У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





У попередніх розділах ми вивчали ринки готової продукції, де покупцями виступають споживачі, а продавцями – фірми, які виробляють дану пр одукцію

Підприємство на ринку ресурсів

курсова робота з мікроекономіки

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Для виробництва будь-якої продукції фірмам потрібні засоби виробництва або вхідні ресурси. Фірми можуть придбати їх на окремих ринках, які одержали назву ринків факторів виробництва. Тут продавцями виступають домогосподарства, які володіють різноманітними ресурсами, в першу чергу – працею, а також інші фірми, що продають сировину, матеріали, устаткування тощо.

Мікроекономічний аналіз ринків факторів виробництва багато в чому подібний до аналізу ринків готової продукції. Основним методом їх вивчення є аналіз попиту та пропонування, взаємодія яких формує рівноважні ціни ресурсів. Ринки факторів виробництва, як і ринки товарів, мають різну структуру.

Проте досліджувати механізм функціонування ринків ресурсів значно складніше, ніж ринків готової продукції. Головною економічною детермінантою, що ускладнює аналіз, є похідний характер попиту на фактори виробництва, тобто залежність його від попиту на продукцію, вироблену фірмою за допомогою даних ресурсів. Вивчаючи будь-які зміни на ресурсному ринку, слід повсякчас враховувати ефект зворотного зв'язку між ринком ресурсів і ринком готової продукції.

Додатково ускладнює ситуацію та обставина, що ціни ресурсів є основним фактором, який формує доходи різних верств населення. Дія ринкового механізму породжує крайню нерівномірність особистих доходів домогосподарств. Внаслідок цього виникає чимало соціально-економічних і етичних проблем, соціальних конфліктів, які, в свою чергу, викликають необхідність державного втручання для їх вирішення. Саме тому ринок ресурсів зазнає значних впливів економічної політики держави, а також дій профспілок, які захищають інтереси найманих робітників.

Вивчення ринків ресурсів базується на ряді припущень, основними з яких є наступні:

згідно теорії факторів виробництва Ж.Б. Сея, кожен фактор має свою продуктивність, яку враховує фірма, купуючи ресурси; у короткостроковому періоді діє закон спадної віддачі або спадної продуктивності факторів виробництва; у довгостроковому періоді існує взаємозамінність основних факторів виробництва.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об’єктом дослідження курсової роботи є теоретичні основи мікроекономіки.

Предмет дослідження – підприємство на ринку ресурсів.

Метою курсової роботи є дослідження поведінки підприємства на ринку ресурсів.

Мета курсової роботи передбачає виконання таких завдань:

дослідити особливості попиту підприємства на фактори виробництва у різних моделях ринку; охарактеризувати становище та поведінку підприємства на ринках різних ресурсів.

Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження.

Розділ 1. Попит на фактори виробництва

Розглянемо, як формується попит на ресурсному ринку, що функціонує як досконало конкурентний. Тут може виникнути дві ситуації. Фірма купує ресурси на конкурентному ринку і продає свою продукцію також на конкурентному ринку. В такому випадку попит на продукцію фірми абсолютно еластичний, вона продає весь її обсяг за однаковою ринковою ціною. Інша ситуація виникає, коли на досконало конкурентному ринку ресурсів покупцем виступає фірма, яка є монополістом або олігополістом на ринку готової продукції. В умовах ринку недосконалої конкуренції фірма продає свої товари, враховуючи спадний характер кривої попиту, тобто збільшення обсягів продажу можливе лише за рахунок зниження ціни продукції.

1.1. Особливості попиту на фактори виробництва. Попит фірми на один змінний фактор

Ринки ресурсів, як і всі інші ринки, регулюються силами попиту і пропонування. Побіжні спостереження показують, що відносно попиту на ресурси тут діють ті ж закономірності, що і для попиту на готову продукцію. Він виступає як спадна функція від ціни ресурсу. Закон попиту твердить, що між ціною і обсягом попиту на товар або послугу існує обернена залежність. Цей закон справедливий також і для ринку факторів виробництва: чим вищою є ціна ресурсу, тим меншим за інших рівних умов буде обсяг попиту на нього.

Проте формування попиту на ресурси виробництва зазнає впливу багатьох специфічних факторів, пов'язаних з похідним характером попиту.

Можна виділити три такі особливості.

По-перше, похідний характер попиту на фактори виробництва означає, що він фактично породжується попитом на товари і послуги. Якщо продукція фірми користується стійким попитом, то і попит фірми на відповідні ресурси буде стійким. І навпаки, зі зміною попиту на товар зазнає певних змін і попит фірми на фактори виробництва. Фірма не купить навіть дешевих і ефективних ресурсів, якщо виготовлений за їх участю товар не користується попитом, бо вона купує ресурси лише для виробництва продукції, яка задовольняє попит споживачів і максимізує прибуток.

По-друге, кількість різних видів ресурсів, які купує фірма, залежить від технології, яку фірма вибирає для виробництва продукції. Кожен технологічно ефективний спосіб виробництва вимагає певної комбінації ресурсів, яка дозволяє досягти максимального обсягу випуску продукції.

По-третє, обсяг попиту на кожен з факторів виробництва залежить від співвідношення його продуктивності і ціни. Існує взаємозамінність основних факторів виробництва. Прагнучи мінімізувати витрати виробництва заданого обсягу продукції, фірма може змінювати комбінацію ресурсів, замінюючи дорогий ресурс відносно дешевшим або більш продуктивним.

Все це впливає на формування кривої попиту на фактори виробництва не тільки фірми, але й галузі, а також економіки в цілому.

Розглянемо, як формується попит на фактори виробництва у короткостроковому періоді, коли змінним є лише один ресурс F. Приймаючи рішення про купівлю факторів виробництва, фірма повинна визначити, як кількість одиниць ресурсу пов'язана з обсягом виробленого продукту. Цей взаємозв'язок показує виробнича функція. Якщо для розширення обсягів випуску фірма додатково залучає лише один фактор виробництва, то весь приріст продукції відносять на рахунок продуктивності змінного фактора.

Теоретичною основою аналізу є закон спадної граничної продуктивності або


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12