У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

1.Загальна характеристика підприємства ВАТ "Мотор Січ"……………2

2. Аудиторна перевірка розрахунків з покупцями……………………….5

3. Методика аудиту розрахунків з покупцями…………………………...8

Список використаних джерел…………………………………………...16

1.Загальна характеристика підприємства ВАТ "Мотор Січ".

Акціонерне товариство "Мотор Січ" засновано Фондом державного майна України у вигляді відкритого акціонерного товариства шляхом перетворення суб'єкта підприємницької діяльності державного підприємства "Мотор Січ" відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 березня 1994р. № 216-Р і Наказу Фонду державного майна України від 04 травня 1994р. № 38-АТ і діє відповідно до Законів України "Про підприємства в Україні", "Про власність", "Про підприємництво", "Про господарчі товариства", "Про цінні папери й фондову біржу".

Підприємство створене з метою виробництва авіаційної техніки, продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання, цивільної продукції на основі оптимального використання виробничих потужностей і науково-технічного потенціалу, сільськогосподарської продукції, надання платних послуг населенню, ведення торговельної, комерційної, інвестиційної й зовнішньоторговельної діяльності й одержання прибутку. Діяльність підприємства спрямована на подальший його розвиток, одержання прибутку на вкладений капітал, як усередині України, так і за її межами.

Основними країнами-платниками за продукцію є країни далекого зарубіжжя - 43,5%; Росія - 42,2%; Україна - 14,3%.

Засновником ВАТ "Мотор Січ" є держава в особі Фонду державного майна України. Акціонерами підприємства є:

фонд державного майна України щодо акцій, не реалізованих у процесі приватизації;

юридичні й фізичні особи України й інших країн, які придбали права власності на акції «Мотор Січ» в процесі приватизації й на вторинному ринку цінних паперів.

У складі ВАТ "Мотор-Січ" 8 спеціалізованих машинобудівних заводів, розташованих на території України:

Запорізький моторобудівний завод;

Сніжнянський машинобудівний завод (СМЗ);

Волочиський машинобудівний завод (ВМЗ);

Лебединський моторобудівний завод (ЛМЗ-1);

Запорізький машинобудівний завод ім. В. И. Омельченко;

Гуляйпольский машинобудівний завод (ГМЗ);

Гуляйпольский механічний завод (Гмехз);

Лебединський машинобудівний завод (Лмашз);

Запорізький завод товарів народного споживання (ЗЗТНП).

Статутний фонд підприємства ВАТ "Мотор-Січ" становить 280528650 гривень, сформований за рахунок його майна відповідно до діючого законодавства. Статутний фонд розділений на 2077990 простих іменних акцій номінальною вартістю 135 гривень кожна. Акції ВАТ "Мотор-Січ" - це випущені цим підприємством цінні папери необмеженого строку, що свідчать об внесення конкретного паю в статутний фонд ВАТ "Мотор-Січ".

Прибуток ВАТ "Мотор-Січ" створюється з надходжень від господарської діяльності після покриття всіх витрат, пов'язаних з виробництвом і реалізацією. Порядок розподілу чистого прибутку (доходу) і покриття збитків визначається вищим органом ВАТ "Мотор-Січ" простою більшістю голосів, які беруть участь у зборах.

ВАТ "Мотор-Січ" створює цільові фонди, зв'язані зі своєю діяльністю:

резервний фонд;

фонд нагромадження й технічного обслуговування;

фонд споживання;

фонд оплати дивідендів;

фонд викупу акцій;

інші фонди.

Динамічно розвиваючись протягом 85 років, ВАТ "Мотор Січ" сьогодні - одне з найбільших у світі і єдине в Україні підприємство з виробництва, обслуговуванню й ремонту 55 типів і модифікацій авіадвигунів.

Основними напрямами діяльності цього товариства є виробництво, випробування, ремонт та технічне обслуговування авіадвигунів (понад 60 типів двигунів для більше ніж 88 видів літаків і вертольотів). Поставки продукції ВАТ «Мотор Січ» здійснюються в понад 100 країн світ, його річний обіг складає $220 млн.

Сьогодні «Мотор Січ» – одна з небагатьох структур, яка успішно працює на світовому ринку.

2. Аудиторна перевірка розрахунків з покупцями.

Аудит - незалежна перевірка балансів і фінансової звітності суб'єктів господарювання з метою отримання висновків. Висновки аудитора є виваженим і обґрунтованим доказом під час розв'язання майнових конфліктів у арбітражному і народному судах між власником та його контрагентами. Аудит дає можливість суб'єктам підприємницької діяльності прогнозувати підвищення ефективності і розширення сфер впливу підприємницьких структур, розвиток маркетингу і комерційної діяльності як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках, допомагає уникнути банкрутства. Аудиторське підтвердження про стійкий фінансовий стан підприємства обґгрунтовує потребу в кредитах і надає право на випуск акцій.
Під час ревізії досліджується фінансово-господарська діяльність підприємств у статиці після завершення господарських процесів (переважно, не менше одного разу на два роки). Функції ревізії (порівняно з аудитом) обмежуються інтересами власника, від імені якого проводиться ревізія. Основною метою ревізії є пошук та фіксація фактів зловживань з обов'язковим повідомленням керівній організації та правоохоронним органам. Як правило, ревізори здійснюють перевірки з позицій дотримання законності господарських операцій, не вникаючи у визначення перспектив діяльності. Результати ревізії повідомляють трудовому колективу для вжиття заходів щодо ліквідації виявлених недоліків.

Метою та завданням аудиту є встановлення достовірності первинних данних відносно формування та використання, повноти і своєчасності відображення інформації в зведених документах та облікових регістрах, правильності введеня обліку у відповідності до національних стандартів та прийняття суб’єктом підприємництва облікової політики, достовірності відображення стану у звітності підприємства.

Об'єктами аудиту розрахунків з покупцями можуть бути:

засновницькі (установчі) документи (статут, ліцензія, патент тощо);

формування і зміни статутного (пайового) капіталу;

наявність і використання кредитних ресурсів;

необоротні активи (основні засоби, нематеріальні активи, інвестиції);

запаси (виробничі запаси, готова продукція, товари);

кошти (каса, рахунки в банках, короткострокові векселі, інші активи);

власний капітал (статутний, пайовий, додатковий, резервний, не-оплачений капітал);

довгострокові й поточні зобов'язання;

витрати, доходи, фінансові результати.

Об’єкти контролю та ревізії представлені на малюнку 1.

Малюнок 1. «Об’єкти контролю та ревізії»

Джерела інформації які використовуються при аудиторській перевірці розрахунків з покупцями представлена у таблиці 1.

Таблиця 1. «Джерела інформації які використовуються при аудиторській перевірці розрахунків з покупцями»

№ п/п | Найменування

документа | Зміст | Використання в контрольному процесі

1. | Договір поставки | Зобов’язання сторін на пос-тавку товарів та розрахун-ків за них | Контроль за наявні-стю договору

2. | Платіжне дору-чення , платіжна вимога-дору-чення та інші | Сума коштів платежу, його цільове призначення, дата перерахування, дані платни-ка та одержувача | Контроль за


Сторінки: 1 2 3 4