У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ………………………………………….……………………………..……3

1. Загальна характеристика НГВУ «Надвірнанафтогаз»:

1.1 Характеристика продукції (робіт, послуг) і умов функціонування підприємства………………………………………………………………...…..4

1.2 3абезпеченість підприємства ресурсами: матеріально-технічними, трудовими і природними…………………………………………………….….6

1.3 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства……………………………………………………………………..8

2. Теоретичні та методичні питання аналізу прибутку та рентабельності:

2.1 Джерела формування та розподіл прибутку підприємства………………14

2.2 Показники прибутку і рентабельності……………………………..………18

3. Аналіз прибутку і рентабельності НГВУ «Надвірнанафтогаз»:

3.1 Аналіз динаміки показників прибутку та рентабельності………………..27

3.2 Аналіз формування та розподілу прибутку підприємства………………29

3.3 Аналіз рентабельності виробництва і окремих видів продукції НГВУ «Надвірнанафтогаз»…………………………………………………………….33

3.4 Оцінка резервів підвищення прибутку та рентабельності………………..35

4. Оцінка резервів підвищення прибутку та рентабельності……..……...36

Висновки і пропозиції………………………………………………………….42

Список використаної літератури……………………………………………….45

Вступ

Ключовим завданням управління підприємством є досягнення та подальше забезпечення належного рівня конкурен-тоспроможності підприємства у короткостроковому та довго-строковому періодах. При цьому вважається, що фінансово-господарська діяльність підприємства має забезпечувати приріст добробуту його власників та працівників. Досягти цього неможливо без адеква-тного вирішення у повсякденній роботі сукупності питань збільшення прибутку та підвищення рентабельності.

Актуальність даного питання полягає в тому, що ефективність отримання прибутку і рентабельність реалізації продукції визначає генеральний напрямок перспективного росту всіх підрозділів фірм і організацій, основний профіль планової, організаційної і управлінської діяльності підприємства, а також головної цілі та завдання поточного планування, організації і управління підприємством.

Об’єктом дослідження в даній курсовій роботі є відкрите акціонерне товариство НГВУ «Надвірнанафтогаз». Основним видом діяльності підприємства є : видобуток нафти, газу, конденсату. НГВУ є важливою ланкою виробничого ланцюга ВАТ «Укрнафта» - найпотужнішої нафтової компанії України.

Автор ставила собі за мету проаналізувати прибуток на даному підприємстві, визначити рентабельність підприємства в цілому на за окремими видами продукції та виявити динаміку цих показників, розкрити їх теоретичні базу.

Завданням даної роботи є пошук резервів зростання прибутку та рентабельності на НГВУ «Надвірнанафтогаз».

1. Загальна характеристика НГВУ «Надвірнанафтогаз»

1.1. Характеристика продукції (робіт, послуг) і умов функціонування підприємства

Нафтогазовидобувне управління «Надвірнанафтогаз» входить до складу ВАТ «Укрнафта» на правах структурної одиниці. Нафтогазовидобувне управління «Надвірнанафтогаз» (далі НГВУ) утворене відповідно до рішення загальних зборів ВАТ «Укрнафта» від 15–го жовтня 1997 року шляхом перетворення дочірнього підприємства «Надвірнанафтогаз» ВАТ «Укрнафта». НГВУ є провідною організаційною ланкою ВАТ «Укрнафта» з питань комплексного освоєння нафтових і газових родовищ, видобування нафти та природного газу .

На підприємстві «Надвірнанафтогаз» ведеться видобуток нафти, конденсату, природного і попутного газу.

У даний час на родовищах Долини експлуатуються глибинно-насосні, газліфтні і фонтанні свердловини. Розробка на всіх родовищах ведеться згідно проектів і технологічних схем.

Для збільшення проникності привибійної зони пласта за рахунок очистки порових каналів і тріщин від смол, асфальтів, парафінів, солі і т.д., а також розширення і створення нових тріщин і каналів, що покращують гідродинамічний зв’язок пласта з свердловинами проводять інтенсифікацію видобутку нафти і газу хімічними, механічними, тепловими методами.

Для обробки пласта підприємство має 10 технологій, але використовувати більшість з них не може через відсутність потрібних реагентів. У даний час підприємство використовує як ПАР водяний розчин первоцелу, водяні лужні і кислотні розчини.

У НГВУ більше 80 % основних фондів – обладнання і машини, що відпрацювали свій амортизаційний строк і потребують значних витрат на ремонт і заміну.

Значно покращилися в 2006-му році еколого-економічні показники виробництва. Впроваджено свердловинний герметизатор для опресування гирлового обладнання і трубний циркуляційний клапан насосної установки, що зменшить розливи нафтопродуктів при проведенні підземних ремонтів свердловин; на стадії розробки знаходиться технологія переробки нафтових шламів з резервуарів. У 2006-му році відновлено обвалування всіх резервуарних парків, проведено заміну фонтанних арматур на 10-ти свердловинах, відремонтовано 2 резервуари, проведена паспортизація всіх джерел атмосферних викидів. Підприємство вчасно і регулярно сплачує в бюджет екологічні платежі за викиди і плату за природокористування.

Застосування нових технологій за останні 2 роки дало значний економічний ефект і покращило рівень економічної та екологічної ефективності в регіоні.

Отже, поступово, повільними темпами НГВУ «Надвірнанафтогаз» покращує свою виробничу, економічну та соціальну діяльність. Дане підприємство має добрі перспективи розвитку, адже нафта і газ є найважливішими ресурсами у сучасних умовах.

1.2. 3абезпеченість підприємства ресурсами: матеріально-технічними, трудовими і природними

Основними ресурсам для забезпечення виробничо-господарської діяльності підприємства є матеріально-технічні, трудові, природні, фінансові та інформаційні.

Стан матеріально-технічної бази підприємства «Надвірнанафтогаз» на 01.01.2007 року: Експлуатаційний фонд нафтових свердловин складає 312 одиниць, з яких 41 свердловина експлуатуються фонтанним способом, 156 - глибинно-насосним, 111 свердловин – газліфтним спосом. Фонд ка-пітальних свердловин налічує 112 свердловин, бездіючих – 4 свердловин . У 2005 році поточний ремонт здійснювався 4-а бригадами , капітальний - 4-а бригадами. Інтенсифікація роботи свердловин – 1 бригадою.У залежності від дебіту свердловини і природних умов на родовищах підприємства використовують різне устаткування.

Трудові ресурси є найважливішим внутрішнім фактором організації. Структуру персоналу на початок 2007 року подамо на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2 – Структура персоналу НГВУ «Надвірнанафтогаз»

На 01.01.2007 року частка спеціалістів становила 25%, і є досить значною, що є конкурентною перевагою і суттєвим фактором внутрішнього середовища. Що стосується складу працівників НГВУ «Надвірнанафтогаз», то в ньому переважають чоловіки, що пов’язане з особливостями діяльності даного підприємства.

Оскільки дане підприємство діє вже багато років, то за цей час сформувався певний кадровий потенціал, тому дане підприємство повністю забезпечене трудовими ресурсами.

Дане підприємство забезпечене всіма видами необхідних йому ресурсів, проте важливо на даний час їх ефективно використовувати.

Пріоритетними аспектами ресурсозбереження на НГВУ «Надвірнанафтогаз» є: а) автоматизація газліфтних свердловин і використання газліфтних пускових клапанів приводить до ощадливості газліфтного газу і обслуговуючого персоналу; б) буріння бічно-нахилених свердловин – до зменшення витрат на буріння; в) сучасні геолого-технічні заходи на свердловинах


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10