У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст роботи

Вступ

Підприємство. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама…………………….............5

Виробнича потужність і розробка виробничої програми у вартісних і кількісних показниках. …………………………………......................…....13

Основні засоби виробництва. Розрахунок показників стану, руху і використання……….……………..……………………………….………...23

Матеріально-Технічне забезпечення……………………………...........…..31

Персонал підприємства, продуктивність праці, організація і оплата праці…………………………………………………………………...……..36

Оборотні засоби виробництва. Розрахунок оборотних коштів…..............42

Затрати на виробництва продукції……………………………............……46

Критичний і прогнозований обсяг виробництва………………..................50

Оцінка фінансового стану підприємства………………………............…..53

Відносини з бюджетом…………………………………………..............….58

Результати реалізації продукції і забезпеченість коштами, матеріально сировинними ресурсами інноваційної діяльності………………......……..

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Одні з важливих і актуальних питань економіки підприємства на сучасному етапі є питання пов’язані з діяльності підприємства. Оскільки підприємство є первинною ланкою суспільного поділу праці і основною ланкою народного господарства, на ньому відбувається створення предметів споживання і засобів виробництва, воно задовольняє потреби ринку і споживача у товарах. Тому на даному етапі без підприємства не можна обійтися ні у виробництві, ні у торгівлі, ні в сфері послуг, ні в фінансово-кредитній чи страховій діяльності.

Підприємство є основною ланкою народного господарства, оскільки на ньому відбувається поєднання особистісних і речових факторів виробництва, виготовляється в процесі праці вся сукупність економічних благ. Внаслідок суспільного поділу праці сформулювався народногосподарський комплекс, який включає різні галузі, в яких функціонують сотні тисяч підприємств.

Отже, мета даної курсової роботи буде в розкритті суті підприємства і дослідженні підприємства. До цього питання можна віднести: суть, формування, реорганізація, ліквідація, використання майна, економічна і господарська діяльність, умови, гарантії і права підприємств, розмежування за типом власності.

Розглянувши основні питання підприємства в системі ринкових відносин, доцільно перейти до аналізу головних принципів та функцій діяльності підприємств, а також підприємницької діяльності. Принципи можуть бути такі: самоокупність, самофінансування, самозабезпечення, матеріальна зацікавленість, економічна відповідальність, господарська самостійність. Всі ці принципи можуть відноситися до великих, середніх і малих підприємств різних галузей.

Дана курсова робота має на меті розкрити суть підприємства і дослідження підприємства. До цього питання можна віднести: суть, формування, реорганізація, ліквідація, використання майна, економічна і господарська діяльність, умови, гарантії і права підприємств, розмежування за типом власності.

Отже, метою курсової роботи є розширення і поглиблення знань з теорії ї практики курсу «Економіки підприємства», розвитку навиків самостійної практичної, аналітичної і творчої роботи, навчитися виконувати практичну роботу спеціаліста – узагальнювати, систематизувати і аналізувати цифрові дані. Також однією із складових даної курсової роботи є навчитися користуватися наявною науковою літературою. Основними завданнями є ознайомлення законодавчо-юридичною базою для створення підприємства, дослідження конкурентного середовища, розрахунки виробничої програми, виробничих фондів, персоналу підприємства, оборотних засобів, затрат на виробництво продукції, робити прогнози обсягу виробництва у майбутньому, дати оцінку фінансового стану підприємства, також провести підсумки роботи.

Потрібно показати вміння проводити розрахунки і аналізувати цифровий матеріал, визначити фактори впливу і шляхи підвищення ефуктивності виробництва. Вміти робити висновки, щодо ращого виходу з тої чи іншої ситуації.

Розділ 1

Підприємство. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама

Підприємства є основною організаційною ланкою національної економіки України. Їм належить провідна роль у розвитку економічного потенціалу країни.

Згідно з Господарським кодексом України підприємство - це самостійний суб'єкт господарювання створений компетентним органом державної влади або органом місцевого господарювання або іншим суб’єктом для задоволення особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної та іншої господарської діяльності.

Закон визначає підприємство як господарюючий суб'єкт. Суть цього визначення полягає в тому, що підприємство є товаровиробником, трудовим колективом, який на професійній питні виробляє і реалізує свій товар з метою отримання прибутку.

Окрім цього, підприємство є самостійним господарюючим суб’єктом. Юридичний аспект даного визначення полягає в тому, то підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності має право з власної ініціативи приймати будь-які рішення, що не суперечать чинному законодавству України.

Головні принципи діяльності підприємств втілюються в основних їх функціях. Згідно з метою підприємства існують головні функції такі як техніко-економічна, організаційно-економічна, функція реалізації відносин економічної власності. Залежно від функцій підприємства, значною мірою формуються функції підприємця.

Тому необхідне глибоке вивчення суті і методів господарювання, тобто економіки підприємства. Без належних знань цього курсу підприємець, менеджер не зможе правильно організувати підприємницьку діяльність, забезпечити раціональне використання виробничих ресурсів, приймати управлінські рішення, спрямовані на підвищення ефективності виробництва, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу (екології).

Отже, при визначенні підприємства можуть використовуватись кількісні та якісні критерії. До якісних критеріїв відносять: висока організаційно-функціональна гнучкість, високий рівень конкуренції, простота організації на основі без цехової структури, поєднання в одній особі кількох виробничо-управлінських функцій, переважна орієнтація на місцеві джерела сировини і ринки збуту продукції, обмеженість грошових і матеріальних ресурсів, потреба у розумній підтримці державою і великим бізнесом. До кількісних критеріїв відносять: кількість працівників, оборот (обсяг) продаж, величину активів, кількість філій або підрозділів, частку фірми на ринку, сукупний капітал фірми.

З врахуванням вищесказаного можна дати наступне визначення малому підприємству: це іманентний елемент системи економічних відносин в економіці ринкового типу, який забезпечує її інноваційну активність і підтримує конкурентне середовище.

Підприємства здійснюють свою діяльність у всіх сферах і галузях народного господарства, виконуючи один або кілька видів діяльності. Вони володіють самостійністю в здійсненні господарської діяльності, розпорядженні готовою продукцією, прибутком, який лишається після сплати податків та інших зобов’язань.

Підприємство має права юридичної особи, тобто повинно мати певні ознаки, без яких воно не може бути визнано юридичною особою.

По-перше, підприємство повинно мати в своїй власності, господарському віданні або оперативному управлінні відокремлене майно. Наявність відокремленого майна забезпечує матеріально-технічну можливість функціонування підприємства, його


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18