У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фінансове планування на підприємстві в сучасних умовах

В умовах ринкового господарювання найважливішими факторами, що обумовлюють масштаби і темпи розвитку підприємства, є обсяг і структура фінансових ресурсів, які перебувають в його розпорядженні. Без визначення фінансових можливостей та перспектив забезпечення сталого фінансового ста-ну підприємство не може досягти стабільного економічного розвитку.

Досвід як зарубіжних фірм, так і українських підприємницьких структур свідчить, що в умовах ринку недооцінка планування, в тому числі фінансового, ігнорування його призводять до значних, нічим не виправданих економічних втрат, і в кінцевому рахунку — до банкрутства.

Сучасні умови господарювання, за яких підприємства опинилися наодинці з невизначеним зовнішнім середовищем, непередбачуваною поведінкою інших суб'єктів ринкових відносин, спонукали їх до впровадження та максимального розширення прогнозування і фінансового планування, подальшого удоскона-лення методології й методики розроблення як прогнозів, так і планів. Для державних підприємств фінансове планування стало взагалі обов'язковим.

Практика країн з ринковою економікою свідчить, що чим вищий рівень фінансового планування, тим ефективнішим є управління діяльністю підпри-ємств. У цьому зв'язку доцільно визначитися з сутністю та завданнями фінан-сового планування на різних підприємствах.

У теоретичному аспекті фінансове планування розглядають як невід'ємну час-тину загального планування звичайної діяльності підприємства. Разом з тим сут-ність фінансового планування трактується вченими по-різному. Немає чіткого визначення понять "фінансове планування", "фінансовий план підприємства", "бюджетування" на мікрорівні, змісту фінансових планів залежно від організацій-но-правової форми та розміру підприємства. Розглянемо детальніше тлумачення сутності фінансового планування. Під фінансовим плануванням Р.А. Слав'юк розуміє розрахунок обсягів фінансових ресурсів. На його думку, "... фінансове планування являє собою розрахунок обсягів фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямами використання у відповідності з виробничими і марке-тинговими показниками підприємств на плановий рік". Вважаємо, що під фінан-совим плануванням на підприємстві слід розуміти, передусім, процес розробки видів різних фінансових планів як за термінами, змістом, так і за завданнями, які мають бути розв'язані в процесі виконання цих планів.

Окремі автори найбільш вагомим аспектом фінансового планування визна-ють управлінський. Так, з позиції В.М. Гриньової та В.О. Коюди, "... фінансове планування — це складова управління фінансовими ресурсами, процес оцінки потреб у коштах для забезпечення поточного виробництва і подальшого вироб-ничого та соціального розвитку, а також визначення (встановлення) джерела покриття цих потреб".

До фінансового планування вдаються як до процесу оцінки майбутніх фінан-сових потреб підприємства, так і для визначення того, як проводилося фінансу-вання в минулому періоді і на що витрачені кошти. За допомогою фінансового планування і контролю менеджери підприємства можуть оцінити, наскільки відпо-відають його цілям застосовані прийоми фінансових розрахунків. Прийоми пла-нування дають змогу визначити, коли і які саме кошти потрібні підприємству

За визначенням таких авторів, як О.М. Бандурко, М. Я. Коробов, П.І. Орлов та К.Я. Петрова, фінансове планування на рівні суб'єктів господарюван-ня — це процес планування надходжень і використання фінансових ресурсів, встановлення оптимальних співвідношень у розподілі доходів підприємств. У наведеному визначенні окреслено дії підприємства щодо залучення та ефектив-ного використання фінансових ресурсів.

Розробка управлінських фінансових рішень, їх оцінка та вибір найефек-тивніших варіантів, форм і засобів їхньої реалізації повинні здійснюватися не лише на основі певних планових передбачень розвитку економіки підприєм-ства, а й розрахунків ключових фінансових параметрів. Стосовно цього аспекту фінансового планування О.С. Філімоненко зазначає, що фінансове плануван-ня — це процес розрахунку надходження видів фінансових ресурсів (прибутку, амортизації та ін.) та їх розподілу на покриття відповідних витрат за різно-манітними видами діяльності підприємства в запланованому періоді.

Отже, з усіх розглянутих визначень сутності фінансового планування ціл-ком очевидним є те, що без фінансового планування не може бути досягнутий такий рівень управління економікою підприємства, який забезпечує підвищен-ня її ефективності, успіх на ринку, розширення та оновлення матеріальної бази, успішне розв'язання соціальних питань, здійснення матеріального стиму-лювання працівників. Саме таке розуміння фінансового планування знаходимо у В.П. Савчука. Автор наголошує на тому, що фінансове планування — "... це управління процесом утворення, розподілу, перерозподілу і використання фі-нансових ресурсів на підприємстві, яке реалізується в деталізованих фінансо-вих планах". .

Розглянувши визначення фінансового планування різних авторів, вважає-мо за необхідне уточнити, що процес фінансового планування повинен відобра-жати мету операційної та маркетингової діяльності підприємства, представляти собою розроблення системи різних за змістом і термінами дії фінансових планів, визначати обсяг фінансових ресурсів за джерелами формування і на-прямками їх цільового використання залежно від розміру підприємства, форми господарювання, форми власності та поставлених завдань.

Отже, за допомогою фінансового планування підприємство визначає на плановий рік усі джерела формування та надходження коштів, приріст ак-тивів, обсяг повернення залучених коштів та витрати, пов'язані з внесенням обов'язкових платежів, покриттям збитків минулих періодів, підтримує свою платоспроможність та ліквідність.

Призначенням фінансового планування є вирішення таких основних завдань:—

забезпечення підприємства фінансовими ресурсами, необхідними для його нормальної господарської діяльності, включаючи розширене відтворення основних засобів підприємства, формування обігових коштів, матеріальне сти-мулювання, забезпечення соціальних потреб працівників;—

виявлення резервів у господарській діяльності підприємства та спряму-вання їх на підвищення ефективності виробництва;—

забезпечення раціональних та взаємовигідних економічних відносин підприємства з іншими підприємствами-постачальниками матеріальних ре-сурсів, бюджетом та банками;—

здійснення контролю за господарсько-фінансовою діяльністю підпри-ємства та за утворенням й використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів.

Відродження фінансового планування почалося на державних підприєм-ствах. Відповідно до Закону України "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про підприємства в Україні" від 21.09.2000 р. Законом передбачено, що державне підприємство, самостійно складає річний фінансовий план. Обов'язковим воно стало і для акціонерних підприємств, де частка держави


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Фінансові ресурси підприємств - Курсова робота - 35 Стр.
Управління формуванням асортименту товарів в торговельному підприємстві на основі маркетингу" (на матеріалах ПВКФ "БМВ-Імпекс" м. Галич) - Дипломна робота - 71 Стр.
Організація інвестиційної діяльності на підприємстві - Курсова робота - 59 Стр.
Теоретичні та методичні основи аналізу ліквідності підприємства на прикладі діяльності ТОВ „Надвірнянський лісокомбінат” - Курсова робота - 41 Стр.
Економічна сутність основних виробничих фондів дочірнього підприємства “Орісіл-Калуш”. - Курсова робота - 44 Стр.
Теоретичні та методичні питання аналізу стану та використання основних фондів на прикладі діяльності ЗАТ “Лукор” - Курсова робота - 43 Стр.
Фінансове забезпечення функціонування необоротних активів - Курсова робота - 39 Стр.