У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Курсова робота

на тему:

„Морально-етичні принципи поведінки мусульман в сім’ї“

Зміст

Вступ........................................................................................................3

І. Ісламське вчення про сім’ю

1.1. Положення Корану і Сунни про сім’ю..........................................6

1.2. Вчення шаріату про міжособистісні стосунки в сім’ї..................9

ІІ. Обряди життєвого циклу мусульман

2.1. Родинна обрядовість і виховання дітей в мусульманських сім’ях...............................................................................................11

2.2. Стовпи ісламу, як обов’язок поведінки мусульман в сім’ї........12

2.3. Віровчення і культ ісламу .............................................................14

ІІІ. Питання тендерної рівності.

3.1. Жіноча скромність і поняття Хиджаб..........................................24

3.2. Гендерна рівність в умовах мусульманського суспільства.......25

Висновок...............................................................................................32

Список використаної літератури.....................................................34

Вступ

Актуальність теми: Особливу увагу іслам приділяє сім'ї як найважливішому елементу людського суспільства. Сім'я — джерело оновлення людей, основа людства. Від того, яка вона, залежить добробут, перспекти-ва всієї цивілізації. Тому іслам наполягає на всебічному зміцненні й розвитку інституту сім'ї за правильними і здоровими принципами. Категорично забороняється ста-тева розпуста, яка вважається злочином і передбачає суво-ре покарання. У суспільстві мають бути усунені всі фак-тори, які б так чи інакше сприяли аморальним стосункам чоловіка і жінки. Тому існує положення про покривало для жінки, заборонено зв'язки між чужими чоловіками й жінками, обмежено співи, танці, тобто все, що може спону-кати до гріховних вчинків. Мета і принципова суть цих заборон — зміцнення сім'ї. У той же час іслам заохочує шлюб, вважає його добром, праведністю і актом поклонін-ня .Лварцю..Процедура шлюбу є максимально спрощеною (взаємна відкрита згода суб'єктів у присутності двох свід-ків). Водночас осуджуються і чоловіки, і жінки, які відрі-каються від нього. Заборонено шлюб лише між дуже бли-зькими родичами. Чоловіки можуть одружуватися, коли вони того забажають і з якою завгодно жінкою.

Іслам зробив чоловіка наставником жінки, яка має йо-му підкорятися і служити. Діти повинні підкорятися бать-кам і доглядати за ними. Не заохочується безлад в домі, відсутність у сім'ї справжнього -господаря і безповідаль-ність. Якщо відомо, що ладу в родині можна досягти лише за наявності наставника і наглядача за всіма сімейними справами, то господар сім'ї, як учить іслам, найбільше під-ходить на цю важливу роль. Чоловік повинен використо-вувати свій вплив для того, щоб у сім'ї панували добробут та щастя. Якщо ж у родині нормальних стосунків немає, іслам надає можливість вибору: або чоловік дає згоду на розлучення, або жінка викупляє себе у свого чоловіка.

Метою даної роботи є релігієзнавче осмислення проблеми жінки, вияснити роль чоловіка – мусульманина у сім’ї, з’ясування ставлення мусульман до сім’ї та шлюбу, виявити місце жінки у сім’ї та суспільстві.

Основним завданням даної роботи виступає перш за все дослідження історичних умов формування мусульманської релігії.

Об’єктом даної роботи виступають мусульманські принципи поведінки мусульман у сім’ї.

Методи дослідження застосовані в даній роботі:

вивчення та опрацювання наукової літератури;

синтез зібраної інформації;

герменевтичний аналіз;

систематизація і узагальнення дослідженого матеріалу.

За допомогою цих методів в даній роботі здійснено аналіз священної книги мусульман. За допомогою систематизації та узагальнення зроблено підсумки та системно використаний матеріал.

При написанні курсової роботи ми керувалися такими принципами:

Принцип об’єктивності передбачає розгляд будь-яких подій чи явищ незалежно від певних інтересів незалежно від будь-яких інших явищ чи подій.

Принцип історизму передбачає розгляд будь-якого явища в конкретних історичних умовах.

Принцип аналізу передбачає детальну інтерпретацію матеріалу, виділення основного і другорядного.

Принцип синтезу передбачає об’єднання найголовнішої інформації в єдине ціле.

Принцип системності являє собою розгляд усіх явищ і процесів в певній системі, не відірвано від інших подій чи явищ.

В даній роботі також застосований аксіологічний принцип на основі якого проаналізовано основні принципи і норми поведінки мусульман.

Дані принципи допомогли глибше і краще розкрити тему, проаналізувати деякі моменти із Корану і Сунни.

Структура роботи: дана курсова робота складається із вступу і трьох розділів і висновків.

У першому розділі досліджено основні положення Корану і Сунни про сім’ю. знайомство із шаріатом, як правильний шлях до мети.

У другому розділі розкрито життєвий цикл мусульман, народження і релігійне виховання мусульманських дітей, а також досліджено 5 стовпів ісламу.

У третьому розділі висвітлено суть віровчення ісламу, досліджено догмати, які складають «Символ віри» мусульманина. Вагоме місце займає питання гендерної рівності.

У кінці роботи узагальнено весь матеріал і зроблено висновки, хоча дана тема є досить цікавою, але на даний час недостатньо дослідженою.

Розділ І.

Ісламське вчення про сім’ю.

1.1. Положення Корану і Сунни про сім’ю.

Все те, про що навчав Мухамед, його послідовники почали записувати ще при житті пророка. Це було приватною власністю тих, хто писав і в них не було потреби поки ще був живий Мухамед. Потреба була аж по смерті пророка. Іслам – релігія «людей книги». Із цією книгою являється Коран. Ця священна книга мусульман, точне передання слів Аллаха, в ньому немає жодного слова від пророка. Записи ці велися за посередництвом архангела Гаврила. Перші повні тексти появилися після смерті Мухамед. Їх склав Зайд ібн Бабіт, який виконував роль секретаря при Мухамеді. Він закріпив встановлену до того часу систему розкладання тексту на сури (глави) і аяти (вірші) [ 24, c. 30-31]

Коран складається із 114 сур різної величини. Першу суру повинен знати кожен мусульманин, як християнську молитву «Отче наш». Коран являється основою ісламу, тобто встановлює релігійні обряди, правові і моральні норми, правила поведінки і життя для мільйонів мусульман. [26, c. 193]

В будинках, де знаходиться Коран, мусульмани повинні поводити себе пристойно: без сварок, проявів егоїзму і спричиняє в домі атмосферу молитви, що символізує мусульманську покірність Аллаху [ 16, c. 44].

Проблема взаємин чоловіка і жінки та сімейно-шлюбних відносин присвячена окремій сурі Корану, зокрема 4 – «Жінки», 24 – «Розлучення», 66


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11