У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Соціологія сім'ї
3



Реферат

Соціологія сім'ї

Соціологія сім'ї- це галузь соціології, що вивчає формування, розвиток і функціонування сім'ї як соціального інституту, шлюбно-сімейних відносин у конкретних історичних умовах. Соціологічні проблеми сім'ї є предметом вивчення західних вчених - Ф. Мішеля, Д. Хілла, Л. Руббін, а також вітчизняних - Н. Лавриненко. І. Прибиткової, В. Пічі, Н. Черниша, Н. Чуйка та ін.

Сім'я - це соціальний інститут суспільства та мала соціальна група водночас, основою якої є шлюб або родинні зв'язки. Члени сімї пов'язані спільним побутом, взаємною допомогою, моральною та правовою відповідальністю.

Сім'я може існувати в таких формах:*

нуклеарна - це сім'я, що складається з подружньої пари та дитини (2/3 українських сімей належать до такого типу);*

родинна (традиційна) - це сім'я, до якої, крім подружжя, входять інші родичі (кожна п'ята сім'я в Україні - традиційна).

Шлюб — це визначена державою сукупність формальних приписів, які визначають права й обов'язки чоловіка та дружини стосовно одне одного, щодо дітей, родичів і суспільства.

Обсяг шлюбної групи є підставою для її розподілу на дві великі категорії - моногамія та полігамія.

Моногамія - це шлюбний союз одного чоловіка та однієї жінки;

Полігамія - це шлюбний союз більше, ніж двох партнерів.

Шлюб може бути двох типів:*

ендогамія — тип шлюбу, коли партнер обирається лише зі своєї групи (такою групою може бути рід, плем'я, верства, клас, нація);*

екзогамія - партнер обирається з чужої групи (чужою групою в такому разі може бути клас, раса, нація, територіальна група, вікова категорія).

Сім'я як основний соціальний інститут суспільства виконує специфічні функції.

Репродуктивна функція. Кожне суспільство зацікавлене у відтворенні населення. Для суспільства важливим є народження здорових дітей, здатних до соціалізації. Умовою існування суспільства є регулювання народжуваності, запобігання демографічним вибухам або спадам.

Функція соціалізації. Чільне місце в процесі соціалізації людини посідає сім'я. Первинна соціалізація, формування найбільш стійких рис особистості, переконань та уявлень відбувається саме в колі сім'ї.

Економічна функція. Йдеться про формування і розподіл сімейного бюджету, організація побуту. Норми сімейного життя передбачають підтримку кожного члена сім'ї в разі виникнення економічних проблем.

Статусна функція. Сім'я передає своїм дітям певні статуси, близькі до статусів батьків. Належність сімї до певної соціальної верстви дає дитині можливості та винагороди, притаманні цій верстві, і визначає її подальше життя. Сім'я здійснює рольову підготовку дитини до статусів, близьких до статусів її батьків і родичів, формуючи в неї відповідні інтереси, цінності й спосіб життя.

Захисна функція. Сім'я здійснює психологічний, економічний і фізичний захист своїх членів. У більшості випадків провину чи сором людини поділяють його родичі.

Функція сексуального регулювання. Завдяки сім'ї суспільство впорядковує, регулює природні сексуальні потреби людини.

Функція емоційного задоволення. Кожна людина потребує кохання, тепла, турботи, повноцінного інтимного спілкування. Досвід свідчить, що найчастіше злочини й інші негативні вчинки здійснюють люди, яким в дитинстві бракувало турботи та ніжності батьків.

Сучасна українська сім'я переживає дуже важкі часи. Найбільш болючі її проблеми:*

зниження народжуваності за рівень, необхідний для простого відтворення населення;*

зменшення середнього обсягу сім'ї (нині - це 3,2 особи: кожна третя сім'я (35,1 %) складається з двох осіб; кожна четверта (27,1 %) - із трьох; кожна четверта (27,1 %) - з чотирьох, кожна сьома (14,1 %) - з п'яти та більшої кількості членів);*

збільшення кількості розлучень;*

послаблення сімейних зв'язків;*

зростання безробіття та погіршення економічного становища сімей;*

зростання кількості неповних сімей і поширення в небачених раніше масштабах позашлюбної народжуваності (кожна шоста сім'я в Україні (16,4 %) належить до неповної, котра складається з одного з батьків та дітей);*

зростання кількості безпритульних дітей і дітей, позбавлених батьківської опіки.