У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Методологічний інструментарій аналізу необоротніх активів.

Для виконання практичної частини курсової роботи потрібно використати ряд методів економічного аналізу.

Серед традиційних статистичних методів і прийомів, за допомогою яких здійснюється аналітична обробка, найпоширеніші такі:

використання абсолютних і відносних величин;

порівняння;

побудова рядів динаміки;

групування;

метод екстраполяції

Абсолютні величини економічних явищ і процесів — це конкретні числові вирази цих явищ і процесів (обсяг виробництва, сума доходів, витрат, прибутку тощо). Без ви-користання даних про ці величини аналіз найчастіше не може бути повноцінним, проте, на противагу статистиці, де абсолютні величини є основними вимірниками, в аналізі вони служать головним чином для розрахунку відносних і середніх величин.

Відносні величини — це величини, які встановлюються шляхом порівняння з будь-якими іншими (процент, пито-ма вага, індекс, темп зростання, прибуток на одну гривню вкладеного капіталу тощо). Тільки відносні величини да-ють точне і наочне уявлення про розвиток того чи іншого економічного явища.

Розрахунок відносних величин дасть змогу оцінити стан та ефективність використання необоротних активів. У курсовій роботі ми оцінюватимемо стан і використання основних засобів та нематеріальних активів, оскільки вони здійснюють найбільший вплив на ефективність господарської діяльності.

Стан основних виробничих засобів характеризують через такі коефіцієнти: зносу основних засобів; придатності; оновлення; вибуття (приросту) основних засобів.

Коефіцієнт зносу характеризує частку вартості основних засобів, що її списано на витрати виробництва в попередніх періодах. Кое-фіцієнт зносу визначається відношенням суми зносу основних засо-бів до балансової вартості основних засобів.

Кз = , де

К3 — коефіцієнт зносу основних засобів;

30 — сума зносу основних засобів;

Фк —балансова вартість основних засобів,

Коефіцієнт придатності основних засобів відображає частину основних засобів, придатну до використання в процесі господарської діяльності і розраховується за формулами:

Кп=1-К3, або Кп=100%-К3, де

Кп — коефіцієнт придатності основних засобів;

К3 —коефіцієнт зносу основних засобів.

До показників, які характеризують ефективність використання основних засобів, належать: фондовіддача, рентабельність основ-них засобів (сума прибутку на одну гривню основних засобів).

Найбільш загальним показником, який характеризує ефектив-ність використання основних засобів, є фондовіддача, яка характеризує ефективність вико-ристання основних виробничих за-собів, відображає суму виробленої продукції на одну гривню основ-них виробничих засобів.

Фвід = , де

Фвід – фондовіддача основних засобів;

Вп – вартість виробленої продукці за звітний період;

Фк – балансова вартість основних засобів на кінець звітного періоду.

Відносним показником ефективності використання основних за-собів є рентабельність, що визначає ступінь використання основних виробничих засобів. Цей показник визначається за формулою:

Рф = , де

Рф – рентабельність основних засобів;

П3 – загальний прибуток за звітний період;

Фк – балансова вартість основних засобів на кінець звітного періоду.

Основним показником, що характеризує ефективність використання необоротних активів, є їхня рентабельність (відношення суми прибутку до середньої вартості необоротних активів, у відсотках)

Він показує скільки прибутку підприємство отримує від однієї гривні коштів, вкладених в необоротні активи підприємства.

Використовуючи в процесі управління ефективністю необоротних активів показники рентабельності і фондовіддачі, варто враховувати два важливих моменти, що вони забезпечують об'єктивність оцінки. Перший з них полягає в тому, що при оцінці завжди повинна використовуватися відновна вартість необоротних активів на момент проведення оцінки (у цьому випадку буде врахований фактор інфляції, що у прибутку й обсязі продукції відбивається автоматично). Другий з них полягає в тому, що при оцінці варто використовувати залишкову вартість необоротних активів, тому що в процесі зносу вони втрачають, як правило, частину своєї продуктивності.

Важливим етапом при аналізі необоротних активів є визначення їх відтворення, тобто поява у підприємства нових необоротних активів та вибуття тих, у яких закінчився термін корисного використання.

Формування нових видів необоротних активів у процесі простого або розширеного їхнього відтворення зв’язано з інвестиційною діяльністю підприємства і являє собою особливу сферу фінансового менеджменту.

Коефіцієнт оновлення основних засобів характеризує інтенсив-ність уведення в дію нових основних засобів. Він показує частку введених основних засобів за визначений період у загальній вартос-ті основних засобів на кінець звітного періоду:

Ко = , де

Ко — коефіцієнт оновлення основних засобів;

Фу — вартість введених основних засобів за звітний період

Коефіцієнт вибуття показує інтенсивність вибуття основних засобів, тобто ступінь вибуття тих основних засобів, які або морально застаріли, або зношені й непридатні для дальшого використання:

Кв = , де

Кв – коефіцієнт вибуття;

Фв – вартість введених основних засобів за звітний період.

Позитивною в діяльності підприємства є ситуація, коли вартість введених у дію основ-них засобів перевищує вартість вибулих основних засобів. Для цього розраховується коефіцієнт приросту основних засобів.

Кр =

Він показує ступінь збільшення основних засобів у звітному періоді проти минулого.

Результати оновлення нематеріальних активів підприємства виражаються рядом показників, до числа основних з яких відносяться:

Коефіцієнт надходження нематеріальних активів. Він характеризує частку нових видів неметеріальних активів у загальному їхньому складі і розраховується за формулою:

,

де КН - коефіцієнт надходження необоротних активів;

НАП - вартість знов сформованих (намічуваних до формування) нематеріальних активів протягом визначеного (звітного або планового) періоду;

НАК - загальна вартість усіх нематеріальних активів на кінець розглянутого періоду.

Коефіцієнт вибуття нематеріальних активів. Він характеризує частку вибулих видів нематеріальних активів у загальному їхньому складі і визначається за формулою:

,

де Квиб - коефіцієнт вибуття нематеріальних активів;

НАв - вартість вибулих (намічуваних до вибуття) видів нематеріальних активів протягом розглянутого періоду;

НАк - загальна вартість усіх нематеріальних активів на кінець розглянутого періоду.

Коефіцієнт оновлення нематеріальних активів. Він характеризує приріст нематеріальних активів стосовно загальної їхньої суми і розраховується за формулою:

,

де Квна - коефіцієнт відновлення нематеріальних активів;

НАп - вартість знов сформованих нематеріальних активів;

НАв - вартість вибулих нематеріальних активів;

НАк - загальна вартість усіх нематеріальних активів на кінець розглянутого періоду.

Швидкість оновлення нематеріальних активів. Характеризує


Сторінки: 1 2 3