У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СУЧАСНИЙ СТАН СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

Курсова робота

Соціальна відповідальність підприємств України (на прикладі корпораціїї «Артеріум»)

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Стан та розвиток соціальної відповідальності підприємства в Україні……………………………………………………………………………….5

1.1 Сучасний стан соціальної відповідальності підприємств……………...5

1.2 Формування та принципи функціонування соціальної відповідальності……………………………………………………………………...8

Розділ 2. Соціальна відповідальність в діяльності корпорації «Артеріум».15

2.1 Загальна характеристика корпорації «Артеріум»……………………..15

2.2 Корпоративна соціальна відповідальність корпорації «Артеріум»…..16

Розділ 3. Соціальна стратегія розвитку підприємства та в Україні……….30

3.1 Соціальна стратегія розвитку підприємства…………………………..30

3.2 Необхідність розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні.34

3.3 Світовий досвід соціального підприємництва…………………………41

Висновок……………………………………………………………………………43

Список використаної літератури……………………………………………….44

Вступ

Актуальність теми дослідження. Останнім часом Глобальний договір ООН для сталого розвитку суспільства охоплює всі провідні суспільні сили багатьох країн світу: уряди, що визначили принципи цієї ініціативи; компанії, на діяльність яких він прагне вплинути; працівників, які виробляють товари та послуги; громадські організації, які представляють широке коло зацікавлених сторін, тощо.

У цьому контексті Україна взяла на себе зобов'язання щодо забезпечення необхідних соціальних стандартів. Але навіть в умовах повного виходу економіки країни із "тіні" Україна не буде в змозі забезпечити своїм громадянам соціальні гарантії на належному рівні. Тому, перш за все, саме бізнес має допомогти державі вирішити ці питання, щоб не залишитися разом з нею на "узбіччі" глобалізаційних процесів.

Добра репутація підприємства сьогодні залежить не тільки від його комерційних успіхів та високої якості продукції, а й від його активності у розв'язанні актуальних проблем території, на якій діє це підприємство. Тому підприємства дедалі частіше вдаються до концепції "корпоративного громадянства", згідно з якою підприємство, як громадянин певної території або місцевої громади, зобов'язана платити встановлені податки відповідно до норм чинного законодавства, дотримуватися норм і правил законодавства про працю, охорону навколишнього середовища. Підприємство також має брати на себе певну додаткову відповідальність у вигляді розвитку соціальної інфраструктури, здійснення з місцевою адміністрацією спільних проектів тощо.

Як свідчить практика, центральне місце у соціальній політиці підприємств посідають освітні проекти, що розглядаються керівниками як важлива умова реструктуризації та модернізації виробництва, а також інші вкладення у "людський капітал". Організація підприємствами професійної підготовки кадрів – це у якійсь мірі відповідь на руйнування ефективної за радянських часів системи професійно-технічної освіти, спроба розв'язати проблему постаріння кадрів та відсутність на ринку праці працівників відповідних професій та кваліфікації.

Основна мета курсової роботи полягає у дослідженні особливостей соціальної відповідальності підприємств України та дослідженні основних можливих напрямків її розвитку.

Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов’язаних завдань:

· дослідити теоретичні підвалини стану соціальної відповідальності в Україні;

· проаналізувати особливості корпоративної соціальної відповідальності підприємства на прикладі корпораціїї «Артеріум»;

· напрацювати можливі шляхи розвитку соціальної відповідальності підприємствами України.

Предметом курсової роботи є соціальна відповідальність підприємств України.

Об’єктом дослідження виступає соціальна відповідальність в корпораціїї «Артеріум».

Курсова робота складається із вступу, основної частини та висновків. У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дослідження, визначаються мета, завдання, предмет, об’єкт дослідження. Основна частина присвячена дослідженню визначеної проблеми. У висновках сформульовано основні результати курсової роботи.

Розділ 1. Стан та розвиток соціальної відповідальності підприємства в Україні

1.1 Сучасний стан соціальної відповідальності підприємств

У теперішній час соціальна відповідальність підприємства (далі - СВП) в Україні розвивається стихійно, проте існують три рівні СВП: перший стосується взаємин із державою і виявляється у повному та своєчасному виконанні податкових зобов'язань; другий – виконання соціальних зобов'язань перед власним персоналом; третій – взаємодія із суспільством, у т.ч. благодійність [8, c.128].

Головною умовою формування в Україні системи СВП є, по-перше, політична стабільність, по-друге, незмінність законодавства, і, по-третє, розробка простого та прозорого податкового кодексу (загальновідомо, що за даними міжнародних організацій, Україна входить до країн із найгіршими податковими законами у світі).

Як відомо, головним координатором соціальних проектів у регіонах є влада. У тих регіонах, де налагоджено тісні відносини між соціальними партнерами, бізнес, беручи участь у соціальних проектах, може розраховувати на отримання додаткових економічних ресурсів, підтримку та просування своєї власної справи, а також отримання політичних гарантій. До значущих економічних ресурсів слід віднести надання таким компаніям пільгових послуг, державного та соціального замовлення, введення єдиного податку на отриманий доход, стимулювання податковими та іншими преференціями (землевідведення, дозвіл на будівництво тощо).

Влада також має можливість просувати інтереси регіонального бізнесу у країні та за її межами. Використовуючи свої комунікаційні та інформаційні інфраструктури, вона може сформувати позитивний імідж компаній, що дуже важливо, тому що ще досі більшість населення вважає великий бізнес нелегітимним. Бізнес, у свою чергу, фінансуючи соціальні програми, сприяє збереженню існуючого політичного та регіонального впливу.

Для підвищення якості трудового життя та орієнтації бізнесу на соціальні напрями на українських підприємствах необхідне впровадження систем менеджменту за стандартами ISO 27 9000 (“Якість продукції”), ISO 14000 (“Охорона навколишнього середовища”) та OHSAS 18000 (“Менеджмент охорони здоров'я та безпека праці”).

Вимоги системи SA 8000 більш жорсткі, ніж вимоги вітчизняних правових норм, але отримання такого сертифікату – велика честь та відповідальність, яка значно підвищує імідж компанії. Із вступом України до СОТ наявність у компанії сертифікату SA 8000, поряд із сертифікатами ISO 900, ISO 14000 та OHSAS 18000 стане однією із умов під час укладення контрактів.

Можна навести декілька прикладів впровадження стандарту SA 8000. Наприклад, Одеський кабельний завод під час проведення тендерів у 2003-2004 рр. зіткнувся із вимогою щодо наявності у нього сертифікату SA 8000 , який було отримано наприкінці 2004 р., ВАТ “Укртелеком” отримало сертифікат SA 8000 –2001 у квітні 2006 р.

Таким чином СВП в Україні тільки створюється, а в її


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11