У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Курсова робота на тему:

«Проблеми і перспективи розвитку сучасного вітчизняного соціального плакату»

План

Вступ

Розділ 1. Історія соціального плакату.

1.1. Виникнення і розвиток соціального плакату.

1.2. Завдання та функції соціальної реклами.

Розділ 2. Сучасний вітчизняний соціальний плакат.

2.1. Основні соціальні проблеми.

2.2. Способи боротьби з соціальними проблемами.

2.3. Використання плакатів для боротьби з основними соціальними проблемами.

2.4. Соціальний плакат у різних країнах.

Висновок.

Вступ

Плакат(нім. Plakat від фр. placard - оголошення, афіша, від plaquer - наліпити, приклеювати) - помітне, як правило великоформатне, зображення, супроводження коротким текстом, зроблене в агітаційних, рекламних, інформаційних або учбових цілях. (В іншому значенні - різновид графіки). У сучасному дизайні плакат сприймається як "зведену в чітку візуальну формулу повідомлення, призначене сучасникові для висновків і конкретних дій ". Ця формула відображає певний рівень графічного дизайну та інформує про предмет комунікації.

До особливостей жанру можна віднести наступне: плакат має бути видно на відстані, бути зрозумілим і добре сприйматися глядачем. У плакаті часто використовується художня метафора, різно масштабні фігури, зображення подій, що відбуваються в різний час і в різних місцях, контурне позначення предметів. Для тексту важливим є шрифт, розташування, колір. В плакатах використовується також фотографія в поєднанні з малюнком і з живописом.

1. 1.Виникнення та розвиток соціальної реклами.

Плакат як засіб соціальної реклами й пропаганди має глибоке історичне коріння. Плакати першої світової війни розділяються на три більші категорії — перша пов'язана з рекрутированием солдат в армію, друга — зі збором грошей на війну, третя категорія плакатів — з демонстрацією своїй країні й миру особи ворога. Ці плакати у всіх країнах дивно схожі по своїй графічній структурі й социально-му призначенню. Вони виконували дві важливі функції — інформувати й створювати чіткий негативний образ ворога в населення, а тому сприяли настрою на уничтоже-ние супротивника й допомога всіма силами своїй державі. Найбільш відомими рекру-тинговыми плакатами є плакати-близнюки, що з'явилися в Англії, США й Рада-Ской Росії. Англійський плакат «Твоя країна потребує тебе» з указующим, спрямований-ным на глядача пальцем практично нічим не відрізняється від плаката «Ти записався добро-вольцем?», а разом вони - від американського «Дядька Сэма». Інші плакати представляють із-бій за задумом дизайнерів битву добра й зла. Тут «гарна» своя сторона представлена в образі Святого Георгія, що вбиває змія. Були в цей час і плакати явно романтичної користі, де хлопець-романтик призивав до бою. Вони створювалися під явним впливом извест-ний картини французького художника Де Лакруа «На барикади!». У зв'язку з економічно-мі й продовольчими тяготами війни в різних країнах виникали плакати, призиваю-щие до заощадження продовольчих і паливних ресурсів. Типовим прикладом є плакат із закликом є рибу, оскільки вона харчується сама й не має потреби, щоб її специ-ально годували (а отже, витрачали гроші). Забігаючи вперед, скажемо, що під час сот-рій світової війни в США проводилася спеціальна кампанія за участю найбільшого з-циального психолога К. Левина з метою змінити негативне відношення жителів до установ-ке на споживання в їжу субпродуктів і зменшити в такий спосіб споживання м'яса у вус-ловиях воєнний часу й проблем з бюджетом. В Англії за перші два роки війни було надруковано близько 100 різних плакатів більшими тиражами.

В 1840 г. виникла хромолітографічна печатка, яка дозволила робити кольорові плакати, у яких колір сполучався із чітким текстом. Вони друкувалися тисячами екземплярів. У той же час як у Європі, так і в США відбулися серйозні політичні рухи, що змусили еліту задуматися про засоби впливу на поведінку «середніх жителів».

І все-таки до першої світової війни плакати використовувалися в основному в якості комерційної реклами. Якщо до початку першої світової війни ресурси, виділювані на з-циальную рекламу, були порівняно незначними, то з початком її картина зміни-лась драматично. Воєнні дії держав вимагали значної підтримки з боку населення й за допомогою соціальної реклами її прагнули забезпечити. Не обходи-Мо було також рекрутувати всі нових і нових солдатів, а також створити в населення моти-вацию дбайливого відношення до палива й продуктам харчування, а також до більш важкої й тривалої праці.

Військово-соціальні плакати 1914 — 1919 рр, природно, використовували образи зі звичайної реклами. Найбільш відомі роботи в цьому виді соціальної реклами містили не тільки зображення, але й досить серйозний текст. Це дозволяло апелювати до соз-нанию населення, а не тільки до найпростіших форм сприйняття. Одним з найбільш яскравих прикладів англійських рекрутинговых плакатів є плакат «Тато, а що ТИ робив під час Великої війни?». На плакаті дівчинка, що сидить на колінах у батька й читаюча книгу про війну, звертається до нього із цим питанням. Хлопчик на підлозі відіграє в солдатики. У плаката, на думку Д. Кроули, були дві цільові аудиторії — призовники й члени їх родин, кото-рые повинні були переконати своїх чоловіків піти на фронт. Цей плакат дуже чітко формиро-вал розуміння ситуації й майбутніх дій у тих, хто повинен був підсилити британську ар-мию. Серед рекрутинговых соціальних плакатів найбільш відомими є плакати, на яких дівчини призивають в армію молодих чоловіків. Так, у США в 1917 р. дуже по-пулярным був рекрутинговый плакат із зображенням дівчини у військово-морській формі й слоганом: «От здорово! Я б прагла бути чоловіком і вступити у військово-морські сили». Підпис на плакаті: «Будь чоловіком і зроби це, ВМС США, станція заклику». Інший плакат художника М. Кристи «Я шукаю вас для


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8