У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

Тема Порівняльний аналіз діяльності служб у справах дітей України та Великобританії_____________________________________________________

АНОТАЦІЯ

У магістерській роботі досліджено особливості соціально-педагогічної діяльності служб у справах дітей в Україні та Великобританії. Встановлено, що в інституційній структурі суспільства соціальна робота виступає додатковим соціальним інститутом, який орієнтований на розв’язання проблем, зумовлених негативними діями або бездіяльністю базових інститутів.

Доведено, що ефективна соціальна робота з дітьми має проводитися в рамках педагогічної системи. Визначено, що державна соціальна політика є методологічною та організаційною основою здійснення соціальної роботи з дітьми. Проаналізовано структуру та функції системи соціальних служб у справах дітей, розкрито зміст і педагогічні технології організаційно-педагогічної діяльності соціальних служб Великобританії, обґрунтовано висновки і рекомендації щодо творчого використання англійського досвіду в Україні.

Ключові слова: соціальна робота, методи соціальної роботи, соціальні послуги, соціальні служби у справах дітей, центри соціальних служб для молоді.

ANNOTATION

In master's degree work the features of socially pedagogical activity of services are probed in matters of children in Ukraine and Great Britain. It is set that in the structure of society social work comes forward an additional social institute, which is oriented to the decision of problems, predefined negative actions or inactivity of base institutes.

It is proved that effective social work with children must be conducted within the framework of the pedagogical system. Certainly, that a public social policy is methodological and organizational basis of realization of social work with children. A structure and functions of the system of social services is analysed in matters of children, maintenance and pedagogical technologies of organizationally pedagogical activity of social services of Great Britain is exposed, grounded conclusions and recommendations in relation to the creative use of English experience in Ukraine.

Key words: social work, methods of social work, social services, social services in matters of children, centers of social services for young people.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….6

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ СТАНОВЛЕННЯ

СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ В УКРАЇНІ………………...13

1 Соціальна робота як вид продуктивної діяльності людини………..13

1. 2 Система соціальної роботи та її інфраструктурне забезпечення……20

3 Історичні та соціально-педагогічні передумови становлення та

розвитку інтернатного та напівінтернатного типу закладів……………..31

4 Вітчизняний досвід вирішення проблем отримання

дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування………………44

РОЗДІЛ 2

ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СПОЛУЧЕНОМУ КОРОЛІВСТВІ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ТА ПІВНІЧНОЇ ІРЛАНДІЇ……………61

2. 1 Розвиток соціальної роботи у Великобританії……………………...61

2. 2 Гендерне виховання дівчат підлітків у Великобританії……………82

2. 3 Перебування у молодих сімей навичок усвідомленого

батьківства засобами соціально-педагогічної підтримки в

Північній Ірландії…………………………………………………………89

РОЗДІЛ 3

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ДОСВІДУ

СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ В УКРАЇНІ …………………..93

3.1 Удосконалення структурно-функціонального забезпечення

органів державної влади з надання послуг щодо захисту прав дитини...93

3.2 Британський досвід як джерело підвищення ефективності

соціальної роботи з дітьми……………………………………………...100

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………110

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………………..115

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність і доцільність дослідження. Євроінтеграційні устремління України та необхідність подолання наслідків системної кризи поряд з вирішенням економічних, політичних і правових проблем передбачають наявність дійових механізмів соціального захисту громадян. Питання благополуччя населення, створення сприятливих умов для розвитку людської особистості все виразніше висуваються на перший план у гострих дискусіях, як наукових, так і політичних. Виникає підвищений інтерес до соціальної роботи, адже досвід світового співтовариства переконливо засвідчує її фасилітарну роль у вирішенні таких суспільних проблем, як бездомність, сирітство, безробіття, інвалідність та ін. Однак на вітчизняному просторі вона сприймається як нове, аморфне, запозичене із зарубіжного досвіду явище.

Труднощі становлення соціальної роботи пов’язані, насамперед, із наступними факторами:

1. Відсутній конвенційний підхід до поняття “соціальна робота”. Науковою спільнотою запропоновано біля 20 визначень, зміст яких зводиться до трьох моделей суті соціальної роботи: допомога, розвиток, зміни. Перша відображає акцент, найбільш характерний для вітчизняних підходів (розуміння соціальної роботи у вузькому значенні – як сприяння у подоланні важких життєвих ситуацій). Друга враховує необхідність активізації внутрішніх і зовнішніх ресурсів з метою саморозвитку і самореалізації клієнтів. Створення необхідних суспільних умов, які б відповідали правам і потребам людини, проголошує третя. Міжнародне уявлення про соціальну роботу, як правило, об’єднує наведені моделі. Таким чином, постає питання узгодженості національного визнання соціальної роботи з міжнародним. Цього вимагають потреби навчання та практики у глобалізованому світі, а також підвищення її статусу в українському суспільстві.

2. Продовжуються пошуки джерел розвитку соціальної роботи. На відміну від зарубіжних вчених, вітчизняні дослідники ведуть їх не лише в межах “професія — наука”, а й “вид діяльності”. Це дозволяє оцінювати общинно-родові відносини допомоги як архетипи сучасної соціальної роботи. Однак не знімає дослідницьких дилем щодо суті соціальної роботи та її початків.

3. Однією із важливих проблем теорії соціальної роботи залишається питання про розгляд даної сфери знань як наукової (самостійна прикладна соціальна наука або ж теорія з приводу практики).

4. Продовжується ототожнення близьких, але не ідентичних за своєю функціональною роллю і змістом професій соціального працівника і соціального педагога.

5. Наукові розвідки щодо феномену соціальної роботи ґрунтуються переважно на історичному і культурологічному підходах.

Соціальна робота з дітьми як феномен сучасної цивілізації ґрунтується на синтезі концепцій і практичних підходів, що вирізняються правовими, психологічними, педагогічними, соціологічними, адміністративними, організаційними та іншими ознаками. Водночас - це безмежний простір для практичної діяльності, заснованої на ідеях щодо природи людської поведінки й соціальних проблем, етичних нормах професій, переліку технологій, послуг та стратегій втручання, чіткому уявленні про логічну послідовність процесів соціальної роботи. Найактуальніші методологічні проблеми соціальної роботи з дітьми стосуються її організації на такому рівні, який забезпечував би максимальну


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41