення стилів поведінки сімейних партнерів при конфліктних ситуаціях, у процесі досліджень було підтверджено висунуту


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26